Jesper Jönsson körde hem SM-titeln i MX1 både 2015 och 2016 – nu är han tillbaka i klassen. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
Pontus Jönsson hade en blandad helg i Västerås.

Jönssons gör en ny rockad

2018 är Jesper Jönsson tillbaka i MX1 – och där siktar han på ett nytt SM-guld.
– Har man vunnit någon gång måste man satsa på det igen, säger 24-åringen från Jeppatorp.
Samtidigt gör Pontus Jönsson den omvända resan och kör MX2.

Inför 2017 bytte Sösdala MK:s crossbröder klass med varandra och knep varsitt SM-brons, Jesper i MX2 och Pontus i MX1.
Men sejouren blev alltså bara ettårig.
– Nu går jag upp till 450 och kör ”den gamla vanliga” klassen igen, säger Jesper som blev svensk mästare i MX1 både 2015 och 2016.
2018 blir målet att stå högst på pallen när de sju SM-deltävlingarna är körda.
– Jag hoppas kunna göra lika bra resultat som tidigare. Förhoppningsvis kan jag göra vad jag ska, sedan vet man aldrig vad det blir för motstånd.

Att bröderna Jönsson återigen byter klass samtidigt är en ren tillfällighet.
– Det är inget vi har planerat och vi har inte några större problem med att köra mot varandra. Sedan kan det ju vara bra att inte behöva göra det, det blir kanske lite bättre stämning i bussen på vägen hem från tävlingarna, skrattar Jesper.
Faktum är att Pontus, 21, förmodligen hade varit kvar i MX1 om inte SVEMO (motorcykelförbundet) hade ändrat reglementet och placerat 250cc tvåtakt i MX2 2018.
– Jag kör precis vad jag vill och Pontus kör precis vad han vill. Man väljer ju inte klass efter vad konkurrenterna ska köra, utvecklar Jesper.
SM-serien drar igång sista helgen i april i Landskrona.

Numera arbetar både Jesper och Pontus parallellt med crossatsningen.
– Jag har hittat en bra balans i tillvaron. Jag jobbar som en vanlig dödlig och kan träna före och efter jobbet. Jag kan leva ett lite vanligt liv också och det är rätt skönt att ha det så, tycker Jesper.

Går det att konkurrera på lika villkor med dem som kör på heltid?
– Det tycker jag. Jag och Pontus har fått in de timmarna tidigare. Nu har det varit bra väder i Skåne ett par vintrar, annars kan det vara det som är problemet. Om det fryser på så är det ju svårt att få in crossträningen.
Inför 2018 flaggas det för ett par ändringar i regelverket men ingenting är ännu klubbat.
– Det blir förmodligen en annan startprocedur. Tidigare har vi startat på grus eller det underlag som finns på banan men nu kommer alla att starta på sträckmetall där det greppar mycket bättre. Det blir kul med lite nytt, tycker Jesper Jönsson.

×