Blir det ålderdomshem för djur tills de självdör

Svar till Daniel Ekbom 2 januari – ”Öppna landskap inget argument för att äta kött”.
Det är nog inte många som tänker på öppna landskap när de sätter i sig animaliska livsmedel. I stället äter vi för att bli mätta och må bra, och då ligger det ju nära till hands att äta även animalier eftersom de är naturlig mat för oss. Vi är ju inga rena växtätare.
Djur och öppna landskap hör dock samman. Naturskyddsföreningen t.ex. säger att ”Den köttproduktion som bidrar till miljönytta, som ett rikt växt och djurliv, ska finnas kvar”. I övrigt håller man med om att importerat kött, kycklingar och grisar sällan bidrar till någon miljönytta. Importerat foder ligger också risigt till.
Öppna landskap är dock inte vad Ekbom är ute efter att upprätthålla, även om man kan tro så när han skriver att om en ko inte slaktas kan den i stället ”beta lycklig i kanske 25 år”. Men hur skulle det se ut, och vem skulle slakta kon efter 25 år? Veganen?

Sanningen är ju också att skulle veganer bestämma jordbrukspolitiken skulle det inte finnas några kor över huvud taget.
En starkt bidragande orsak till sådan extremism är veganers syn på djur. För veganer är djur juridiska subjekt. Ekbom skriver att det är ”oskyldiga individer” vi stoppar i munnen. Men hur kan djur vara oskyldiga respektive skyldiga? Ska man i text behandla ett ämne som människans kostordning är det ju viktigt att inte utelämna fakta. Men Ekbom nämner alltså inte med ett ord att människan som biologisk art betraktad inte är någon vegan.

”Öppna landskap är ingen anledning till att äta djur, punkt”, skriver Ekbom. Nej, kanske inte. Men det saknar faktiskt relevans när vi samtidigt vet att våra kroppar genom årmiljonernas evolution anpassat oss till att äta även animalier.
Hur ser Ekbom på dessa fakta?
Ska vi inrätta ålderdomshem för djur, där de får vistas tills de självdör? Ska vi bryta sambanden mellan oss och de övriga djuren, samband som funnits genom hela evolutionen?

Ska vi sluta äta animalier trots att våra kroppar på olika sätt är designade även för en sådan kost?
Det vore naturligtvis rena galenskapen.
Vi behandlar inte djuren bra idag, men det kan inte vara en anledning för oss att sluta leva efter vår biologiska bestämmelse och natur.
Svaret på ”djurskyddsfrågan” är inte att ge efter för veganers ”djurrätt” och extremism, utan att i handling och politik stå upp för djurens välfärd.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×