Klädprovning inför ett evenemang med Hesslekören i Hässleholm för några år sedan. Foto: Helene Nordgren
2015 medverkade Johannes Brost i Den stressade på Fredriksdal. Här tillsammans med Lotta Ramel, Lotta Aldgård, Eva Rydberg och Marie Robertson Arkiv: Yvonne Erlandsson
Johannes Brost i Gala på teater, en show tillsammans med Hässleholm kulturhuskör, i Röda salongen. Foto: Helene Nordgren

Johannes Brost är död

En av Sveriges mest folkkära skådespelare, Johannes Brost, har avlidit i sviterna av cancer. Han blev 71 år gammal.

Får många blev han känd i rollen som Joker i tv-serien Rederiet.
Han var son till skådespelerskan Gudrun Brost och författare Sven Forssell och växte upp i teaterkulisserna.
Så småningom valde han att gå samma väg som sin mor och efter privatlektioner hos regissör Fred Hjelm blev han antagen vid Statens scenskola i Malmö.
Efter sin utbildning där fick han tjänst på Stockholms stadsteater och därefter var han engagerad vid Åbo svenska teater under många år och han arbetade även på Riksteatern, Unga teatern och Malmö stadsteater.

Det stora genombrottet kom 1981 med julkalendern Stjärnhuset och därefter körde tv-succén Gäster med gester igång, där Johannes Brost letade sig in i tv-publikens hjärta.
Han har medverkat i många komedier och farser, som exempelvis Bäddat för sex och Är du inte riktigt fisk på Chinateatern, Me and My Girl på Intiman och Kuta och kör på Palladium i Malmö.
Med tv-succén Rederiet blev det 318 avsnitt mellan 1992 och 2002, där han gjorde rollen som bartendern Joker. Han spelade i många långfilmer som Black Jack (1990), Änglagård (1992), Jönssonligan dyker upp igen (1986) och Besökarna (1988).

I Skåne hade han en stor publik och han har producerat flera sommarrevyer i Laholm, där han även är hedersmedborgare i staden. Även på Fredriksdalsteatern i Helsingborg stod han ofta på scen. Vid flera tillfället har han även framträtt i Hässleholm kulturhus, bland annat i förställningen Aska och som konferencier vid Hesslekörens konsert.
2011 hade Johannes Brost huvudrollen i Axel Peterséns debutlångfilm Avalon och han tilldelades en guldbagge för Bästa manliga huvudroll 2013.

Bland några av de många tv- och filmer han medverkat i kan nämnas röstrollen i 102 dalmatiner (2000), Bröllopsfotografen (2009) En pilgrims död (2013), Maria Wern, Först när givaren är död (2013), Studentfesten (2013) och rösten till Gape i Draktränaren 2 (2013)
Under 2017 medverkade han bland annat i Stjärnorna på slottet och Let’s Dance. Hans sista roll blev den som gentlemannen Sievert Lindberg i Fröken Frimans krig, som sändes i SVT under julhelgen.

Under hösten 2017 gick han ut i pressen och berättade om sitt cancerbesked och om operationen han skulle genomgå. Detta efter att han tappat 16 kilo och till slut tvingades uppsöka läkare. Det var då som sjukdomen upptäcktes och beskedet kom som en chock.
– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt. Ett råd är att inte vara rädd att be om hjälp och stöd. Det behövs, sade Johannes Brost då till Cancerinformation.nu.

Norra Skånes tidigare medarbetare Anna-Carin Darlin minns Johannes Brost från skoltiden i Osby. Förutom på Marklunda skola gick han på Osby samskola, nuvarande Ekbackeskolan. Skoltiden i Malmö minns han, enligt sina memoarer, som mindre roliga. Allt blev bättre när han kom som internatskoleelev till Osby. Anna-Carin Darlin beskriver honom som en varm och rolig själ som redan på skoltiden var aktiv i skolans julspex i Osby.