Hälften av medlemmarna bor i Tyringe – den andra hälften är från övriga orter i och runt Hässleholm. Nu hoppas de att många vill se deras alster. Foto: Kristina Höjendal
Här diskuteras skärpedjup och vidvinkel. Efter vernissagen pågår utställningen i nästan en månad. Foto: Kristina Höjendal
Med denna bild från Nya Zeeland vann Karolina Vohnsen en kretsfototävling.Foto: Kristina Höjendal
Advokaten Ingmar Kristiansson har satsat allt mer på fotokonsten sedan han gick i pension.
Tyringe fotoklubb har utställning på biblioteket.

Livet är att fånga bilden!

TYRINGE Konstnärligt skildrade tranor vid Pulken eller skarpa bevis vid en rättegång – oavsett vilket så älskar advokat Ingmar Kristiansson att fotografera. Intresset delar han med 30-talet övriga medlemmar i Tyringe fotoklubb, som nu presenterar ytterligare en stor utställning.

– De senaste två åren har bibliotekarien räknat hur många som kommit och det har varit uppe i över 2 000, säger Kristiansson stolt.
Roland Nilsson står vid sidan om och väntar in gästerna. Till vernissagen på ortens bibliotek brukar det dyka upp ett hundratal. Själv har han varit medlem sedan slutet av 70-talet. Klubben bildades 1951.
– Jag fotograferar allt. Naturen, barn och barnbarn, studenter, säger han som aldrig tröttnar på sin hobby.

På väggar och skärmar hänger vyer från Håslövs ängar och Norge. Ett prisbelönt fotografi är taget av Karolina Vohnsen på Nya Zeeland – ett annat på Svalbard.
– Vi träffas en gång i veckan och pratar bilder, men vi gör resor också. I höstas åkte 18 medlemmar till Rondane nationalpark i Norge. Det syns här på utställningen, säger Ingmar Kristiansson och sveper med blicken över de natursköna motiven.
– Dessvärre är det allt färre som fotograferar på riktigt. De har mobiltelefonkameror, men med dem kan du inte ta sådana här bilder, det finns inte en chans i världen.

Hos honom har intresset hängt med från barnsben och genom livet. På jobbet kom kamerakunskaperna en gång väl till pass:
– Det var en massa vittnen som sade sig ha sett en misshandel. Jag frågade exakt var de hade stått när de såg den och sedan åkte jag dit, ställde mig på samma plats och fotograferade. Det visade sig att de omöjligt hade kunnat se vad de sa därifrån. Bilderna blev bevis och jag vann det målet.

Utställningen på Tyringe bibliotek pågår fram till den 26 januari. Därefter påbörjas uppladdningen inför nästa års stora kretsfotoutställning, då fotografer från tre skånska fotoklubbar gör gemensam sak.
– År 2019 ska vi vara här i Tyringe. Men var, det vet vi inte. På biblioteket kommer vi i alla fall inte att få plats, konstaterar Ingmar Kristiansson.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×