Pontus Källström, ordförande för Malmö studentkår, Annika Nilsson, ordförande för odontologiska studentkåren, Kerstin Tham, rektor, Per Hillbur , prorektor, och Leif Wulff, säkerhetsansvarig, under pressträffen på Malmö universitet. Foto: Johan Nilsson/TT

Hot stänger Universitetet på måndag

Malmö Malmö Universitet håller helt stängt på måndag den 8 januari efter det allvarliga hot som inkom till lärosätet via e-mejl. Varken studenter eller anställda släpps in på universitetet.

Detta uppgavs på presskonferensen som hölls på fredagsmorgonen på Universitetet. Studenter och anställda uppmanas att arbeta hemifrån under måndagen.

Hotet inkom fredagen den 29 december klockan 23.27 men eftersom det var helg hanterades mejlet först på tisdagsmorgonen och anmäldes då direkt till polisen.

Det är gruppen för grova brott inom polisen som arbetar med ärendet.

– Vi har vidtagit åtgärder. Men det är inte polisen som har uppmanat ledningen för universitetet att hålla stängt, säger pressinformatör Rickard Lundqvist vid Polisens ledningscentral till SVT.

Mejlet som betraktas som allvarligt är riktat både mot studenter, anställda och lärosätet.

– Polisen bedriver förundersökning och det finns ännu inget svar från IT-tekniker, så vi vet inte från vem eller varifrån hotet kommer, säger säkerhetsansvarige Leif Wulff.

Universitetet har infört nya säkerhetsrutiner som kommer att genomföras både inför och efter måndagen den 8 januari, bland annat ökad tillsyn i fastigheterna.

– Åtgärderna delas upp i tre delar. Den första är att jobba med säkerheten innan den 8:e, under den 8:e och tredje efter den 8e, säger Leif Wulff.

Det fanns fyra svenska lärosäten i Sverige som utsattes för hot i fjor, bland annat Lunds Universitet.

– Vi tar del av deras erfarenheter kring hanteringen. Jag, som rektor, och krisledningsgruppen tar detta hot på största allvar och tar därför det säkra före det osäkra och låter därmed studenterna arbeta hemifrån på måndag, säger rektor Kerstin Tham.

Nästa vecka är den mest intensiva tiden under året då det är många tentor som ska avverkas, men de som skulle haft tentor på måndag får göra dem en vecka senare.

– Information kommer att skickas ut i dag till samtliga 30 000 berörda, säger Kerstin Tham.

Inbokade patientbesök på tandvårdskliniken på Odontologiska fakulteten den 8 januari ställs in och kommer att ombokas. Detsamma gäller inbokade besök på Studentcentrum.

Företagshälsovården håller extra beredskap för både studenter och anställda som önskar hjälp och stöd.

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...