Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Filippa Persson är några av kandidaterna till årets Norra Skåne-pokal. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON

Vem tar hem den 20:e pokalen?

För 20:e gången delar sportredaktionen ut Norra Skåne-pokalen till årets bästa lokala idrottsutövare respektive lag. Ett pris som sedan starten 1998 gått till lokala idrottsmän och kvinnor.

Precis som vanligt är det hög klass på de tio idrottare och de fem lag som är med i kampen om vem som ska ta hem den 20:e pokalen. Vi börjar i dag med de tio idrottare som tävlar om pokalen individuellt och fortsätter med lagen i morgon.

Vilken av dem som tilldelas den individuella Norra Skåne-pokalen kommer att avslöjas i början av januari.

Jonas Plato tog sin första SM-medalj i brottning i februari. Det var för övrigt första gången som den grekisk-romerska brottningen var en del i SM-veckan vinter som denna gång avgjordes i Söderhamn. Jonas besegrade Aleksander Stjepanetic och Viktor Karlsson på sin väg fram till finalen där Zakarias Berg blev för svår. Ballingslövsbrottaren hade som största merit innan ett JSM-guld från 2013.

Jenny Wegner var som vanligt en av landets bästa bowlare på damsidan. Höjdpunkten för Jenny, som tävlar för BK 59:an i Hässleholm, under året var segrarna på Europatouren och tredjeplatsen på World Cup. Dessutom var hon för en månad sedan med på singel-VM i Las Vegas. Till detta ska läggas guld på SM i 8-manna och silver i singel.

Anders Åberg från Hässleholms Motorklubb blev Skånes blott andra SM-vinnare i rally då han i år vann den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen. I den sista deltävlingen i Linköping behövde Anders och hans kartläsare Björn Johnsson en fjärdeplats för att säkra titeln. Något Åberg klarade av då han blev trea. Men han erkände efter tävlingen att det varit rejält nervöst.

Emil Martinsson från Osby Jaktskytteklubb är alltid med i diskussionen om vem som ska få Norra Skåne-pokalen. Viltmålsskytten, som bor i jämtländska Strömsund, vann två guld och lika många silver på EM utomhus som avgjordes i Baku. På inne-EM blev det ett silver och ett brons.

Cajsa Wegner från Bowlingklubben 59:an i Hässleholm var precis som sin syster Jenny med på VM i Las Vegas. Hon vann fyra av fem guld på U23-NM och kom tvåa på Europatouren. Det blev även ett SM-guld i 8-manna med Spader Dam som hade fyra 59:an-spelare i laget. Förutom Cajsa, systern Jenny, Filippa Persson och Madelene Gullberg.

Linda Sällström hade sitt kanske bästa år i damallsvenskan i fotboll. Vittsjös speedige forward svarade för 15 av sitt lags 24 mål då Göingelaget gjorde sin sjätte raka säsong i landets högsta damserie. Dessutom var Linda en av dominanterna i Finlands landslag.

Pontus Jönsson, motocrossåkare från Sösdala MK, bytte i år klass med sin bror Jesper. Trots att Pontus körde tyngsta klassen MX 1 så uteblev inte framgångarna. Han körde till sig ett SM-brons under sin debutsäsong och försvarade dessutom sitt fjolårsguld på sprint-SM. Dessutom tog Pontus hem guldet på junior-SM i överlägsen stil.

Filippa Persson är 59:ans tredje bowlare på allra högsta nivå. Precis som under fjolåret blev det flera fina framgångar. Höjdpunkten var segern i Europacupen i Wien. Det gick även bra på hemmaplan då det blev guld i singel-SM där hon besegrade klubbkamraten Jenny Wegner i finalen. Tillsammans med sina klubbkompisar var hon också med om att bärga SM-guldet i 8-manna.

Stoffe Nilsson från Hässleholms MK var som vanligt svårslagen i den Sydsvenska rallycupen som han vann för femte gången. Han avslutade sedan säsongen i sin blåvita Subaru med att vinna SSRC-finalen i Hovmantorp.

Joel Wedenell, giftig forward i Hässleholms IF, var lika målfarlig som vanligt i fotbollstvåan. Han vann skytteligan överlägset med hela 26 mål vilket var sju mål fler än tvåan. Tyvärr så blev det inget kval till ettan för Joel och hans HIF då Lunds BK hade bättre målskillnad.

×