Poliserna Lars Bergvall, Kenneth Hallberg och Thomas Håkansson menar att brottsligheten på sikt kommer öka i Höör om polishuset försvinner. Foto: Tobias Lagerholm

Polishus riskerar läggas ner

höör Polishuset i Höör kan stänga och merparten av Höörpoliserna flyttas då till det nya polishuset i Eslöv. Flera poliser rasar mot beskedet.
– Det märkligast av allt är att politikerna inte bryr sig utan sväljer allt som polisen säger, säger poliserna Thomas Håkansson, Lars Bergvall och Kenneth Hallberg.

När det nya polishuset i Eslöv blir inflyttningsklart under 2018 finns det platser att fylla vilket får till följd att polishuset i Höör kan stänga. Det är något som just nu diskuteras inom polisorganisationen.

Istället kan lösningen bli att polisen flyttar in i kommunhuset. Då handlar det i så fall om ett betydligt mindre utrymme eller kontor där invånarna ska kunna träffa sin polis.
– För mig innebär det här beslutet en enorm skillnad. Det här kontoret behöver inte ens vara bemannat. Egentligen innebär det att det inte blir någon polisnärvaro i Höör över huvud taget, säger Lars Bergvall som tidigare var stationsbefäl i Hörby och jobbar i dag som utredare.

Kollegan Thomas Håkansson jobbar är brottsplatsundersökare i Region Syd men var under många år närpolis i Höör. Under alla år har polisstationen som byggdes på 1990-talet varit en bland många orsaker till att han bott kvar i kommunen.
– I Höör var jag närpolis och jobbade med ungdomar. I dag kan jag möta personer som fortfarande kommer ihåg mig från den tiden, säger Thomas Håkansson.
– Det är klart jag vill ha kvar min lokala polis eftersom jag vet vad det innebär om den försvinner. Polisnärvaro är en trygghetsskapande faktor. Försvinner stationen är risken stor att antalet brott kommer att stiga. De kriminella välkomnar det här beslutet, säger Thomas Håkansson och får medhåll av Lars Bergvall och Kenneth Hallberg.

Poliserna har varit i kontakt med företagarföreningen som är oroliga över att antalet inbrott i företagslokaler kommer att stiga. Man efterlyser också ett lokalt politiskt engagemang för att den lokala polisen ska bli kvar. Något som man hittills helt saknat.

– Man kan ju jämföra med Hörby där kommunalråden verkligen kämpat för sin polis. I Höör verkar man inte bry sig. De skulle sätta ner foten och gå emot polisens planer, säger Kenneth Hallberg.
Han jobbade fram till sin pension förra året som närpolis i Höör under nio år. Han betonar hur viktig den lokala närvaron är för ett framgångsrikt polisarbete.
– Man fick kunskapen om problemen som fanns och en kontakt med ungdomarna. Jag träffade på ungdomarna på fritiden. Vi kände dem och de kände oss. Om vi tar utpressningshärvan för några år sedan kunde vi slå hål på den för att vi hade en stor kunskap om vem, var och när, säger Kenneth Hallberg.
I dag sitter cirka tio poliser på polisstationen i Höör. Det handlar både om utredare och utryckningspersonal.

Kravet som ställs på det befintliga polishuset är att det måste finnas offentliga förhörsrum nära ingången. Något som i dag saknas.
– Till en rimlig kostnad skulle man kunna bygga om stationen för att möta kraven. Det behöver inte bli så kostsamt, säger Lars Bergvall.

Han menar att polishuset i Höör inte minst har en symbolisk effekt vid sitt strategiska läge nära riksväg 23 vid infarten till Höör.
– Många kriminella ser att här finns en station och det ska man inte underskatta. Flyttas alla poliser i Eslöv har vi minst 15 minuters framkörning. Vi tappar vinsten med poliser som börjar och slutar arbetsdagen i Höör, säger han.
– Låt oss behålla Höörs relativt låga brottslighet, vädjar de tre poliserna till styrande politiker och polischefer.

Läs mer:

×