Sösdalabon Fredrik Krysén och hans besättning fick pris efter att ha räddat en annan besättning. Foto: Helene Fingalsson
De kvarstående containrarna från det sänkta indonesiska fraktfartyget flytandes i Malackasundet.Foto: Privat
Räddningsbåten fick åka ut i tre till fyra omgångar för att hämta alla. Foto: Privat
Under hela natten satt sjömännen i den lilla livbåten innan Kryséns besättning hjälpte dem. Foto: Privat
- De var mycket tacksamma, berättar Fredrik.Foto: Privat
De skeppsbrutna hjälps ombord M/V Undine. Foto: Privat
Besättningen på M/V Undine delade med sig av kläder och varm dryck. Foto: Privat

Räddade 13 sjömän efter ett skeppsbrott

Sösdala Sjökaptenen Fredrik Krysén från Sösdala och hans besättning tilldelades utmärkelsen ”Årets Sjöfarare 2017” efter att ha räddat 13 personer som flutit i sex timmar mitt ute i Malackasundet efter ett skeppsbrott.

Januariregnet smattrar lätt mot fönstret när vi sitter vid köksbordet hemma hos Fredrik Krysén i Sösdala.
Framför oss har han lagt fram bilder på de malplacerade färgglada containrarna som ligger och flyter ute i det gråblåa havet.
På en av bilderna skymtas en liten livbåt längre bort, fylld med människor som sitter och viftar med armarna.

Det var i juni i fjol som det svenska fraktfartyget M/V Undine under kapten Kryséns befäl lämnade Port Klang i Malaysia och var på väg mot Singapore för att frakta sin last med bilar och rullande gods.
När de passerade genom Malackasundet var vädret bra och tillräckligt klart för dem att upptäcka incidenten.
– Styrman såg att det flöt containrar där ute och förstod genast att något inte stämde, förklarar Fredrik och tar fram en annan bild på M/V Undines röda räddningsbåt som de åkte ut med för att hjälpa människorna.
– Tre till fyra omgångar fick vi köra för att hämta upp alla.
Till slut lyckas de rädda 13 personer som hade suttit och väntat på hjälp en hel natt i den lilla livbåten men även uppe på de flytande containrarna.

I sex timmar hade sjömännen försökt påkalla uppmärksamhet utan att lyckas få något fartyg som åkte över Malackasundet att stanna och hjälpa dem.
Inte förrän klockan åtta på morgonen fick de hjälp när Fredrik med M/V Undine passerade.
– Jag förstår inte. Det är konstigt att de inte fick hjälp tidigare.
Malackasundet är en viktig farled för handelsvaror och ett av världens mest trafikerade vatten med fartyg som passerar regelbundet.

Två personer från den ursprungliga besättningen ombord på det indonesiska fraktfartyget saknades när hjälpen kom fram. En av dem var fartygets egen kapten.
Vad som orsakade olyckan är dock oklart. Fredrik själv antar att det mest sannolika är att det kan ha berott på fellastning som senare orsakade lastförskjutning.
– Dessutom var det dåligt väder och mycket vind den natten.
Båten sjönk väldigt kvickt under nattovädret runt två-tiden. Många av sjömännen som räddades hade inte ens hunnit klä på sig och var endast iklädda underkläder eftersom de hade sovit när skeppet började sjunka.
– Ingen var fysiskt skadad men de var såklart väldigt skärrade.
Fredrik pekar på en bild med männen som sitter i en ring med filtar virade runt sig.

Alla i Fredriks besättning, bestående av både svenskar och filippiner, hjälpte till och vissa gav de skeppsbrutna extrakläder.
Den malaysiska kustbevakningen rapporterades om incidenten och efter att hjälp hade kommit för att hämta sjömännen kunde M/V Undine fortsätta sin färd vidare mot Singapore.
Händelsen uppmärksammades av lokala medier och gjorde dessutom att Fredrik tillsammans med hela sin besättning fick utmärkelsen ”Årets Sjöfarare” under Lloyd’s List Global Award 2017, på National Maritime Museum i London.

Det är ett årligt event där olika utmärkelser delas ut inom fraktbranschen över hela världen. (Lloyd’s är ett världsomspännande försäkringsbolag inom sjöfarten).
– Jag är glad att hela besättningen också fick beröm, berättar Fredrik och fortsätter med att förklara hur bra det känns att ha hjälpt 13 familjer återförenas. Han har till och med kvar några av dem som vänner på Facebook.

Det är första gången som Fredrik har varit om något liknande under sina många år som sjöman.
Redan som 17-åring började han sommarjobba som sjöman och åkte då ut från Kalmar, där han studerade till styrman och sjöman.
För honom är det därför inga konstigheter med livstilen som yrket kräver. Han åker ut till havs i tio veckor och är sedan tillbaka i tio veckor hemma med familjen i lugna Sösdala.
– Barnen har också vant sig, säger han medan sonen smyger in för att oskyldigt plocka med sig några kakbitar från bordet.

I början av februari lämnar Fredrik Sösdala och ska åka ut till havs igen.
– Då tror jag det blir mot Korea eller Japan.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×