Annons

LSS hotas från flera håll

Ledare När ersättningen till assistansföretagen räknas upp mindre än lönekostnaderna ökar kan de seriösa företagen tvingas lägga ner.
Opinion • Publicerad 3 januari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Många har de­mon­strerat för LSS.		             Foto: TT
Många har de­mon­strerat för LSS. Foto: TT

Många pro­tester de senaste må­naderna har rört in­drag­ning av LSS-rät­tig­heter för tungt han­di­kap­pade. Men LSS-re­formen hotas ock­så av andra fak­torer.

I en rap­port från In­spek­tionen för so­ci­al­för­säk­ringen (ISF) varnas för att ose­ri­ösa fö­re­tag håller på att ta en ökande an­del av upp­dragen. Det finns cir­ka 1000 fö­re­tag som har till­stånd att driva per­son­lig as­si­stans till funk­tions­hind­rade. Des­sa pri­vata bo­lag står för un­ge­fär två tred­je­delar av as­si­stansen till de 15 000 per­soner som har rätt till stat­lig LSS-er­sätt­ning. De flesta är små­fö­re­tag.

Annons

De all­ra flesta bo­lagen är själv­fal­let se­riösa och gör ett gott jobb, även om flera be­drä­ge­ri­fall upp­täckts. Att den as­si­stans­be­rät­ti­gade kan byta an­ord­na­re gör att fö­re­tag som misskö­ter sig kan slås ut från mark­naden.

Men lön­sam­heten minskar i branschen, till stor del ge­nom rege­ringens po­li­tik. Om lön­sam­heten minskar kan re­sul­tatet bli att de se­riösa fö­re­tagen slås ut och bara sko­ja­rna åter­står. Kom­munerna har inga möj­lig­heter att ta över helt.

I höstas hotades as­si­stans­fö­re­tagen av kon­flikt mel­lan fack­för­bundet Kom­mu­nal och ar­bets­gi­va­rna i Vård­för­bun­det, som hör till Al­me­ga. Or­saken var att rege­ringens upp­räk­ning av den stat­liga er­sätt­ningen till fö­re­tagen var för låg i för­hål­lan­de till de lö­ne­ök­ningar som avtalats om på öv­riga ar­bets­mark­naden.

Det gjorde det svårt för ar­bets­gi­va­rna att gå med på de lö­ne­ök­ningar som Kom­mu­nal krävde. Frå­gan löstes till slut utan kon­flikt, men med större lö­ne­ök­ningar var­je år (drygt två pro­cent jäm­fö­rt med stats­bi­drags­ök­ningar på 1,5 pro­cent) kan fö­re­tagen inte över­leva i längden.

Det kon­sta­terar ock­så ISF i sin rap­port. Sy­stemet måste ändras så att er­sätt­ning ges för de fak­tiska kost­naderna, inte en­ligt en scha­blon som räknas upp för lite för att täcka kost­naderna.

Av­tal som över­stiger er­sätt­ningen ris­kerar ock­så att leda till att fö­re­tag över­ger kol­lek­tiv­av­talen, med säm­re vill kor för de per­son­liga as­si­stenterna som följd. Det gagnar in­gen. Rege­ringen måste tänka om, även i den­na fråga.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons