En skimningsutrustning för att lura kortkunder kan se ut på många vis. Det gäller att hålla koll på automaten där man betalar, eller tar ut pengar.Foto: Norra Skåne/Arkiv

Bedragare tankade för 82 200 kronor

Hässleholm Bussföretaget Röke Buss har blivit utsatt för skimning, kortbedrägeri. Under nästan tre veckor utnyttjade någon kortuppgifter och lyckades tanka för över 80 000 kronor innan företagets bensinbolag slog larm.

Var Röke Buss tankkort blivit skimmat är inte klarlagt. Men eftersom det aktuella kortet enbart har använts vid en ST1-mack i Stoby, är det troligen där det inträffat enligt företagets ekonomichef Mats Karlsson.

Det troliga är att någon form av utrustning monterats på en uttagsautomat eller kortläsare och där kopierat uppgifter som fanns på företagets bensinkort. Därefter har uppgifter från kortet använts och lagts in på ett nytt kort för att användas.

– Koden kan de ha fått med hjälp av en liten kamera som monterats på automaten, tror Mats som nu uppmanat sina chaufförer att vara extra uppmärksamma på konstiga detaljer på bensinautomaterna.
Enligt företaget tillhörde kortet en av skolbussarna som normalt sett tankar runt 50 liter vid varje tillfälle på denna bensinstation.
När bensinbolaget hörde av sig hade den som stulit uppgifterna från kortet lyckats tanka över 6 000 liter diesel från den 13 december till den sista tankningen den 27 december.

Värdet på dessa tankningar är 82 200 kronor och tankningar har skett från Strömsnäsbruk och sedan på ytterligare ställen i både Sverige och Norge.
Nu går företaget ut med en uppmaning till sina chaufförer att de noggrant ska kontrollera tankautomaterna där de tankar bussarna, för om möjligt upptäcka skimningsutrustning som är placerade på automaterna.
Det aktuella bensinbolaget har ett eget larmsystem som indikerar ett eventuellt bedrägeriförsök. Men detta har en viss fördröjning på någon dag.
Mats Karlsson berättar att han numera kontrollerar chaufförernas tankningar och kort desto oftare.
– De som gjort det här vet att risken att upptäckas minskar under långledigheter när folk inte arbetar, tror han och hoppas nu slippa betala pengarna som bedragaren lyckades tanka för.

För tillfället pågår en polisutredning i samarbete med bensinbolagets egen bedrägeriavdelning. Kommer man fram till att det rör sig om skimning på en ST1-mack, hoppas Röke Buss slippa betala den extra utgiften.

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar