Internetbedragare inför rätta till slut

HÄSSLEHOLM/LÖNSBODA Den snart 30-årige bedragaren har dragit Hässleholms tingsrätt vid näsan tre gånger tidigare.
På tisdagen kunde han äntligen ställas inför rätta. Den här gången kom han frivilligt utan polisens hjälp.

Tidigare polishämtningar av Lönsbodabedragaren, som står åtalad för att ha lurat ett 20-tal målsägande, har misslyckats. Nu riskerar han sex månaders fängelse.

Målsägandena har nappat på annonser som Lönsbodabon, lagt ut på nätet. I annonserna har han erbjudit bland annat mobiltelefoner och bil -och mopeddelar i priser från 300 kronor till 2 700 per vara. Han har i vissa fall sålt prylar, men låtit annonserna ligga kvar och salufört dem igen, trots att föremålen varit sålda
Kunderna satte in pengar, men några varor skickades aldrig.

Händelseförloppet har varit mycket likt tidigare bedrägerimål som mannen har dömts för vid Växjö tingsrätt. Då fanns 18 målsägande från olika delar av landet listade. Även då erkände mannen och hävdade att han behövde pengar till skulder. De tre första gångerna som Växjö tingsrätt skulle hålla huvudförhandling dök inte mannen upp. Även här lyckades man på det fjärde försöket. Han dömdes då till skyddstillsyn och 120 timmars samhällstjänst. Han har återfallit i brott och fått en tidigare dom omvandlad till fängelse. Något som överklagats.
Under förhandlingarna minns inte mannen särskilt mycket. Åklagaren hänvisade till stor del till de polisförhör som har hållits med mannen och där han erkänt.

Försvaret menade att mannen hade känt sig hotad och tvingats att utföra bedrägerierna. Att hans pass hade blivit stulet och att det finns en möjlighet att andra har använt sig av hans identitet. Påståenden som åklagaren menade skulle lämnas därhän. Hade det förekommit hot, i den utsträckning som försvaret nu påstod, så skulle det väl ha framkommit i tidigare grundliga polisförhör, menade hon. Försvaret hävdade att mannen har mått mycket dåligt psykiskt och också använt mediciner som kan ge minnesförlust. Mannen lider också av tvångstankar och ångest och har kontakt med psykvården.

Åklagaren upprepade att bevisningen var omfattande och att mannen ska dömas till sex månaders fängelse. Försvaret hävdade att påföljden kan stanna vid skyddstillsyn med samhällstjänst, alternativt villkorlig dom med samhällstjänst. En eventuell fängelsedom skulle inte omfatta mer än två månader. Dom meddelas om två veckor.

Senaste nytt omOsby
×