GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lättare få IS-man dömd i Danmark

köpenhamn/vittsjö I Sverige är 30-åringen friad i ett terrormål, kan inte utvisas och har fått 97 000 kronor i skadestånd. Nu talar mycket för att den tidigare Vittsjöbon ändå kan bli dömd då han för någon månad sedan åkte över bron. I Danmark går det lättare bygga ett åtal mot honom.
Hässleholm • Publicerad 29 december 2017 • Uppdaterad 24 november 2021
Den 30-årige mannan bodde i Vittsjö när han greps och åtalades för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö. Efter friandet har han varit bosatt i Malmö.                                                                Arkivbild
Den 30-årige mannan bodde i Vittsjö när han greps och åtalades för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö. Efter friandet har han varit bosatt i Malmö. Arkivbild

Strax före jul häktades en 30-årig tidigare Vittsjöbo och numera Malmöbo i Danmark misstänkt för att i november 2016 ha försökt begå ett terrorattentat i Köpenhamn.

Mannen friades i april för brandattentatet mot den shiamuslimska bönelokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober 2016.

Den sunnimuslimske mannen som då bodde i Vittsjö har uttryckt agg mot shiamuslimer och har av Malmö tingsrätt konstaterats vara IS-sympatisör. Däremot kunde han inte dömas då han inte kunde kopplas till brottsplatsen.

Säpo har försökt få 30-åringen utvisad, men det går inte då mannen som IS-sympatisör riskerar dödsstraff i de aktuella utvisningsländerna Syrien och Saudiarabien.

I oktober fattade Justitiekanslern, JK, beslut om att ge 30-åringen 97 000 kronor i skadestånd då han suttit frihetsberövad fyra månader. Pengarna har betalats ut till mannens ombud, Lars Edman, som tidningen har sökt för att få klarhet i om de hämtats ut.

I oktober hävdade Lars Edman i Sydsvenskan att han förgäves försökt få kontakt med 30-åringen, som sedan en längre tid tillbaka varit skriven i Malmö.

Mannen har haft regelbunden anmälningsplikt hos polisen.

– Det visar att han anses vara en mycket farlig, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Det har funnits fog för övervakningen. I somras dömde tysk domstol en 21-årig syrier till 6,5 års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn. Den 19 november 2016, en dryg månad efter Malmöattentatet, försökte 21-åringen ta sig in i Danmark.

Han hade då med sig 17 000 tändstickor, 17 batterier, en bunt fyrverkerier och två köksknivar.

Tändsticksmannen hävdar att han mottagit instruktioner via What’s App från en man bosatt i Sverige som inte själv kunde införskaffa allt material inför dådet då han var under övervakning av säkerhetspolisen. Enligt tyska myndigheter var uppdragsgivaren 30-åringen, som skulle ha utfört själva dådet.

Enligt SVT ska 30-åringen i november ha åkt över till Köpenhamn. Mannen kvarhölls med motiveringen att hans pass kunde vara förfalskat.

Parallellt med att misstankarna drogs tillbaka kom i mitten av december nya anklagelser om terrorism.

Magnus Ranstorp betecknar 30-åringens resa till Köpenhamn som en skänk från ovan för de svenska myndigheterna.

– Jag tror i alla fall inte att de är speciellt ledsna, säger han. I Sverige har man inte lyckats döma honom men på den danska sidan kommer man ha lättare att bygga upp ett åtal.

Orsakerna är flera. Det finns redan en fällande terrordom i Tyskland. Danmark har också en vassare terrorlagstiftning än Sverige samtidigt som de har en större vana att leda processer till åtal och fällande domar.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.