Anna Bohman (till vänster) och Katarina Hallqvist blev under måndagen 45 000 kronor och en blombukett rikare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Tingsdagsmingel med snittar. Foto: Johannes Höghäll Johnsson

Dubbla stipendiater från Vinslövstrakten

Hässleholm Årets Bertil Stensson-stipendiater heter Katarina Hallqvist och Anna Bohman. Stipendiet på 45 000 kronor går i år till två Vinslövsbor.
– För mig betyder det mycket eftersom det inte är möjligt för mig att ta studielån, säger Hallqvist som blev stipendiat även i fjor.

Bertil Stenssons universitetsfond delar årligen ut stipendium på 45 000 kronor till en medicinstudent och en teologistudent från Hässleholms kommun.
Läkarstudenten Anna Bohman bor i Vinslöv med sin sambo och kommer att använda pengarna för att arbeta utomlands.
– Syftet för min del är att använda det till att resa och arbeta i andra länder, säger Bohman, som tipsades om att söka av släkten.
– Min morfar kände till stipendiet, säger hon.
För medstipendiaten Hallqvist kommer pengarna också väl till pass.
– Jag forskar på ett smalt område och böckerna är väldigt dyra, säger hon.

Katarina Hallqvist bor faktiskt i Sörby, en passande ort eftersom det var där Bertil Stensson bodde.
– Jag bor bara ett stenkast från hans gård, berättar Hallqvist.
Stipendierna delades ut inom ramen för tingsdagen på Hässleholms tingsrätt, det evenemang som för tredje året i rad inleder arbetsåret på tingsrätten. Tingsdagen ersätter den gamla traditionen med tingspredikan.

Tingsdagen ägde rum i ärevördiga sal ett, där rättvisa har skipats sedan 1867. Kommunikatören och kändispolisen Ewa-Gun Westford föreläste och Tingsrättens kamratförening höll årsmöte.
Lagman Bengt Olsson säger att 2017 sammanfattningsvis har varit ett ganska normalt år för Hässleholms tingsrätt.
– Det som sticker ut är att brottmålen minskar med fem procent till. De har alltså minskat med 15 procent sedan 2014, säger han och fortsätter:
– Samtidigt har vi 50 procent fler familjemål. Det är svårt att säga varför men långsiktigt handlar det nog till viss del om att männen tar större ansvar för familjen.

Olsson sörjer inte att det numera är tingsdag i stället för tingspredikan.
– Det ligger väl i takt med tiden och vi försöker ändå behålla samlingen. Vi har bara bytt ut prästen mot Ewa-Gun, skrattar han.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fiberuppkoppling?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar