Thomas Nilsson vid det öppna området som tidigare var ett lummigt parti i Svansjö sommarby. Nu återstår bara stubbarna av de 180 träd som fälldes av misstag i samband med kommunens va-arbete. Foto: Caroline Stenbäck
Thomas Nilsson vid det öppna området som tidigare var ett lummigt parti i Svansjö. Nu återstår bara stubbarna av de 180 träd som fälldes av misstag i samband med kommunens VA-arbete. Foto: Caroline Stenbäck

180 träd fälldes av misstag på hans mark

svansjö sommarby I samband med kommunen va-arbete i Svansjö fälldes 180 tallar av misstag.
– Vi har nu fått ett stort kalhygge, skogsmiljön för de boende är förstörd, säger markägaren Thomas Nilsson.

Bostäderna i Svansjö sommarby ska kopplas på kommunens vatten- och avloppsnät och för att ledningarna ska kunna dras behövde anslutande träd fällas. Entreprenören fick uppgift att fälla 500 träd som markerats under hösten. Men av okänd anledning fortsatte man och fällde ytterligare 180 träd på ett annat 2 700 kvadratmeter stort område utmed den Norra slingan.
– Jag blev chockad när jag fick se vad man hade gjort. På en dag fällde man allt. Det var både stora och små tallar och många av dem var nästan hundra år gamla. Områdets karaktär har förändrats, nu ser det ut som en åker.

Thomas Nilsson har bott på släktgården i Svansjö i 17 år och äger alla strövområden i fritidsområdet. Att värna om skogen betyder mycket honom.
– När mina farföräldrar flyttade hit var det helt kalt här, bara åkermark. De tyckte att det var trevligare med skog och bestämde sig därför för att plantera tallar här 1919. Och det arbetet fortsatte även mina föräldrar med sen för att hela Svansjö fritidsområde skulle omringas av skog.

Varför betyder skogen så mycket?
– Den inger ett lugn. Behöver man fundera på något är det bara att gå ut och sätta sig en stund. Men skogen är också viktig för miljön. Den ger syre och tar vinden, särskilt när det stormar mycket.

Men nu betyder skogen också mycket för dem som flyttat hit, påpekar Thomas Nilsson. I dagsläget finns här cirka 260 permanentbostäder och 35 fritidshus.
– De har flyttat hit för den här skogsmiljön. De är väldigt besvikna och upprörda över det som hänt.
Direkt efter att han upptäckte det skövlade området i slutet av november hörde han av sig till kommunens va-enhet.
– Det här borde inte ha kunnat hända. Man använder ju fina GPS-system idag och går efter ritningar över det område som man ska fälla på.
– Men vi har en konstruktiv dialog med kommunen. De har erkänt att det skett ett misstag och lovar att det ska ske en återplantering. Vi ser gärna att det görs så snart som möjligt. Men det tar tid innan träden har vuxit upp. De högsta var cirka 22 meter och det tar minst 40 år innan vi har tallar med den höjden igen, säger Thomas Nilsson.

×