Foto: TT

Firandet urartade med upplopp och stenar

Kristianstad Nyårsfirandet i Kristianstad urartade med upplopp och bränder. Poliser och räddningstjänsten blev attackerade med både raketer och stenar. Enligt polisen gick det lugnare till i storstäderna än i Kristianstad.

Polis fick under kvällen och natten biträda räddningstjänsten på både Näsby och Charlottesborg med anledning av flera bränder. Det brann bland annat på en balkong, i ett sopkärl, i en container och i en bil. Vid tolvslaget hade det samlats mycket folk på båda ställena och det sköts mycket raketer.
– Det är anmärkningsvärt och oacceptabelt mot både oss och räddningstjänsten, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
Varken i Malmö, Lund eller Helsingborg har räddningspersonal och polis utsatts för liknande attacker, som i Kristianstad.
Enligt Fredrik Bratt så var attackerna medvetet riktade mot blåljuspersonal.
Räddningspersonalen och polisen möttes av raketskjutande ungdomar som sköt rakt mot dem.

– Vi blev beskjutna med raketer på båda ställena och var tvungna att kalla på förstärkning. Vid något tillfälle tvingades vi backa. När förstärkningen kom så lugnade det ner sig ganska snabbt, fortsätter Fredrik Bratt.
Det var mycket folk i rörelse och polisen hade inte gripit någon på nyårsdagen. Enligt polisen kan det ha rört sig om mellan 20 och 30 ungdomar, som gick till angrepp.
– Det är svårt att utreda eftersom det var mörkt och många ungdomsgrupper i rörelse. Om någon har varit plats och kan lämna information om vad de har sett så är polisen intresserade av att få höra det, säger Fredrik Bratt.
Då ringer man 114 14.

Klockan 02.30 ingrep en polispatrull vid Näsby gård för att undsätta en polis då en misstänkt person angrep honom aggressivt i hans tjänsteutövning.
– Han hotade polisen verbalt vid upprepade tillfällen. Den misstänkte mannen är i 30-årsåldern och greps misstänkt för våld och hot mot tjänsteman, säger Fredrik Bratt.

Att blåljuspersonal utsätts för hot och stenkastning har blivit allt vanligare på flera platser i landet. I de flesta fall händer det i större städer. På senare tid har attacker mot blåljuspersonal inträffat även i mindre orter och medelstora städer. I Malmö och Landskrona har räddningstjänsten begärt poliseskort vid utryckningar till områden där det är oroligt. Angreppen är allvarliga, eftersom det hindrar räddningspersonal och polis att släcka bränder och undsätta människor som befinner sig i fara.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×