Reprtage

Härifrån och framåt – del 7

Tisdagen den 19 december. Jeanne är alltid nervös och känner oro när det är dags att träffa läkarna i Kristianstad. På onkologmottagningen väntar besked från de fyra senaste månaderna.
Artikel Reprtage På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år.

På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år. Trots ett besked i slutet av det här året så har familjen Jeppsson känt att 2017 varit aningen enklare och kanske lite mer normalt än det förra. Trots en sjukdom så har dagarna kunnat tas om hand på ett så bra sätt som möjligt. Patric jobbar heltid på Tekniska skolan i Hässleholm samtidigt som Patricia tog studenten i juni och har sedan dess börjat jobba som undersköterska i Vittsjö. Jeanne har försökt hålla igång så gott det går och trots smärtor så har det här året varit bättre än det förra. Det var veckan innan jul som nya besked skapade oro. Jeanne fick kraftig smärta i sina skenben. För första gången sedan allt började i juni 2016 så blev det fler läkarbesök än planerat. Det handlade plötsligt om två olika röntgentillfällen genom stora delar av kroppen och såklart en stark oro.

– Jag hade så otroligt ont i mina ben. Jag blev såklart väldigt rädd över tankarna om skelettcancern, om det höll på att sprida sig och om detta var anledningen till en benhinneinflammation. Det gick från smärta i ryggen ner i benen på ett obehagligt sätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Carola i tårar när sonen avslöjar hemligheten

Amadeus Sögaard avslöjar i dokumentären 'Amadeus – mer än en son' att han satsar på artistyrket. Pressbild.
Foto: Johnny Wohlin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Carola Häggkvists och Runar Sögaards son Amadeus Sögaard har medvetet hållit sig utanför rampljuset.
Men nu dyker den 22-åriga fotbollsspelaren upp i en ny dokumentär – och går i sin mammas fotspår.

I dokumentären "Amadeus – mer än en son", som har premiär på Viaplay under torsdagen, avslöjar Amadeus Sögaard att han ska satsa på artistyrket. I samband med dokumentären släpps den pop- och r'n'b-influerade låten "Exhibition".

TT: Hur kommer det sig att det blev en dokumentär?

– Jag bestämde mig någonstans för att satsa på musikspåret och diskuterade det med min agent, som just hade plöjt igenom några dokumentärer. Han sade "ska vi inte dokumentera resan?". Min första reaktion var bara "nej", för att musikspåret i sig kändes så stort. Men sedan blev rätt folk involverade, säger Amadeus Sögaard.

TT: Hur reagerade din familj när du berättade om artistsatsningen?

– Mamma blev självklart jättestolt, hennes första reaktion var tårar, det var häftigt faktiskt. Det har varit en resa och när jag avslöjade projektet var det bara glada miner.

Amadeus Sögaard har tidigare valt att hålla sig utanför rampljuset, men är trots det van vid att alltid befinna sig nära kändisskapet.

– Jag har valt att fokusera på fotbollen. Man har sett vissa baksidor av offentligheten och jag vill jobba i lugn och ro med mina egna grejer.

TT: Varför valde du att göra det här nu?

– Musiken har alltid funnits där, men jag har inte känt att jag har varit redo. I början gick tankarna kring att jag ska släppa musik under ett alias. Men sedan bestämde jag mig för att jag inte kan gömma mig för den jag är.

TT: Känner du någon press på att släppa musik, eftersom du är son till en av Sveriges mest kända artister?

– Det är klart att det blir en press, men jag känner det inte så. Kanske kommer jag att bli bedömd annorlunda, det kanske finns högre förväntningar på mig för att min mamma är artist, men det har jag inga problem med. Jag är van vid höga förväntningar från fotbollen.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Amadeus Sögaard

Amadeus Sögaard är född 1998 och är son till artisten Carola Häggkvist och predikanten Runar Sögaard. Han spelar fotboll för IF Brommapojkarna.

Nu är Amadeus Sögaard aktuell med dokumentären "Amadeus – mer än en son" som visas på Viaplay. Han har även släppt singeln "Exhibition".

Ekonomi

Skogen står stadig – värdet ökar mest i norr

Utsikt över Vindelfjällen från Ammarnäs, en småort i Sorsele kommun. Skogsmark i norr värderas långt under den i söder, men har fått ett uppsving på senare år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi På ett år har värdet på skogsmark i norra Sverige stigit med 7,5 procent. Den stabila ägandeformen har fått ett uppsving på senare år – men risken är att stora investerare tränger undan unga som vill köpa mark för att de älskar skogen.

Den som 1995 köpte sig ett stycke skog i södra Sverige har gjort en bra affär.

Värdet på skogsmark har generellt stigit kraftigt de senaste årtiondena och i de södra delarna av landet har priserna på marken mer än dubblerats.

Men i fjol var det marken i norr som ökade mest i värde procentuellt, visar en ny rapport av fastighetsmäklaren Ludvig & Co, som tidigare hette LRF Konsult.

I område "norr", där företaget räknar in Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, ökade priserna med 7,5 procent. I mellersta Sverige gick priserna trots barkborreangrepp upp 6,5 procent och i syd låg värdet i princip oförändrat, upp 0,2 procent.

– Priserna har jämnas ut något och det känns fullt rimligt att marknaden köper skog i norra Sverige, säger Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & Co.

Trots detta är skogsmarken i södra Sverige mer än dubbelt så dyr jämfört med i norr, vilket beror på högre tillväxt, befolkningstäthet och närhet till exempelvis industrier.

Få unga köpare

Riksbankens uppköp av värdepapper, samt prognoser om en fortsatt låg reporänta framöver, gynnar skogsbranschen. Skogsägare får också generellt ett bra pris på virket och ersätts för gallring, säger Helin.

Men det är framför allt redan stora ägare som köper på sig mer skog. Enligt undersökningen, som baseras på de fastigheter som har förmedlats av mäklaren, var 71 procent av köparna i fjol personer som äger mark sedan tidigare.

Medelåldern hos säljarna var 69 år och hos köparna 52 år.

– Drivna ungdomar som älskar skog och som vill köpa skog har mycket svårare att ta sig in på marknaden än tidigare, och det är en nackdel, säger Helin.

En större aktör som har gått in och köpt skogsmark på senare år i norra Sverige är Sylvestica, en skogsfond grundad av banken SEB, Hesselmanska stiftelsen och skogsföretaget CRK.

På tre år har fonden investerat i skog för mer än 2,5 miljarder kronor.

Bland annat köpte den i november 40 000 hektar i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

"Bra och förnybart"

Säljare var skogsägarföreningen Norra skog, där Torgny Hardselius är styrelseordförande. Han tror att prisuppgången har att göra med att företag vill investera långsiktigt och ur en klimat- och hållbarhetssynpunkt.

– Långsiktigt så är det ju bra. Mark är mark, den ligger ju där och har ett fast värde och i en framtid tror jag det kommer bli ännu större. Förut har man värderat skogen som står på marken, nu ser vi en till parameter i att skogsmarken kommer in i värderingen.

Hardselius säger att köparna prioriterar vitt skilda saker. Vissa fokuserar på ett högt kassaflöde, andra vill att fastigheten ska öka i värde och några vill ha avsättningar för naturändamål eller driva kontinuitetsbruk.

– I den allmänna debatten är det här någonting som är bra och förnybart.

En betydande del av köparna är kapitalstarka investerare som ser skogen som en stabil ägandeform, vilket enligt föreningen haussat upp priserna. Andra är vanliga Svenssons som kan ha intresse för jakt och fiske.

Ökat med 40 procent

Att skogsägande blivit populärt visar sig inte minst runt storstadsregionerna. 2010 var priset på skogsmark kring Mälardalen, Stockholm och Sörmland 478 kronor per kubikmeter. Under 2020 steg priset till 742 kronor – en ökning med 40 procent.

– Det är någonting vi känner av i hela Sverige där vi har storstäder, och särskilt under coronapandemin. Eftersom man vet att man kommer att jobba hemma till stor del så är det inte lika viktigt att ha nära till jobbet och därför har intresset för att köpa en gård på landet med lite skog ökat. Det påverkar också priset, säger Markus Helin.

TT: Är priset på skog övervärderat?

– Man kan säga att marknaden har alltid rätt. Sedan får man alltid räkna med att priserna kommer att gå upp och ned, och priset på skog kommer någon gång att gå ned. Över tid är jag övertygad om att skog är en bra investering, men den som köper skog kan inte räkna med att priset kommer att gå upp i all oändlighet, svarar Helin.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Dessa köpte skog i fjol

Några siffror ur rapporten om skogsmarkpriser i fjol:

71 procent av köparna hade mark sedan tidigare och 29 procent var förstagångsköpare.

Medelåldern på säljare var 69 år och köpare 52 år. Omkring 5 procent av köparna var 20–29 år, och runt 7 procent av säljarna var 90 år eller äldre.

Av de som köpte skogsmark för första gången var 74 procent män och 26 procent kvinnor. För tillköp var andelen män ännu större, 79 procent mot 21 procent kvinnor.

Källa: Ludvig & Co

Inrikes

Brand i köpcentrum i Västerås

En brand startade under natten till torsdagen vid Espresso house i Västerås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand utbröt vid 02-tiden natten till torsdagen i en galleria i Västerås.

Branden började vid uteserveringen på Espresso House och tycks sedan ha spridit sig in i lokalen och orsakat omfattande skador, rapporterar VLT.

Räddningstjänsten lyckades begränsa branden till lokalen och strax före klockan 03.30 var den släckt.

Polisen har spärrat av platsen för teknisk undersökning och rubricerar händelsen som mordbrand.

Enligt uppgifter till Aftonbladet greps en man i 55-årsåldern vid 04-tiden, som misstänkt för brottet.

Inrikes

Besked i dag om gymnasieskolan och krogen

Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) tillsammans med ministerkollegerna Lena Hallengren, Amanda Lind och Eva Nordmark samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson inleder torsdagen med gemensam, digital, pressträff. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes I dag kommer nya besked om coronaåtgärder. På en ministertät pressträff väntas bland annat information om vissa lättnader för gymnasieskolan.

Fem statsråd och en generaldirektör håller en digital pressträff med start 08.10 på torsdagsmorgonen. Utöver statsminister Stefan Löfven (S) deltar utbildningsminister Anna Ekström (S), socialminister Lena Hallengren (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Bland annat väntas svar om gymnasieskolorna. Den nationella rekommendationen om distansundervisning upphör på måndag och enligt vad TT erfar så kommer den inte att förlängas, utan ersätts med nya direktiv som inte är lika stränga. Det blir alltså viss möjlighet för gymnasieskolorna att ta emot eleverna i skollokalerna.

Den finns nämligen en utbredd önskan om att gymnasieeleverna ska få lite mer av vanlig skolvardag. Ungdomarna är ju inne på sin tredje termin präglad av coronaviruset, och det har kostat på.

Förlängt alkoholstopp

På pressträffen blir det också besked om förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20. Även det förbudet upphör på måndag om det inte förlängs.

Känt är att socialdepartementet vill förlänga förbudet ännu en gång med två veckor. Det framgår av ett förslag som skickades ut på remiss i veckan.

I förslaget står att smittspridningen är fortsatt kvar på en "mycket hög nivå".

På presskonferensen väntas också besked om uppmaningen till kommuner och regioner att stänga all verksamhet som inte är absolut nödvändig, till exempel idrottsanläggningar, öppna förskolor och museer.

Pandemilagen gäller

Uppmaningen lämnades av Löfven på en presskonferens den 18 december. Sedan dess har den nya pandemilagen trätt i kraft. Med stöd av den har regeringen utfärdat en begränsningsförordning som reglerar hur många människor som får befinna sig i bland annat sportanläggningar och badhus. Därmed kan restriktioner fortsätta att gälla även om regeringens uppmaning till kommunerna att stänga icke nödvändig verksamhet inte förlängs.

Vid presskonferensen den 18 december aviserade regeringen även ett uppdrag till alla statliga myndigheter om att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma. Även det uppdraget upphör nu på söndag. Ett nytt besked i den frågan väntas också på torsdagens presskonferens.

Anna Lena Wallström/TT

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Färre säkerhetshot upptäcks

Många säkerhetshot blir kvar i Sverige. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Säkerhetspolisen klassade färre personer som säkerhetshot i fjol, bland de som sökte uppehållstillstånd i Sverige. Totalt bedömde Säpo i 79 fall att ansökan bör avslås.

Året innan var antalet 122, vilket då var rekord.

Det är Migrationsverket som skickar ärendena till Säpo på remiss. Även antalet remisser minskade förra året, från 553 under 2019 till 483. Minskningen kopplas till att det var färre som ansökte om uppehållstillstånd, vilket beror på pandemin, samt vissa utredningssvårigheter, som enligt Migrationsverket också har sin grund i pandemin.

För att identifiera misstänkta säkerhetshot tittar Migrationsverket på flera faktorer, som den asylsökandes bakgrund och eventuellt deltagande i olika konflikter. Visar sedan Säpos kontroll att en individ exempelvis har kopplingar till spionage eller till terrorism kan myndigheten avråda från att ge uppehållstillstånd.

Migrationsverket följer i de allra flesta fall den linjen. Men många personer som av Säpo bedöms vara säkerhetshot blir ändå kvar i Sverige, eftersom de exempelvis riskerar dödsstraff eller tortyr i sina hemländer. Det finns också länder som inte tar emot utvisningar som sker med tvång. Hur många säkerhetshot som i dag befinner sig på svensk mark är inte känt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Mat på nätet – ett allt dyrare alternativ

PRO har jämfört matpriserna på nätet för bland annat hemleverans i olika delar av landet. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi I pandemitider väljer allt fler att handla sin mat på nätet. Trots ökad konkurrens har dock inte priserna gått ned – snarare tvärtom. Här är regionerna där priserna har stigit allra mest.

Varje år gör Pensionärernas riksorganisation (PRO) en genomgång av matpriserna genom att låta medlemmarna undersöka matpriser på en förutbestämd matkasse. Covidpandemin har dock förändrat förutsättningarna radikalt och därför har nu den senaste granskningen koncentrerats till näthandel, något som har ökat radikalt det senaste året, även bland äldre konsumenter.

Ett ökat utbud av aktörer är dock i det här fallet inte lika med en prispress. En jämförelse med 2019 års genomgång visar i stället att utslaget på ett riksgenomsnitt har nätmat blivit tre procent dyrare, med stora geografiska skillnader.

Stora regionala skillnader

I exempelvis Jämtlands län är matkassen 7,5 procent dyrare än i Uppsala län. Den som klickade hem varorna för hemleverans i Jämtland fick betala 963 kronor i snittpris, medan den som valde samma varor i Uppsala bara behövde betala 897 kronor.

– Samtidigt som e-handeln nu har ökat så är det alarmerande att maten inte har blivit billigare på nätet. Om nu fler ska kunna använda sig av det här måste det också bli lägre priser, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

– Eftersom utbudet ökar och fler använder sig sig av hemleverans borde det, som inom andra branscher, innebära en prispress, men det är ju också så att butiker tjänar mer på att kunderna hämtar matkassen själva i butiken, säger Ola Nilsson, sakkunnig vid PRO.

Båda två lyfter det faktum att med tanke på smittläget är det också att föredra för många – inte bara äldre – att kunna få varor levererade hem.

– Priset ska inte avskräcka att använda sig av den här tjänsten. Sedan är det inte alla som rent praktiskt kan hämta varor i en butik, påpekar de båda.

Skillnad på tillgänglighet

Tillgängligheten är dock den stora utmaningen. Undersökningen visar att en av fem i Sverige saknar tillgång till hemleverans och inte överraskande är täckningsgraden som sämst i den norra delen av landet.

– Det är väldigt stora skillnader. I Norrbotten har du till exempel bara fem butiker som du kan handla i. Då är det naturligtvis inte ett alternativ för många, säger Christina Tallberg.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Distrikten med dyrast och billigast matkassar för hemleverans

Distrikten som hade de dyraste matkassarna med snittpris, samt hur många butiker i distriktet som ligger till grund för priset.

PRO-distrikt Antal butiker Snittpris

1. Jämtlands län 5 963,97

2. Medelpad 6 957,85

3. Blekinge 7 945,58

4. Jönköping 19 939,26

5. Kronoberg 16 939,15

6. Västerbotten 9 936,53

7. Skaraborg 15 935,41

8. Norrbotten 5 929,59

9. Värmland 18 927,82

10. Norrbotten 5 929,59

Distrikten som hade de billigaste matkassarna med snittpris, samt hur många butiker i distriktet som ligger till grund för priset.

1. Uppsala län 96 897,01

2. Skåne 40 897,75

3. Stockholms län 92 898,69

4. Södermanland 16 906, 33

5. Örebro län 14 906,34

6. Gävleborg 19 906,37

7. Hallands län 24 906,39

8. Östergötland 22 907,88

9. Södra Älvsborg 16 909,15

10. Östergötland 22 907,88

Källa: PRO.

Utrikes

Mexiko välkomnar stopp av gränsbygget

USA:s nye president Joe Biden undertecknar presidentordrar i Ovala rummet.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demokraten Joe Biden inledde sitt presidentskap med att underteckna en rad presidentordrar, bland annat om att USA ska återansluta till Parisavtalet och stoppa finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko.

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet.

Han beslutade bland annat även om att USA ska återansluta till Världshälsoorganisationen WHO, samt lyfte ett inreseförbud mot människor från i huvudsak muslimska länder.

Biden uppmanar dessutom alla amerikaner att använda munskydd i 100 dagar, samtidigt som det blir obligatoriskt att bära munskydd i alla statliga myndighetsbyggnader.

CNN rapporterar att presidenten under de första timmarna på jobbet tog beslut om 17 olika frågor, och då på ett mer omfattande sätt än tidigare presidenter rev upp beslut som tagits av föregångaren.

Ett av besluten handlade om att avbryta finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko, något som uppskattas av grannlandet.

"Mexiko välkomnar att murbygget avslutas, migrationsförslaget till förmån för Daca och en väg mot dubbelt medborgarskap", skriver Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard på Twitter.

Han hänvisar till migrationsprogrammet Daca, skapat av Barack Obama och som skyddar papperslösa unga från utvisning. Ett program som Trump försökte avsluta. Biden har även kommit med lagförslag som bland annat innebär att det blir enklare för papperslösa att få medborgarskap i USA.

Utrikes

De kan viska i Joe Bidens öra

USA:s president Joe Biden har känt landets blivande biståndschef, den förra FN-ambassadören Samantha Power, länge. Han hoppas att Power kommer att spela en viktig roll i den globala kampen mot coronaviruspandemin. Arkivbild.
Foto: Justin Lynch/AP/TT
Utrikes
Utrikes De tre tyngsta ministerposterna i all ära. Men USA:s president Joe Biden har också anlitat ett antal tidigare kollegor, många av dem från Barack Obamas styre, som lär få mycket att säga till om i Vita huset.
Här är några av dem som Joe Biden lyssnar på.

Alla ministrar är naturligtvis viktiga i supermakten USA men finans-, justitie- och utrikesministerportföljerna brukar beskrivas som de tre mest centrala.

.

Joe Biden lovade tidigt att hans styre skulle präglas av historisk mångfald och med Janet Yellen tillsätter han den första kvinnliga finansministern i USA:s historia. Yellen har sprängt glastak tidigare, 2013 blev hon den första kvinnan att leda USA:s centralbank. Som finansminister för världens största ekonomi kommer hon att spela en enormt viktig roll, inte minst för USA:s och världen återhämtningen efter covid-19-pandemin.

.

För fem år sedan nominerade Bidens dåvarande chef Barack Obama Merrick Garland till HD-domare. Men den republikanledda senaten tog sig aldrig tid att fråga ut och godkänna honom – så han blev kvar som federal domare i Washington DC. Den juridiskt mittenorienterade Garland är en erfaren terrorutredare och har sagts ha "en av USA:s skarpaste juristhjärnor". Som justitieminister lär delar av den tunga uppgiften att styra om Trumpstyrets politik, i synnerhet när det gäller invandringsfrågan, landa på honom.

.

Från Krimkrisen till kärnenergiavtalet med Iran till räden som tog al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins liv. Antony Blinken brukar ofta beskrivas som en "diplomaternas diplomat" och en av Joe Bidens förtrogna. Han var bland annat biträdande utrikesminister och biträdande säkerhetsrådgivare under president Barack Obama och säkerhetsrådgivare till Joe Biden under hans första tid som vicepresident. De två lärde känna varandra redan på 00-talet, då Blinken arbetade för senatens utrikesutskott och Biden var senator. Nu blir det upp till Antony Blinken att återupprätta USA:s anseende i världen och stärka globala allianser – något som Joe Biden har utlovat.

.

Det råder inget tvivel om att vissa frågor är högprioriterade av Joe Biden, bland dem klimatet, pandemibekämpning och USA:s anseende i världen. De som arbetar med dessa lär se mycket av presidenten.

.

Som tidigare utrikesminister, senatorskollega och god vän har John Kerry redan Joe Bidens öra. Nu blir han den som leder världens enda supermakts klimatinsatser. Klimatfrågan har varit lågprioriterad under Trumpregeringen, Bidens företrädare backade bland annat ur det globala Parisavtalet om klimatet.

"Du gör rätt i att återvända till Parisavtalet dag ett som president", sade Kerry till Biden när han accepterade uppdraget – men underströk sedan att det inte är nog utan att hela världen måste samarbeta mer för att stoppa klimatkrisen.

.

Den tidigare FN-ambassadören, juristen och professorn Samantha Power blir chef för biståndsorganet USAID som har en årlig budget på 20 miljarder dollar. Den krisvana Power är känd som en effektiv "doer", som biståndschef vill Biden att hon tar på sig ledartröjan i den globala kampen mot coronaviruspandemin – i synnerhet när det gäller insatser i fattigare länder. Både Power och John Kerry väntas ta plats i det nationella säkerhetsrådet NSC, vilket tyder på att Biden tycker att deras uppgifter är mycket viktiga.

.

Under Donald Trumps tid som president minskade USA:s engagemang på den globala arenan och stödet till bland annat FN och WHO krymptes – allt enligt doktrinen "Amerika först". Tidigt i valrörelsen lovade Joe Biden att återupprätta sitt lands globala ställning. En viktig del av detta är tillsättningen av den erfarna karriärdiplomaten Linda Thomas-Greenfield som FN-ambassadör. När hon talar brukar Thomas-Greenfield ofta referera till sin uppväxt i det då segregerade Louisiana, en erfarenhet som hon burit med sig under en lång karriär då hon bland annat varit Liberiaambassadör och biträdande statsråd med ansvar för Afrikafrågor.

.

Joe Biden pratar ofta om och med sin familj och sina nära vänner – och det lär han fortsätta att göra som president.

.

Jill och Joe Biden har varit gifta sedan 1977, hon är styvmor till hans söner och de har en dotter tillsammans. Presidenten säger ofta att det är tack vare henne som hans familj kunde hålla ihop efter den tragiska bilolyckan 1972, då han första hustru och lilla dotter omkom. Jill Biden är i grunden lärare men hon har tagit flera akademiska examina. Hon kallas ofta "Dr B" av sina elever och har förkunnat att hon tänker fortsätta att undervisa i engelska vid Northern Virginia Community College – även när hon flyttar in i Vita huset. Ingen tidigare första dam har förvärvsarbetat men Jill Biden har alltid gått sin egen väg. Som presidentfru väntas hon även fokusera på gratis högre utbildning och stöd till militära familjer.

.

Sin unga ålder till trots sägs Jake Sullivan vara en av dem som har störst inflytande över Joe Biden. 44-åringen axlar nu den tunga rollen som nationell säkerhetsrådgivare, efter att tidigare bland annat haft samma roll hos Biden när han var vicepresident. Sullivan har även rådgett president Barack Obama och Hillary Clinton, både när hon var utrikesminister och presidentkandidat. Han spelade en viktig roll i förhandlingarna om kärnenergiavtalet med Iran, som Donald Trump backade ur 2018. Biden har lovat att i någon form återgå till avtalet, tillsättningen av Sullivan visar att han menar allvar.

.

Det råder inget tvivel om att Kamala Harris och Joe Biden har en mycket god och nära arbetsrelation. Sannolikt kommer USA:s första kvinnliga vicepresident nu kunna driva vissa initiativ – på samma sätt som Biden drev ett antal frågor under president Barack Obama. Det har spekulerats i att den tidigare Kaliforniensenatorn och åklagaren Harris, som har både jamaicanskt och indiskt påbrå, kommer att arbeta med reformer inom polis- och rättsväsendet. Detta efter det att Black lives matter-rörelsen i månader hållit demonstrationer mot polisens övervåld mot svarta, en proteströrelse som fick ny fart efter det brutala och dödliga polisingripandet mot svarte George Floyd i maj i fjol.

.

Bubblare: Vita husets pressekreterare Jen Psaki, stabschef Ron Klain och Delaware-pastorn och vännen Silvester Beaman.

.

Fotnot: Flera av tillsättningarna måste godkännas av senaten, en process som tog sin början under tisdagen.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s tilltänkta finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
USA:s tilltänkta finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Merrick Garland, som USA:s president Joe Biden har nominerat till posten som justitieminister. Arkivbild.
Merrick Garland, som USA:s president Joe Biden har nominerat till posten som justitieminister. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s tilltänkte utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
USA:s tilltänkte utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
USA:s förre utrikesminister och blivande klimatsändebud John Kerry. Arkivbild.
USA:s förre utrikesminister och blivande klimatsändebud John Kerry. Arkivbild.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
USA:s tilltänkta biståndschef, den förra FN-ambassadören Samantha Power. Arkivbild.
USA:s tilltänkta biståndschef, den förra FN-ambassadören Samantha Power. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
USA:s tilltänkta FN-ambssadör Linda Thomas-Greenfield. Arkivbild.
USA:s tilltänkta FN-ambssadör Linda Thomas-Greenfield. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s första dam Jill Biden. Arkivbild.
USA:s första dam Jill Biden. Arkivbild.
Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Joe Bidens tilltänkte nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
Joe Bidens tilltänkte nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Vicepresident Kamala Harris lär få stort inflytande i Joe Bidens Vita hus. Arkivbild.
Vicepresident Kamala Harris lär få stort inflytande i Joe Bidens Vita hus. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL