Torsten Niklasson, t v, och sonen Magnus, på gården som Magnus nu driver och som varit i släktens ägo sedan 1600-talet. FOTO: SUSANNE GÄRE
Torsten Niklasson, till vänster, och sonen Magnus Niklasson, Broestorp, Broby, brinner båda för lantbruket.

Vardagen på gården skildras

Broby På lördag blir det premiär för filmen ”Från häst till gps” i Kulturhuset i Broby. Klockan 13.00 redovisas då 55 års filmande, ett års manusskrivande och 25 timmars redigering.

Torsten Niklasson sitter i köket på gården Broestorp och dricker kaffe med sonen Magnus, som tog över gården 2005. Gården har varit i familjens ägo sedan 1600-talet. Produktionen har varierat under årens lopp. Idag har Magnus runt 150 köttdjur och 200 hektar mark, inklusive skogen. Dessutom har han flera arrenden.

För Torsten Niklasson har det varit lika naturligt att hänga på sig filmkameran på morgonen som att klä på sig. Det hela började 1962 med smalfilm.
– Lantbruket har alltid varit mitt stora intresse, säger han, och det var vardagsfilmer jag jagade.
Dokumentärfilmerna blev fler och fler och varierade i längd. 1987 gick Torsten Niklasson över till videokamera och nu är han inne på sin tredje. När regionmuseet i Kristianstad visade intresse och ville inventera av historiska skäl kunde Torsten Niklasson plocka fram 102 filmer.

Han berättar att i början av 60-talet fasades de äkta hästkrafterna i jordbruket ut och ersattes av traktorer. Torstens föräldrar hade en man som varit anställd på gården i 37 år och av den anledningen behöll de hästen, eftersom uppsägning inte var ett värdigt alternativ.
Han har förevigat hur man körde med häst, hässjade hö, drog upp betor och högg ner träd, ja i stort sett allt som gjordes för hand och som ersatts av maskiner. Findus ärttröskning följde han till det bittra slutet. Vallskörd, mjölkning, potatisupptagning är andra områden vars förändring genom åren visas i den 102 minuter långa filmen.

Torsten har under årens lopp visat kortare filmer i olika sammanhang, exempelvis Rakels trädgård och filmen om Nödlandaren. Men det här är första gången som han tar ett så stort grepp om lantbrukets utveckling och förvandling och presenterar en långfilm.
– När hästen försvann i jordbruket hade alla svårt att förstå hur traktorer skulle kunna ersätta hästkraften. Idag har vi lika svårt att förstå att förarlösa tröskor och traktorer introduceras och att lantbrukaren mer och mer blir en övervakare.
Niklas yngste son Magnus, som nu drivit gården i 12 år, ser trots allt positivt på framtiden.
– Det gäller att hitta förutsättningarna och att brinna för jobbet. Något av mina barn kanske inte kommer ta över gården, men jag är övertygad om att det om 20 år kommer finnas något som passar för den här jorden vi har här, säger han.
– Jag tycker det är enormt roligt att fler och fler vill ha svenska produkter och uppskattar att vi har en bra djurhållning, som är fri från antibiotika, fortsätter han.
Förra året hade Torsten Niklasson omkring 35 filmvisningar. Långfilmen hoppas han kommer intressera många inom bondeleden. Från häst till gps kommer att kunna köpas som dvd.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×