Reprtage

Härifrån och framåt – del 7

Tisdagen den 19 december. Jeanne är alltid nervös och känner oro när det är dags att träffa läkarna i Kristianstad. På onkologmottagningen väntar besked från de fyra senaste månaderna.
Artikel Reprtage På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år.

På många olika sätt har det här varit ett annorlunda år. Trots ett besked i slutet av det här året så har familjen Jeppsson känt att 2017 varit aningen enklare och kanske lite mer normalt än det förra. Trots en sjukdom så har dagarna kunnat tas om hand på ett så bra sätt som möjligt. Patric jobbar heltid på Tekniska skolan i Hässleholm samtidigt som Patricia tog studenten i juni och har sedan dess börjat jobba som undersköterska i Vittsjö. Jeanne har försökt hålla igång så gott det går och trots smärtor så har det här året varit bättre än det förra. Det var veckan innan jul som nya besked skapade oro. Jeanne fick kraftig smärta i sina skenben. För första gången sedan allt började i juni 2016 så blev det fler läkarbesök än planerat. Det handlade plötsligt om två olika röntgentillfällen genom stora delar av kroppen och såklart en stark oro.

– Jag hade så otroligt ont i mina ben. Jag blev såklart väldigt rädd över tankarna om skelettcancern, om det höll på att sprida sig och om detta var anledningen till en benhinneinflammation. Det gick från smärta i ryggen ner i benen på ett obehagligt sätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Krav på dagmamma skärps efter larm om brister

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Efter larm om misskötsel, ekonomiskt fiffel och koppling till extremism föreslår nu regeringen skärpta krav för den som vill driva familjedaghem.
– Det kan vara väldigt tryggt, men det kan också vara väldigt otryggt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) om familjedaghemmen.

Omkring 10 000 barn i Sverige går i pedagogisk omsorg, som är ett alternativ till förskola och fritidshem. Den vanligaste formen är familjedaghem, i dagligt tal dagmamma, vilket innebär att personal tar hand om barnen i sitt eget hem.

De senaste åren har det rapporterats återkommande om brister och problem inom omsorgen. Det handlar bland annat om bidragsfusk och undermålig verksamhet, dåliga språkkunskaper hos personalen, och kopplingar till kriminell verksamhet och våldsbejakande extremism.

Utbildningsministern är själv uppvuxen i familjedaghem med sin mamma som dagbarnvårdare.

– Det har gjort mig extra upprörd över de här avarterna, säger Ekström.

– Jag vet att den här verksamheten kan vara helt fantastisk. Men på samma sätt som ett barn kan vara oerhört tryggt i ett välfungerande familjehem kan det också vara väldigt otryggt när de inte fungerar.

Lämplighetsprövning

Nu vill regeringen skärpa kraven i flera avseenden för att höja kvaliteten inom den pedagogiska omsorgen. I en lagrådsremiss föreslås att det införs lämplighetsprövning för dem som vill verka som dagbarnvårdare. Godkännandet ska ges av kommunen.

– För att bli godkänd som dagbarnvårdare ställer vi nu högre krav både på insikter, språkkunskaper men också på lämplighet, säger Ekström.

Upptäcks brister efter ett godkännande, till exempelvis misskötsel eller kopplingar till våldsbejakande extremism, ska man mycket enklare än i dag kunna återkalla tillståndet, säger hon.

Bland annat kommer det krävas att alla vuxna som är folkbokförda i den bostad som verksamheten ska bedrivas i uppvisar ett utdrag ur belastningsregistret innan tillstånd ges. Tidigare har det bara behövts av dagbarnvårdaren själv.

En annan förändring som föreslås är ett förtydligande om att "verksamheten ska förbereda barnen för utbildning inom skolväsendet". Det handlar bland annat om ökade krav på språkkunskaper.

– Även de barn som går hos dagbarnvårdare måste få tillgång till det svenska språket på en nivå som passar i deras ålder. Därför införs en bestämmelse om att personal i pedagogisk omsorg måste behärska det svenska språket i den utsträckning som behövs för att utmana och stimulera barnens språkutveckling, säger Anna Ekström.

Inget etableringsstopp

Regeringens utredare som lämnade sina förslag i frågan förra sommaren tyckte att det var så illa ställt med familjedaghemmen att hon föreslog ett etableringsstopp helt och hållet. Så långt vill inte Ekström gå.

– Det är en väldigt ingripande åtgärd. De flesta barn som finns i pedagogisk omsorg får en trygg och lärorik verksamhet. Det vi vill komma åt är de som inte lever upp till kraven. Men skulle det vara återkommande problem är jag inte främmande för att införa ett etableringsstopp.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola. Kraven på pedagogisk omsorg är dock lägre.

Antalet barn i pedagogisk omsorg var 11 700 år 2018. Samtidigt som förskolan växt har den pedagogiska omsorgen minskat.

Familjedaghem är den absolut vanligaste formen av pedagogisk omsorg.

Pedagogisk omsorg finns framför allt i storstäder och storstadsnära kommuner. Trots den generella minskningen av pedagogisk omsorg växer den i utanförskapsområden.

Inrikes

Lasarett i stabsläge efter våldsbrott

Ett grovt våldsbrott har begåtts i Lycksele, enligt polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre personer har skadats i ett grovt våldsbrott i i Lycksele kommun i Västerbotten, meddelar polisen. En person har gripits.

Lycksele lasarett har gått upp i stabsläge med anledning av brottet, skriver Västerbottens-Kuriren.

Både polis och sjukvård är förtegna om detaljer.

– Det jag kan säga är att det är flera skadade. Vad vi vet nu är det tre personer, säger David Helgesson, chef för polisens enhet för grova brott, till tidningen.

"Initiala utredningsåtgärder pågår", uppger polisen på sin sajt.

Stabsläge inom sjukvården innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Erik Lindahl/TT

Inrikes

Sverige ska vara attraktivaste resmålet 2030

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar regeringens nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Sverige ska 2030 vara världens mest hållbara och attraktiva resmål. Det slår regeringen fast i sin nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.

Strategin syftar till att skapa långsiktiga förutsättningar för en hållbar besöksnäring och ska styra regeringens politik de kommande tio åren.

Hur exakt målet världens mest attraktiva resmål ska mätas, kunde näringsminister Ibrahim Baylan (S) inte svara på när han presenterade strategin på en presskonferens.

– Det här är en gemensam riktning som vi nu tar fram med branschen och våra myndigheter. Sen kommer detta att brytas ned i konkreta handlingsplaner, det gäller naturligtvis även de mål vi har satt upp, säger han.

I strategin lyfter regeringen fram fyra prioriterade områden: enklare företagande, jobb och kompetens, kunskap och innovation samt marknadsföring.

Ekonomi

Kina bromsar in: "Hackar i återhämtningen"

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Grundsynen på den ekonomiska framtiden är dock god. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas ekonomi hackar. Men någon anledning till oro finns inte, än.
– Vi ser en del oroväckande tecken, men grundsynen är fortsatt positiv, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Världens näst största ekonomi växte med 4,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

Främst inhemsk påverkan

Enligt Jens Magnusson är datan som kommit ut ur Kina de senaste veckorna åt det sämre hållet, men ska samtidigt ses i ett större sammanhang.

– Det hackar lite i återhämtningsmaskineriet. Det har kommit en del sämre rapporter, exempelvis från fastighetssektorn och kring kreditsituationen. Men även om den kinesiska finansiella marknaden är mer involverad i det globala nätverket nu än för tio år sedan är det i huvudsak något som påverkar den inhemska marknaden.

Kinas nationella statistikbyrå pekar på att återhämtningen från coronapandemin är "instabil och ojämn". Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet (juli till september). Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

– Kina och en del andra asiatiska länder har fortsatt principen att stänga ned vid coronautbrott på ett annat sätt än här i Europa. Det påverkar i förlängningen även oss här till exempel gällande tillgången på varor och högre transportpriser. Men att det skulle bli ont om julklappar i hyllorna i december tror jag är lite överdrivet, säger Jens Magnusson.

God tillväxt

Ekonomer pekar på att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter.

Den övergripande prognosen för Kinas ekonomi är dock fortsatt god, och tillväxten på årsbasis väntas landa runt 8 procent.

– Ju längre den här typen av hack i återhämtningen pågår desto större risk såklart, särskilt om man fortsätter stänga ned hamnar och andra transportnav. Men generellt sett ska det ses som störningar i en större global återhämtning. En återhämtning som trots allt fortsätter, säger Jens Magnusson.

Skåne

’‘Vi blev nästan nerringda efter sommaren’‘

Alice Lindahl har arbetat på Åsgläntans hunddagis i två år och säger att antalet hundar har ökat under pandemin. Hunden Bao har dock gått på dagiset sedan långt före corona.
Foto: Sofia Åström
Skåne
Skåne För många innebär lyfta restriktioner mindre tid hemma och mer tid på jobbet. På Åsgläntans hunddagis märker man tydligt hur husse och matte plötsligt behöver en plats där deras fyrbenta vänner kan spendera dagarna.

Alice Lindahl och Kaisa Jokikokko har båda jobbat på Åsgläntans hunddagis i Hässleholm i cirka två år. Under coronapandemins tuffaste månader var det kämpigt för verksamheten att gå runt, men Kaisa berättar att vissa hundägare valde att fortsätta betala sin månadsavgift, trots att man hade hunden hemma.

– Man ville inte förlora sin plats. När platserna väl går åt kan det gå snabbt, så många ville inte riskera att inte ha en plats när man väl kom tillbaka. Det hjälpte oss.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Ekonomi

Börsen kretsar kring nollan

Små kursrörelser på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde svagt nedåt, i linje med ledande Europabörser. Men efter nästan två timmars handel låg OMXS-index på en oförändrad nivå jämfört med fredagens stängning.

Nätmäklaren Avanzas aktie faller drygt 4 procent efter en delårsrapport, där det framgår att inflödet av nya kunder bromsar in och bolaget flaggar för oväntat höga kostnader 2022.

Handelsbankens indextunga aktie stiger drygt 2 procent sedan storbanken meddelat att banken tidigarelägger redovisningen av resultatet för årets tredje kvartal till tisdag kväll i stället för onsdag morgon. Något skäl anges inte av banken.

De andra storbankernas aktier hänger på uppåt, med kurslyft för Swedbank och Nordea på 1,5 respektive 2 procent och för SEB på 1,5 procent.

Börshumöret i omvärlden dämpas av oväntat svaga tillväxttal från Kina från tredje kvartalet. Högre råvarupriser och oro för effekter av skenande energipriser bidrar också.

Lundin Energys aktie stiger med 0,5 procent i kölvattnet på fortsatta prisuppgångar för råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad är nu uppe på 85:62 dollar per aktie, den högsta nivån på tre år.

Sport

Grybb snabbast i SM-genrep

Rolf och Tobias Grybb körde hem segern i Kristianstad MK:s Lelles Rallysprint.
Foto: Tommy Svensson
Sport
MOTORSPORT Som ett litet genrep inför nästa års deltävling i asfalt-SM gjorde Kristianstad MK i söndags comeback som RS-arrangör med Lelles Rallysprint. Ett lyckat sådant och där rutinerade Hässleholmsfamiljen Rolf och Tobias Grybb körde hem segern.

– Blev lite tajt mot slutet men vi lyckades ändå hålla ihop det och vann alla tre heaten, konstaterade Rolf nöjt och la till:

– Vi hade egentligen redan avslutat säsongen när den här tävlingen dök upp och att då få med sig årets första totalseger känns så klart bra.

I år har hässleholmarna fokuserat på asfalt-SM där det blev lite motigt med en åttonde plats, och om det blir samma fokus 2022 är oklart.

– Funderar under vintern så får vi se…

Jonas Olsson/Jörgen Hildingsson, Hässleholms MK, körde in som trea.
Foto: Tommy Svensson

Den ende som på allvar utmanade Grybb var Borås Kristian Johansson med sin vassa Ford Puma, men närmare än en tiondels sekund i sista körningen kom han aldrig. Efter att alla tre heaten räknats samman skilde 5,6 sekunder till Grybbs fördel.

– Kristian var snabb plus att att hans bil passar mycket bättre på en sådan här knixig bana än min, å andra sidan så trivs jag bäst när det är lite bökigt så jag kan inte skylla på bile

Trea totalt slutade Hässleholms Jonas Olsson med Jörgen Hildingsson i högerstolen. Fyra sekunder långsammare var SMK Hörbys Tommy Nilsson.

Fin femma totalt slutade snabba Lundatjejen Terese Lennartsson med Johan Kastenman som kartläsare, bara två sekunder upp till fjärde plats.

Publiken fick hålla sig utanför staketet i Karpalund på Lelles Rallysprint.
Foto: Tommy Svensson

I Otrimmade klassen blev det både tjej och hemmaseger genom Josefine Gråberg som lotsade sin stora Volvo snabbast runt den kilometerlånga hala och lite svårkörda banan. Tvåa slutade klubbkompisen Jesper Larsson Odenmalm.

Att banan inne på gamla sockerbruket i Karpalund var hal fick Kristianstads Andreas Andersson/Fredrik Schultz erfara på ett brutalt sätt. Parets BMW tappade fästet och sladdade i ett betongblock och så var dagen över.

– Så är det med rally, allt kan hända, suckade Andreas medan hans bil drogs bort av en hjullastare.

Här tog Lelles Rallysprint slut för Kristianstadduon Andreas Andersson och Fredrik Schultz efter allt för intim kontakt med ett betongblock.
Foto: Tommy Svensson

Utrikes

Journalist sköts ihjäl – nu inleds rättegången

Poliser och blommor på den plats där den nederländske journalisten Peter R de Vries sköts ihjäl i juli. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Dödsskjutningen av kriminalreportern Peter R de Vries i somras skapade chock och ilska i det nederländska samhället. Nu startar rättegången mot de två män som misstänks för mordet.

En 21-årig nederländsk man misstänks ha skjutit de Vries och en 35-årig polack misstänks ha varit hans chaufför, enligt polis. Båda greps kort efter skotten mot De Vries, som föll i Amsterdam efter att reportern gjort ett tv-framträdande den 6 juli.

Journalisten kämpade för sitt liv i nio dagar på sjukhus innan han avled.

Måndagens inledande förhandlingar i en distriktsdomstol i Amsterdam väntas främst ta ställning till frågan om krav på eventuella ytterligare utredningsinsatser. En sammanfattning av bevisläget ska också läggas fram.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL