Kan något matcha Osbyrevyn?

Nyårsrevy
Osbyrevyn Gränslöst.
Medverkande: Camilla Isaksson, Anna-Karin Lennartsson,
Lars Magnusson, Pär Nymark, Jessica Persson
och Jörgen Sjöberg samt dansarna Nina Parkeborn och Lisa Eliasson.
Regissör Pär Nymark.
Borgens teaterlokal i Osby.
Söndagen den 31 december 2017.
Betyg: 5

Utan att ägna massmediala kraftkällor som Leif G W Persson, Anna Books tänder, Metoo och Zlatan ett enda ord flöt Osbyrevyn 2018 Gränslöst vidare lugnt och säkert som en flotte på Osbysjön. Fast lugnt och lugnt…väggar, tak och golv i Borgen vibrerade av jubel och handklappningar med små mellanrum hela premiärföreställningen igenom. Publiken älskar sin Osbyrevy. Att lägga ner den efter tre succéartade versioner skulle orsakat en reaktion i opinionen av samma slag som om det efterlängtade ishallsbygget uppsköts ytterligare några varv.

Nej, Osbyrevyn klarar sig gott utan ämnen som kan tyckas oundgängliga för andra revyer. Istället plockas konventioner och komplikationer i vardagen upp på ett smart sätt med hög igenkänningsfaktor hos publiken. Men visst är televisionen ofta närvarande. Som när Jessica Persson och Jörgen Persson lustmördar allsångsdrottningarna Sanna Nielsen och Lotta Engberg. Eller när Anna-Karin Lennartsson och Lars Magnusson sticker sina knivar i genusfixerade barnprogramsledare och vrider om när de låter barnen sjunga om Nordiska Motståndsrörelsen och snuskigheter av varierande sexuell identitet och perversion. Samme Lars närmar sig regionerna under livremmen i numret om tråken Åke och framkallar skrattsalvor men utan att passera gränsen. I Bildoktorn dyker den obligatoriska förväxlingskomedin upp där dialogen mellan äkta mannen och bilreparatören fortgår utan att sängkammardörren öppnas på vid gavel.

Kommunalråden Marika Bjerstedt Hansen och Niklas Larsson kan sova gott även det här nyåret. De hamnar på tapeten men de rivs snabbt bort därifrån. Då finns det de i närområdet som råkar värre ut. Jörgen Sjöbergs pendlarresenär uppmanas att dra åt h-e men säger sig redan vara på väg dit eftersom han ska resa till Tyringe i ett nummer om Skånetrafikens tidtabeller.

Kanske det bästa till sist: Camilla Isaksson. Vilken röst hon har; stark som diamanten när den skär genom glasrutan, lika innerlig både i skämt och allvar. När hon sjunger visan Kom tillbaks beledsagad av Nina Parkeborns och Lisa Eliassos uttrycksfulla dans med stämningsskapande bilder i scenfondens fokus lyfter revyn till en annan och högre rymd. Vilken musikalitet och vilken rytmik i ensemblens sång- och dansframträdanden. Positionerna i rörelserna sitter som en smäck, inget velande hit eller dit, inget ängsligt sneglade på den ena eller andra scenkamraten utan preciöst som ett urverk rakt igenom. Kort sagt; jag har inte sett alla revyer i tidningens spridningsområde. Jag bara frågar; kan någon av dem ens nämnas på samma dag som Osbyrevyn? Fortsatta framgångar i revy-SM tycks just nu gränslösa för regissören/aktören Pär Nymark och hans gäng. Vi släpper loss alla fem pantrarna.

Nyårsrevy
Osbyrevyn Gränslöst.
Medverkande: Camilla Isaksson, Anna-Karin Lennartsson,
Lars Magnusson, Pär Nymark, Jessica Persson
och Jörgen Sjöberg samt dansarna Nina Parkeborn och Lisa Eliasson.
Regissör Pär Nymark.
Borgens teaterlokal i Osby.
Söndagen den 31 december 2017.
Betyg: 5