Dra in tillståndet
n Jag tycker att de som säljer fyrverkerier redan den 22 december skall mista sitt tillstånd att vara återförsäljare för fyrverkerier.
Då de inte följer regelverket att försäljning skall börja ske den 27 som de som följer satta bestämmelser.
Men bäst för alla vore om en förening fick tillstånd att anordna ett nyårsfyrverkeri som föreningen fick ansvara för så det sker på den tid som skall gälla.
Det vore bäst för både människor och husdjur. Och om inte föreningarna vill ha ansvaret för fyrverkeriet då skall all fyrverkeriförsäljning förbjudas för det missbrukas då det sker försäljning redan den 22 dec då det redan har börjat avfyras fyrverkeripjäser.
Vilket gör att mitt husdjur mår dåligt av all denna fyrverkeri som redan avfyras.
Och några poliser som kan kontrollera så att försäljning inte sker tidigare än den 27 dec det har man inte.
Då fick man ju svar på vilka återförsäljare det är som bryter mot försäljningsreglerna så det kan dras in för dem.
Hela landet ska leva
n Sommartid och juletid är perioder då många lämnar storstäderna för att besöka landsbygden. Här finner stadsbon vila och avkoppling och tänker inte alltid på hur landsbygden fungerar resten av året.
De fastboende har inte så bra tillgång till allmänna kommunikationer, förskolor, skolor, affärer, bredband och så vidare.
Det är dags att ta den gamla uppmaningen ”Hela landet skall leva ” på allvar och göra större satsningar så att vi får en levande landsbygd i hela Sverige.
Vi kan hämta inspiration från vårt grannland Norge där man säger: ” Ta hela landet i bruk ”. Norska staten har ett helt annat synsätt när det gäller att stödja landsbygden.
Det är hög tid att sätta stopp för centralisering och urbanisering.
Landbygden får inte bara vara ett utflyktsmål under vissa tider av året.
De bofastas rättigheter till uppmärksamhet från de styrande i vårt land borde prioriteras när vi nu har goda möjligheter att fördela statliga medel.
Lars-Ivar Ericson C
En fattig pensionär
n Överskriften kan lätt ändras till “fattigpensionär”, vad jag förstår är det nästan samma namn, men med olika betydelser.
Att vara fattig pensionär behöver ju inte bara ha med pengar att göra.
Man kan vara utan vissa saker, upplevelser, släkt och vänner och därigenom känna sig “utfattig”.
Kanske är man sista grenen på släktträdet, ett träd som betytt mycket hela livet.
En “fattigpensionär” är egentligen något helt annat.
De är oftast kvinnor som offrat både utbildning och egna arbetstillfällen, för att kunna sköta marktjänsten först åt sin man och senare åt deras gemensamma barn.
Det talas ofta om att “otack är världens lön”, ibland har de efter medelåldern blivit lämnade på ett eller annat sätt och inte behövts varken här eller där. Men nu är “fattigpensionärer”en starkt minskande “yrkesgrupp”, då moderna familjer inte tänker så destruktivt.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar