Foto: TT

Nilsson och Olofsson andas ut

Fem ersättare – men inga fria byten.
Det blev resultatet av det extra representantskapsmötet.
Beslutet mottogs med lättnad av IFK Hässleholms Daniel Nilsson och Hässleholms IF:s Dan Olofsson.

Svenska Fotbollförbundets extra representantskapsmöte ändrade alltså det beslut som togs på det ordinarie representantskapsmötet den 1 december om att införa ett system med flygande byten och sju avbytare som kunde komma in på planen, i division två och tre på herrsidan samt i damernas division ett.
– Ett positivt beslut ur två aspekter. Den ena är att vi får behålla det mer fotbollslikt och kan förbereda spelarna på att spela på en högre nivå och den andra är vilken demokratisk kraft det finns som fungerar i fotbollen, säger IFK Hässleholms tränare Daniel Nilsson.
– Det känns jättebra. Det känns som att det nya beslutet är betydligt bättre och kommer att gynna utvecklingen av fotbollen, säger Hässleholms IF:s Dan Olofsson.

Beslutet att införa sju fria byten (där utbytta spelare kan komma tillbaka in i spelet) ledde till en proteststorm av sällan skådat slag. Fotbollsförbundet tog åt sig av kritiken och utlyste ett nytt extra representantskapsmöte, något som aldrig tidigare har inträffat i svensk fotbolls historia.

På tisdagens representantskapsmöte fanns 45 röstberättigade; 24 från distrikten, åtta från Svensk Elitfotboll, sex från Elitfotboll Dam samt sju från förbundsstyrelsen.
Omröstningen om att riva upp representantskapets tidigare beslut om fria byten slutade med förkrossande 34–8.
Istället röstades förbundsstyrelsen nya förslag, att utöka antalet byten från tidigare tre till fem, igenom med bred majoritet. Därefter beslutades enhälligt för Skåne FF:s tilläggsyrkande om att fem ersättare kan sättas in vid tre tillfällen (halvtid undantagen).

Både Nilsson och Olofsson kreddar kollegan Mladen Blagojevic som gick i spetsen för upproret. Österlens tränare kontaktade majoriteten av Sveriges division två-klubbar och fick bekräftat att en förkrossande majoritet var emot fria byten.
– Mladen var initiativtagare till detta och förtjänar beröm, säger Daniel Nilsson och får medhåll av sin tränarkollega i HIF:
– Stort beröm till Mladen som verkligen har gjort ett jättejobb i frågan, säger Dan Olofsson.
Blagojevic fick lön för mödan.
– Nu blir det fotboll även 2018, konstaterar Österlentränaren.
– Skönt att fotbollsfolket kunde göra någonting åt ett så idiotiskt förslag.