Lilla Lina, 3025 gram och 46 cm lång, är årets första nya kommuninvånare i Hässleholm. Arkiv: Jörgen Alström
En glad och sporrad Martha Högberg utsågs av Sydnytts tittare till ”Årets sydsvensk”. Arkiv: Helene Nordgren
Det är en riktig nyårssmällare som Lions i Tyringe serverar! Här har apoteksdamerna hand om kunderna på det nyrenoverade apoteket i Tyringe. Arkiv: Olle Andersson
Osbybördige Björn Persson ställde upp i Nyårsorienteringen i Tormestorp och passade på att ge sina synpunkter på den tragik OL-sporten drabbats av. Arkiv: Helene Nordgren
Från nyår är det Jan Dahlqvist som kan titulera sig kommundirektör i Östra Göinge. Arkiv: S H Svensson
Hans Axelsson deppar. Varför blir det inte napp? Arkiv: Åke Ljungberg

Årets sydsvensk – en tuff hässleholmare

På årets andra dag brukar tidningen alltid rapportera om årets första nya kommuninvånare i Hässleholm.
Mitt under nyårsfyrverkerierna fick Mia Mikaelsson från Hässleholm sina första värkar, och 4.52 föddes lilla Lina, 3025 gram och 48 cm lång.
Hon var inte först i länet, men Linas stolta pappa Ola Karlsson var glad att det skedde på rätt sida om tolvslaget. Snart ska Lina få åka hem till Österås och möta hela tjocka släkten från Markaryd och Skellefteå.

En hässleholmskvinna som redan sett det mesta av livet har av Sydnytts tittare utnämnts till ”Årets Sydsvensk”1992.
Det handlar om 85-åriga Martha Högberg, boende i egen lägenhet vid Bokebergsgatan. Hennes styvnackade kamp för att slippa betala en kabelteveavgift på 38 kronor i månaden har medfört att hon nu riskerar bli vräkt från sin fina lägenhet av Riksbyggen. ”De betraktar mig bara som en tjatig gammal kärring men har själva förlorat både i respekt och anseende på det här”, säger Martha och tillägger: ”Det behövs mer civilkurage i Sverige, man ska våga säga ifrån”.
Sin envisa kamp fortsätter hon, nu sporrad av utmärkelsen. – Om vi inte minns fel, hade Martha Högberg jobbat vid häradsrätten och väl där lärt sig ”tuffa tag”. Omsider flyttade hon till lägenhet på Kurhotellet i Tyringe och bodde där till slutet kom. )

Tredje upplagan av Tyringe-Lions nyårsrevy utgör enligt rubriken sanslös drift och erotiskt bus.
Premiär var det på nyårsdagen och i samhället går ingen säker för ”lionisterna”. Det blir en minst sagt populär drift med lokala företeelser och personligheter. Politiker, apotekschefer, hockeykanslister och många andra risas och rosas av det entusiastiska Lions-gänget.
Företagarnas omdebatterade Polenresa gav ett tacksamt sketchuppslag och här sägs att samtliga efter resan gick med i Gammeldanskens vänner. Ortens hockeystolthet, TSoS, får tåla hårda puckar och Hamburgresenären Christer Glader upplever lite erotiskt bus med Röke buss. På nyrenoverade apoteket tar en kvartett läckra damer hand om kunderna …
Trots förstämning inom orienteringssporten efter tragiska dödsfall hade 154 deltagare anmält sig till Tormestorps nyårsorientering, som kallats årets första idrottstävling.
Osbybördige Björn Persson, som är ordförande i landslagskommittéen, ställde upp här och gav sina synpunkter på myndigheternas hittills bristande agerande, när det gäller att försöka lösa gåtan med dödsfallen.
Drygt 2500 orienterare ska lämna blodprov för analys och 260 ur den främsta eliten genomgå grundlig undersökning som blir mycket kostsam. Persson är irriterad över att man inte får loss pengar och resurser för ändamålet.
Hos den sist avlidne orienteraren har man funnit en hittills okänd clamydiabakterie, som kan vara en del av lösningen kring det hela, skriver Håkan Månsson.
Tilläggas bör att denna den 45:te Nyårsorienteringen vanns av Pan/Önos Mats Persson.
I Östra Göinge är en ny chefstjänsteman med titeln kommundirektör på plats sedan en månad. Han heter Jan Dahlqvist och har hittills gått vid sidan av förre kanslichefen Gunvald Karlsson.
För Dahlqvist är vi-känslan mycket viktig och han har redan riktningen klar för sig. ”Vi måste helt enkelt få en mera vidsynt och övergripande inställning med hela kommunens bästa för ögonen”, påpekar han.
Det seglivade byatänkandet är ett problem och kan bli förödande för kommunen. Näringslivsfrågor kommer han att få syssla med mycket framöver. Dels jobba med de företag som redan finns och dels jaga nya till orten.
Kom, kom lilla firren! Det kan man tänka sig att pilkarena på Vittsjöns is kallade, när de tålmodigt väntade på napp.
Den 3 januari var isen drygt 10 cm tjock och den 15-gradiga kylan bet. Vittsjön är ett populärt ställe för vinterfiskare, som anländer från både Skåne, Småland och Blekinge. Det brukar alltid bli någon fisk, även om det många gånger bara är smått.
När 60-talet pimplare varit i farten, liknar sjöns istäcke mest en väl lagrad schweizerost, skriver signaturen EPE.

×