Gabriela Pichler. Foto: TT

Världspremiär för Pichlers nya film i Göteborg

Gabriela Pichlers nya film Amatörer får världspremiär på årets filmfestival i Göteborg och är också festivalens invigningsfilm. Det stod klart när festivalen släppte sitt program på tisdagen.

Göteborgs filmfestival 26/1 – 5/2:
Under elva dagar kommer 399 filmer från 78 länder att visas under filmfestivalen i Göteborg.
Årets upplaga av Göteborgs Filmfestival har fokus på nationalism, Kina och på Ingmar Bergmans 100-årsjubileum. Festivalen har dessutom startat en internationell tävling, Dragon Award Best International Film, där publiken i Göteborg väljer vinnaren.
Nominerade till Dragon Award Best Nordic Film: Amatörer av Gabriela Pichler (Sverige), The Charmer av Milad Alami (Danmark/Sverige), Euphoria av Lisa Langseth (Sverige/Tyskland), Vad ska folk säga av Iram Haq, (Norge/Tyskland/Sverige), Jimmie av Jesper Ganslandt (Sverige/Österrike/Kroatien),The Violin Player av Paavo Westerberg (Finland), The Return av Malene Choi (Danmark), Holiday av Isabella Eklöf (Danmark), And Breathe Normally av Ísold Uggadóttir (Island/Sverige/Belgien)
Nominerade till årets The Ingmar Bergman International Debut Award: Dead Pigs av Cathy Yan (Kina/USA), Ava av Sadaf Foroughi (Iran/Kanada/Qatar), Malila: The Farewell Flower av Anucha Boonyawatana (Thailand), Death of a Poetess av Dana Goldberg, medregissör: Efrat Mishori (Israel), Microhabitat av Jeon Go-woon (Sydkorea), The Flower Shop av Ruben Desiere (Belgien/Slovakien), Menina av Cristina Pinheiro (Frankrike), The Blessed av Sofia Djama (Algeriet/Frankrike/Qatar)
Nominerade till Dragon Award Best International Film är: Disobedience av Sebastián Lelio, The Death of Stalin av Armando Iannucci. Angels Wear White av Vivian Qu, Western av Valeska Grisebach, Nico, 1988 av Susanna Nicchiarelli, Mademoiselle Paradis av Barbara Albert, Pity av Babis Makridis, Over the Limit av Marta Prus, Marlina the Murderer in Four Acts av Mouly Surya, The Wound av John Trengove, Men Don’t Cry av Alen Drljevic, Good Favour av Rebecca Daly, Sweet Country av Warwick Thornton, Pororoca av Constantin Popescu, Makala av Emmanuel Gras, The Other Side of Everything av Mila Turajlic, Outside In av Lynn Shelton, Israfil av Ida Panahandeh, Anna’s War av Aleksei Fedorchenko,
The Eternal Feminine av Natalia Beristáin
Honorary Dragon Award 2018 är: Juliette Binoche som besöker festivalen 2-4 februari
Nordic Honorary Dragon Award 2018 är: Alicia Vikander som besöker festivalen den 26-28 januari.

Gabriela Pichler debuterade som långfilmregissör 2012 med den hyllade Äta, sova dö som bland annat fick fyra Guldbaggar på Guldbaggegalan 2013.
Amatörer är Pichlers första film sedan långfilmsdebuten och det enda som varit känt om den tidigare är att författaren Jonas Hassen Khemiri är inblandad i manusarbetet.

I pressmeddelandet från Göteborgsfilmfestival beskrivs Amatörer som så här: ”Den lilla kommunen Lafors hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Projektet blåses av, men två tonårstjejer fortsätter arbeta med sin dokumentärfilm ändå.”
Filmens manus är ett gemensamt arbete mellan Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiri och i några av rollerna ser vi Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter och Fredrik Dahl.

Amatörer är också med och tävlar om priset för nordens bästa film, Dragon Award Nordic Film på festivalen.
Gunilla Wedding

Göteborgs filmfestival 26/1 – 5/2:
Under elva dagar kommer 399 filmer från 78 länder att visas under filmfestivalen i Göteborg.
Årets upplaga av Göteborgs Filmfestival har fokus på nationalism, Kina och på Ingmar Bergmans 100-årsjubileum. Festivalen har dessutom startat en internationell tävling, Dragon Award Best International Film, där publiken i Göteborg väljer vinnaren.
Nominerade till Dragon Award Best Nordic Film: Amatörer av Gabriela Pichler (Sverige), The Charmer av Milad Alami (Danmark/Sverige), Euphoria av Lisa Langseth (Sverige/Tyskland), Vad ska folk säga av Iram Haq, (Norge/Tyskland/Sverige), Jimmie av Jesper Ganslandt (Sverige/Österrike/Kroatien),The Violin Player av Paavo Westerberg (Finland), The Return av Malene Choi (Danmark), Holiday av Isabella Eklöf (Danmark), And Breathe Normally av Ísold Uggadóttir (Island/Sverige/Belgien)
Nominerade till årets The Ingmar Bergman International Debut Award: Dead Pigs av Cathy Yan (Kina/USA), Ava av Sadaf Foroughi (Iran/Kanada/Qatar), Malila: The Farewell Flower av Anucha Boonyawatana (Thailand), Death of a Poetess av Dana Goldberg, medregissör: Efrat Mishori (Israel), Microhabitat av Jeon Go-woon (Sydkorea), The Flower Shop av Ruben Desiere (Belgien/Slovakien), Menina av Cristina Pinheiro (Frankrike), The Blessed av Sofia Djama (Algeriet/Frankrike/Qatar)
Nominerade till Dragon Award Best International Film är: Disobedience av Sebastián Lelio, The Death of Stalin av Armando Iannucci. Angels Wear White av Vivian Qu, Western av Valeska Grisebach, Nico, 1988 av Susanna Nicchiarelli, Mademoiselle Paradis av Barbara Albert, Pity av Babis Makridis, Over the Limit av Marta Prus, Marlina the Murderer in Four Acts av Mouly Surya, The Wound av John Trengove, Men Don’t Cry av Alen Drljevic, Good Favour av Rebecca Daly, Sweet Country av Warwick Thornton, Pororoca av Constantin Popescu, Makala av Emmanuel Gras, The Other Side of Everything av Mila Turajlic, Outside In av Lynn Shelton, Israfil av Ida Panahandeh, Anna’s War av Aleksei Fedorchenko,
The Eternal Feminine av Natalia Beristáin
Honorary Dragon Award 2018 är: Juliette Binoche som besöker festivalen 2-4 februari
Nordic Honorary Dragon Award 2018 är: Alicia Vikander som besöker festivalen den 26-28 januari.