Hill på gång mot nya mål

ÖSTRA GÖINGE Hösten 1992 började Karl-Axel Hill jobba inom Östra Göinge kommun.
Våren 2018 tackar han för sig.
Vi slog oss ner med den gamle rörmokaren på Broby gästis och lät honom se tillbaka på ett kvarts sekel i kommunens tjänst.

Som näringslivschef och tidigare rektor på Stenforsaskolan är Knislingebon Karl-Axel Hill en profil i Östra Göinge och han är starkt förknippad med kommunen.
– Men jag är född i Hässleholm och gick på Läredaskolan. Sen blev jag rörmokare i ett antal år. Pappa var röris och jag var ganska skoltrött, säger Hill.

Till Knislinge flyttade han 1976. Hill trivdes som VVS:are, men han har heller aldrig varit rädd för förändringar och den där skoltröttheten hade han uppenbarligen kommit över.
Hill satte sig i skolbänken i vuxen ålder och blev yrkeslärare.
– Jag hade kontaktallergier och det gjorde att jag hade problem att jobba som rörmokare. Det ledde till att jag tog steget, jag slutade som rörmokare när jag var 36-37 år, förklarar Hill.

1992 började han jobba för Östra Göinge kommun, en sex månaders visstidsanställning på gymnasiet i Sibbhult.

Du blev kvar lite längre än sex månader …?
– Ja, till 2012. Då hade det beslutats att gymnasieskolan skulle lägga ner. Elevkullarna började krympa samtidigt som friskolorna blommade. Så jag klev av, jag sa att jag inte var intresserad av att avveckla skolan, säger Hill.
Att se gymnasiet försvinna sved lite i Hills Stenforsahjärta. Men han är inte bitter när han pratar om de händelserika och på många sätt framgångsrika åren som rektor.
– Uppdraget var att bygga upp gymnasieskolan och jag fick vara med på flera olika utvecklingsresor, säger han.

Komvux i Broby flyttade ihop med gymnasieskolan i Sibbhult, namnet Stenforsaskolan lanserades (inte utan visst motstånd), stenutbildning och restaurangutbildning byggdes upp, samarbetet med näringslivet utvecklades … Hill minns varje steg på resan från 60 elever och tolv lärare till som mest 600 elever och 70 lärare.
– Det var en gåva att få vara med om. Jag är oerhört tacksam att jag fick jobba med ett så fantastiskt gäng, vi var ett team, en familj.
– Jag var en part bland 10 000 goda krafter. Det var ingenting för lärarteamet som var omöjligt och vi gjorde vansinniga saker. Jag är stolt och glad över den resan, säger han.

Men det är utveckling och upprustning som är Hills grej. Nedrustning och avveckling ville han inte syssla med så han lämnade skolan och började som näringslivschef.

Du tyckte inte det var läge att varva ner?
– Nej, nej. Jag tyckte det var fantastiskt roligt att jobba på Stenforsa och GUC, men det här är det roligaste jobb jag har haft. Uppdraget var ju att varva upp näringslivsarbetet.
Vilket Hill har gjort. Med sin energi och sin idérikedom har han utvecklat näringslivsarbetet.
– Allt bottnar i goda samarbeten och goda medarbetare, säger han ödmjukt.

Och nu när du har byggt upp kommunens näringslivsarbete ska du lämna?
– Det känns lite konstigt, men jag fyller 67 den 6 januari. Och jag är kvar och ska jobba halvtid från 1 februari till den 30 juni.

Jobba halvtid låter inte riktigt som din grej, klarar du det?
– Eeeeeh …

Du får engagera dig politiskt igen och ta dig in i fullmäktige?
– Det kommer nog inte att hända, men jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig.

Så du öppnar dörren för att ta plats i fullmäktige!? För vilket parti?
– Haha, nu trodde du att du fick en bra rubrik. Jag har ett väldigt stort samhällsintresse, men nej, det är mer troligt att jag gör något annat. Jag har en firma registrerad, Karl-Axel Hill consulting, och man vet inte vad som kan dyka upp.
– Vilket parti jag i så fall skulle representerat? Det har jag ingen aning om. Och hade jag haft en aning skulle jag inte talat om det för dig just nu, skrattar Hill.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×