En oväntad revolution

Donald Trump gick till val på att rensa upp i det som han kallade det politiska träsket. Med det menade han Washington och den etablerade makteliten. Man kunde med fog känna sig rätt skeptisk till påståendet. Trump är miljonär och affärsman och väl inbäddad med de makter som han i sitt budskap om att räcka finger åt etablissemanget lovat att motarbeta, som Wall Street-ekonomin.
Trump lovade att skapa jobb: det har han gjort, men inte i de branscher han talade om i valrörelsen. ”Anti-Trump-ekonomin” har skapat jobb, inte genom att väcka en döende gruv- och oljeindustri till liv, utan genom att folk kunnat anställas för att tillverka varor och tjänster med anti-Trumpbudskap.
Trump har också som han lovat skapat en rörelse som motarbetar det politiska etablissemanget. Dock inte bara på högerkanten, som han tänkt sig. Till vänster och bland de grupper han motarbetar med sin politik pågår en revolution.
Ett rekordstort antal personer som aldrig kandiderat till politiska poster förut ställer upp mot Trumptrogna. En historiskt stort antal kvinnliga, svarta och hbtq-kandidater kandiderar under 2018, även i konservativa områden som Alabama och Texas. En snabbspårskurs för dem som vill ställa upp i lokal- och regionalval fylldes omgående, istället för att som vanligt ha problem att hitta folk som ville gå den. Så nog rensar Trump upp i träsket. Han hade nog inte tänkt sig att det var hans allierade som skulle rensas ut.
Martina Jarminder

×