Tim Lukic, t v, är nyanställd bibliotekarie på Osby bibliotek. Han har växt upp i Hässleholm men bor nu i Kristianstad. Bibliotekschefen Helena Götesdotter lämnar Osby och går en ny framtid till mötes i Burlövs kommun. FOTO: SUSANNE GÄRE

De ser fram emot spännande projekt

OSBY Den ene går och den andre kommer. Till årsskiftet slutar Helena Götesdotter som bibliotekschef. Sara Johansson går in som till ställföreträdande chef och Tim Lukic är nyanställd som bibliotekarie.

Helena Götesdotter kom till Osby bibliotek för ungefär 3,5 år sedan. På de åren har mycket hänt. Biblioteket har fått in nya verksamhetsområden. 2014 startade både språkkafé och drop in för teknisk hjälp.

På onsdagar tar stickkaféet plats och i höstas introducerades meröppet, som innebär att de över 18 år med lånekort kan knappa in sig själva på biblan med hjälp av sitt kort och en kod.
– Det här har slagit mycket väl ut, säger Helena Götesdotter. Det har gått mycket bättre än jag väntat mig och besökarna tar ansvar och är aktsamma och vi har inte haft något bråk.

Helena Götesdotter ser tillbaka på de dryga tre åren som en rolig resa där biblioteket utvecklats som gemensamt rum.
– Biblioteken befinner sig i en stor förändring och vårt uppdrag går mer och mer mot att bli en arena för möten mellan olika åsikter, där allt stöts och blöts.
– Samhället förändras och vi måste hänga med i den utvecklingen, fortsätter hon.

Vad tar du med dig från åren i Osby?
– Mina fantastiska medarbetare, de har lärt mig mycket, inte bara jobbmässigt och det har varit roligt att jobba med dem. Mest kommer jag sakna ungarna, säger Helena, som själv är fyrbarnsmamma. Ungdomarna i Osby är jättefina.

Förra hösten var det ganska stökigt på biblioteket men personalen lyckades få bukt med störningsmomenten och nu strör Helena Götesdotter lovord över det gäng som fortfarande besöker biblioteket.
– Det handlade om att prata och prata, säger Helena Götesdotter. Det var ett gäng som var störigt men det fanns ingen illvilja och inget sabotage.
– Jag är ju mamma till många barn och det hade jag nytta av. Jag vet hur det är, ingen vill vara anonym utan att vill synas. Jag pratade bland annat med ungdomarnas pappor och dialogen fungerade.
Något som Helena Götesdotter skulle vilja utveckla är medborgarhuset i Lönsboda.
– Där skulle man kunna skapa en intressant mötesplats med fritidsgård och bibliotek.

Vad ser du fram emot på ditt nya jobb?
– Jag ska arbeta som bibliotekschef i Burlövs kommun som har bibliotek i Åkarp och Arlöv. Det känns bra med nya utmaningar och jag tycker det ska bli spännande att jobba i en ny kommun.

Sara Johansson, som tidigare arbetat som bibliotekarie i Osby, går in som ställföreträdande chef och en ny bibliotekarie, Tim Lukic, har anställts.
När vi träffas har han arbetat ett par dagar bara. Han har lite kvar på utbildningen som bibliotekarie i Växjö men tycker det känns stabilt med en fast anställning.
– Jag fattade tycke för yrket i största allmänhet och har själv varit en trogen biblioteksbesökare. Nu blir det kul att arbeta bakom kulisserna, säger han.

Tim Lukic, som är 22 år, ska främst jobba med språkkaféerna. Han talar själv flera språk som kroatiska, bosniska och serbiska.
– Jag ser fram emot att man har mycket kontakt med användarna på ett mindre bibliotek och jag är förvånad över att meröppet fungerar så bra. I framtiden vill jag gärna få in fler åsikter från användarna och få dem mer involverade i det som kretsar kring böckernas gemenskap.

Själv skriver han mycket på fritiden, främst musik-texter och han spelar fyra instrument.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×