Tillgång till bra industrimark är livsviktigt för att kunna locka företag till Hässleholm. På Läreda finns det, menar Solveig Isholt.Arkiv: Olle Andersson
Nu är försäljningen av anrika Herrevadskloster i Ljungbyhed avklarat. Överste Sven Sjöling, till vänster, välkomnar köparen Bengt Torgander med ett handslag. Mellan dom ses major Rolf Kurtz och Johan Torgander.Arkiv: Bo Wolke
Distriktsköterskan Ann-Christine Danielsson har å yrkets vägnar träffat 86-åriga Signe Persson sedan 1978. Nu återstår bara en vecka innan kommunen tar över.Arkiv: Mats Wivel
Roland Johansson tycker det känns tråkigt att ta farväl av distriktssköterskan Ann-Christine Danielsson.Arkiv: Mats Wivel
De senaste året har fältbiologerna vuxit från noll till 25 medlemmar. Några av dom är: Per Pettersson, Sara Svensson, Louise Hansare, Tina Olsson, Albert Knutsson, Martin Mattsson, Anna Ax, Anna Malmberg, Jöns Svensson, Maja Cederberg, Johan Nilsson, Oskar Lindholm och Ante Nyberg.Arkiv: Helene Nordgren
Nu stänger Malte Björnsson i Osby sin frisörsalong och siste kunden var gamle kunden Gunnar Tufvesson.Arkiv: Helene Nordgren
En av Malte Björnssons sista kunder var Gunnar Tufvesson, som faktiskt även var hans första kund för 60 år sedan.Arkiv: Helene Nordgren
Bert Månssons Två mörka ögon har blivit en klassiker i svensktoppens historia. På söndagen utsågs låten till Årets svensktoppsmelodi. Arkiv: Åke Ljungberg

Fältbiologerna växer och frisör lägger ner

Näringslivssekreteraren Solveig Isholt spår en ljus framtid för Hässleholm – särskilt om den nya E 4.an dras här förbi. Då ökar kommunens attraktionskraft gentemot företag. Och tillgång på bra industrimark är livsviktigt, sådan som finns på nya Läredaområdet vid riksväg 21.
Även Riksbangård syd lockar stort. Med tämligen små medel ska hon, som enda person, se till att det blir fler arbetstillfällen, fler företag och bättre ekonomi i kommunen. Det är en mastodontuppgift som Solveig Isholt med stor energi tagit sig an. Målinriktad som hon är och med kvinnlighet och humor kan det lyckas bra.

Herrevadskloster, anlagt av cisterciensermunkar år 1144, har sålts till en privatperson som här ska driva ett rekreationscentrum.
Försäljningen ska inom kort klubbas slutligt av regeringen. Med den historiska bakgrunden för klostret har Riksantikvarieämbetet självklart synpunkter på verksamheten. Under ytterligare två år kommer F5 att finnas kvar som hyresgäst, liksom den företagare som driver ett behandlingshem med 15 platser.
Köparen Bengt Torgander är från trakten och har alltid haft ett stort intresse för klostermiljön. Efter att byggnaderna i princip varit stängda för allmänheten, ska det nu bli ”en levande anläggning”. Det talas om ett rekreations-, sport-, fritids-, turist- och kulturcentrum, vilket allt välkomnas av Klippans kommuns talesmän.

Vid årsskiftet lämnar landstinget över ansvaret för en del av sjukvården till kommunen, enligt den så kallade ädelreformen.
Egentligen skulle detta ha genomförts redan i början av 1992, men här har den gamla organisationen fått gälla. Efter 15 år bland olika patienter tvingas nu distriktssköterskan Ann-Christine Danielsson ta farväl av många som blivit hennes vänner under talrika hembesök.
Av hennes 28 patienter i servicelägenheter vid Högalidshemmet har tre kommit till tals i artikeln: Roland Johansson, Signe Persson och Alvar Schilén, som alla kommer att sakna distriktssköterskan. Men kommunens äldreomsorgschef, Gunilla Jannerstig tror inte att egna sjuksköterskor i tjänst kommer att innebära någon försämring för patienterna.

Fältbiologerna i Hässleholm växer! Sedan i april har föreningen fått ett 20-tal nya, unga medlemmar, som med liv och lust ägnar sig åt maskföredrag, pepperkaksaktioner och exkursioner.
De flesta är i 15-årsåldern, och ingen får vara över 25. ”Vi vill inte ha några vuxna här som dikterar och styr”, säger en medlem. ”Är du över 25 är du rik och då kan du bli stödmedlem, möjligtvis”.
I sin lilla källarlokal på Frykholmsgatan blir det mängder av föredrag om allt i naturen. ”När jag började, kunde jag absolut inget om naturen, men man lär sig efterhand. Att värna om naturen är det viktigaste för en fältbiolog”.

Rubriken ”61 (h) år med Malte i Osby” betyder att ortens längste frisör slutar.
61 år i yrket har kostat Malte Björnsson, 75, plågsamma förslitningsskador i nacke och rygg, men ändå var det motvilligt som han vid jul bommade igen sin salong. ”Yrket har lika mycket varit en hobby, och en hobby lägger man inte bort så lätt”, säger Malte.
På 30-talet började han som tvålpojke med fem kronor i veckan i lön. Mestadels var det rakning som gällde, men det avtog efter kriget. Somliga kom dagligen till salongen, och ibland satt politiker där och dryftade kommunens problem.
Hårtvätten avlöste rakningen, men på 70-talet inträffade långhårskrisen, när många inte ville klippa sig alls. Damfriseringarna tog sedan över allt mer, så det har inte varit lätt att få en salong att gå runt.
Förste och siste kunden Gunnar Tufvesson, 89, är en veteran i frisörstolen! ”Jag kommer gärna hem och klipper dig sedan”, får han som löfte av Malte.

I 48 veckor på rad har melodin Två mörka ögon legat på svensktoppen!
Denna årets svensktoppslåt är faktiskt skriven av musikern Bert Månsson som sedan fyra år bor i Bjärnum. Han är en etablerad låtskrivare som åtskilliga gånger tidigare legat på svensktoppen, då som medlem i Ingmar Nordströms orkester. Från den tiden har Bert 20 guldskivor på väggen hemma i villan.
Numera spelar han med Thorleifs. Låten Två mörka ögon har också marscherat upp på tredje plats i svensktoppens maratontabell och därmed blivit en musikklassiker. Den listan toppas av De sista ljuva åren med Lasse Stefanz och med Tiggaren från Luossa med Hootennany Singers på andra plats. Men vid senaste omröstningen belade Två mörka ögon tätplatsen, således en överlägsen seger för Bert Månssons låt.
Gott slut på 2017 och gott nytt år!

×