Osby IK-Boro/Vetlanda HC #16 Sean Federow

Federow avgjorde för Osby

För första gången den här vintern lyckades Osby IK besegra Nässjö HC.
Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt och det var Sean Federow som skickade in pucken som betydde vinst med 4–3 (2–0, 0–3, 1–0, 1–0) inför 257 åskådare.

– Starkt av killarna att komma tillbaka och vinna den här matchen, berömde Albin Blomqvist som kunde pusta ut efter sin första seger som ansvarig i Oik-båset.
– Det var viktigt att vi fick extra pinnen med oss.
Osby såg ut att trampa gasen i botten från första nedsläpp, redan efter några få sekunder hade Axel Blomqvist ett skott och matchens andra tekning kom efter sex sekunder. Den första perioden rullade på snabbt. Osby hade ett klart grepp och spelet men gästerna försvarade sig kompakt runt och framför målvakten Hampus Nivalainen. Det kom att krävas spel med två man mer på isen för att Osby skulle spräcka nollan. Ett backskott mitt i bröstplattan, trillade ner framför målvakten och i den röra som uppstod kunde Jesse Jormanainen göra 1-0.
Ett resultat som verkade stå sig perioden ut men en snabb spelvändning på Oliver Nilsson resulterade i 2-0.

Just att försöka komma med fart verkade vara melodin för anfallsspelet men oftast körde hemmalaget fast på sina motståndare, dels pga lite slarviga uppspel men även för att gästerna jobbade hemåt på ett följsamt sätt.
En bit in i den andra perioden så började gästande Nässjö arbeta sig in i matchen på allvar. Laget började överge sin igelkottstaktik vilket störde hemmalaget rejält. 2-1 kom i spel fem mot fyra och det var Erik Berggren som fick gott om isyta och kunde dra hemmamålvakten Scott Hector.

Det hela upprepade sig fyra minuter senare. Adam Johansson slog en passning förbi samtliga hemmaspelare och fri från mittlinjen så gjorde Berggren inget misstag.
– Vår andra period var inte alls bra. Vi drar på oss en mängd utvisningar och kom i otakt, sa Blomqvist som även fick se Jonathan Jansson prickskjuta in 2-3, det när Osby spelade med en man mindre på isen, sedan Daniel Petersson fått 5 minuter för en huvudtackling.
Oik kunde dock stå emot resten av tiden och även klara en motsvarande situation, fast då tre mot fem, i den tredje perioden, vilket gav chans att trycka på för en utjämning i slutet.
Den pressen gav också tillslut utdelning då Marcus Korutschka kunde slå in 3-3 från sin backplats när matchuret stod på 19,25.

Stärkta av målet så var det Osby som tog tag i taktpinnen i förlängningen. Laget fick även spela med en man mer på isen fast utan resultat. Pressen gav dock utdelning efter 3,53 när Sean Federow kunde hitta rätt med ett dragskott.
– Tack var lite skador och matchstraffet fick vi gå runt på få spelare på slutet, sa Mikael Andersson i ledartrojkan som precis som Albin Blomqvist och Johan Lindell hoppas att vinsten ska ge lite medvind inför den kommande matchen hemma mot Lund.
– Vi måste fortsätta att spela vårt spel i matcherna.