SMHI:s klass 1 varning för stora regnmängder ligger kvar, men läget är inte alarmerande. C4 Teknik i Kristianstad har i nuläget inga planer på att aktivera sin krisorganisation. Foto: Johan Nilsson / TT

Risk för översvämning när vattnet stiger

Kristianstad Vattnet i Helge å har stigit med drygt en decimeter det senaste dygnet. Vid Barbacka mätstation vid Tivoliparken i Kristianstad nådde vattennivån 175 centimeter på onsdag eftermiddag.

– Läget är inte allvarligt, och vi planerar inte att dra igång vår krisberedskap för närvarande. Men vattenflödena är mycket stora. Vi höjer luckorna vid södra dämmet och stänger dagvattenuttagen på vissa platser, berättar Henrik Wester på C4 Teknik.
C4 Teknik inspekterar mätpunkterna vid olika platser kontinuerligt och följer prognossystemet.
– Vi följer vattenflödena uppströms där de är som störst, säger Henrik Wester.
Når vattennivån över 180 centimeter kopplas räddningstjänsten in.

Byggnaderna vid Barbacka och Tivoliparken är konstruerade för att tåla höga vattennivåerna och Tivoliparken är planerad för att översvämning.
Förutom de stora regnmängderna orsakas problemen av de stora flödena norrifrån på grund av avsmältning samt att Östersjön ligger 0,7 meter över normal vattennivå vilket skapar trögare vattenflöde i Helge å och tillflödena.

Enligt SMHI fortsätter flödena att stiga lite till det kommande dygnet för att sedan avta något.
– Vattennivån kulminerar mellan fredag och lördag. Lågtrycket som är över oss nu är kraftigt och drar norrut. Till onsdag kväll och natten mot torsdag väntas enbart skurar med lugnare väderförhållanden under torsdagen. Regnskurarna fortsätter lokalt och det kan bli dimma. På fredag faller heller inga stora regnmängder men på lördag kan det bli lite blötsnö. Det är osäkert var i Skåne nederbörden faller, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.
Efter helgen ser det ut att bli torrare och längre fram i nästa vecka kan ett högtryck etablera sig som ger torrare och kallare väder.

Gustav Carlsson, hydrolog på SMHI ser stigande flöden i delar av Helge å fram till fredag. Nivåerna blir med modesta i de södra delarna. SMHI:s mätpunkt vid Torsebro kraftverk kan nå upp till en klass 1 på fredag.
– Kristianstad klarar sig bra. Det finns inget som visar att Helge å ska nå så höga nivåer att det ska ställa till med några större problem, men vi följer utvecklingen, fortsätter Gustav Carlsson.

Enligt Henrik Wester finns det ingen anledning att dra igång kommunens krisberedskap under rådande läge. Det finns en särskild grupp inom förvaltningen, som är beredd att tillträda om det skulle bli kris.
Vattenflödena vid Hässleholm och till Finjasjön är högre än normalt men inte alarmerande.
‑ Vi ser inga större problem där, kommenterar Gustav carlsson på SMHI.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×