Nyårsorientering i Tormestorp är en årlig tradition för många skogsluffare. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Nyårsorientering i Tormestorp 70-årsjubilerar

Sedan 1949 har Nyårsorienteringen gått av stapeln i Tormestorp. Med andra ord så fyller tävlingen 70 år på 2018 års första dag.
– Det kommer som vanligt gå att välja mellan sex banor, säger tävlingsledaren Lars Lindborg i arrangerande Tormestorps IF.

För 70 år sedan drog Alte Christoffersson igång Nyårsorienteringen i Tormestorp. Under de första 25 åren var inte uppmärksamheten så stor det var en ren klubbtävling.
– Alte var tidigt ute när det gällde motion. Hans devis var ”att börja året sunt och friskt och fortsätta med det”, berättar Lindborg som numera basar för tävlingen.

– Nu för tiden är det mycket en social grej där många orienterare träffas på årets första dag.
Nyårsorienteringen är garanterat årets första tävling för de svenska skärmletarna. Det är fri starttid mellan tio och tolv från skolan i Tormestorp där det även är målgång.
För ett år sedan var det 152 deltagare som sprang tävlingen i skogen på Göingeåsen.
– Det har hållit sig runt 150 deltagare de senaste åren, säger Lars Lindborg som hoppas på bra väder.
– Det ser ut som att det kommer bli runt tre-fyra grader varmt vilket ju är bra löparväder. Däremot kan det bli besvärligt i skogen då det är blött överallt efter den regniga hösten.

Senaste gången det var snö när Nyårsorienteringen avgjordes var 2011. Det var även senaste gången som skidtävlingen Tormestorpsloppet kunde avgöras.
– Det ser inte så lovande ut att det blir någon tävling den 7 januari heller.
– Jag är dock världens största optimist och ger inget definitivt besked förrän på nyårsdagen, säger Lars Lindborg som dock menar att det inte är helt lätt att arrangera en skidtävling denna milda vinter.
– Det största problemet är att det inte är fruset under. Så även om det kommer snö så blir det svårt att lägga ett fast och hårt spår.

×