Uppställningen i kommittén inför Medborgarhusets och Teaterföreningens 60 års jubileum då det blir fest à la 50-tal. Sittande från vänster: Anders Pettersson, Jessica Persson, Hans-Gösta Hansson, Jimmy Ekborg, Anna Werner Pettersson. Bakom dem står Lars Pettersson. FOTO: SUSANNE GÄRE
Uppställningen inför bygget av Medborgarhuset Borgen 1957 och som invigdes i slutet av februari 1958. FOTO: PRIVAT

Borgen håller fanan högt

Osby Den 3-4 mars blir det folkfest i Osby. Då firar medborgarhuset Borgen 60 år med digert program och stor baluns. En av höjdpunkterna är att Anna Mannheimer och Peter Apelgren ger sin föreställning Döden – andra sidan e ni klara?

Jubileumskommittén smider planer. Snart är programmet spikat och annonseringen startas i den här veckan. Det ligger förväntan i luften. Det här ska bli skoj.
Temat är förstås 50-tal eftersom Medborgarhuset invigdes 1958,
Teaterföreningen firar också 60 år och ordförande Hans-Gösta Hansson ser speciellt fram emot att få träffa sin gamla skolkamrat Bengt Hall. De två killarna rev biljetter vid insläppet till biografen en gång i tiden.

Nu kommer Bengt Hall hit för att hålla ett föredrag den 3 mars i samband med årsmötet för Riksteatern i Osby och ska då tala om sin resa som musiker, kördirigent, kultur- och operachef för Malmö Opera.
Jubileumsföreställningen Döden -andra sidan e ni klara, ges den 3 mars klockan 17.00. Trots att ingen publicitet ännu kommit ut är hälften av biljetterna redan bokade.
Två timmar senare samma kväll bjuds alla in till en jubileumsmiddag i 50-talsstil på Borgen. Anmälan krävs förstås och biljetterna kostar 200 kronor. Då håller Jessica Persson, från Osbyrevyn, i trådarna som toastmaster.

På söndagen den 4 mars är det filmens dag. Biografen på Borgen är lika gammal som huset och tanken är att jubileumsfilmerna ska visas till samma pris som 1958. Men man har inte riktigt fått fram ett exakt vad det kostade att gå på bio då. Men det lär landa på 1 krona för barnbiljett och 2 kronor för vuxna.
– Meningen är att alla åldersgrupper ska bjudas på bra film, säger Lars Pettersson, som arbetat som maskinist på biografen i 35 år.

Filmprogrammet är i skrivande stund lite osäkert, men spikat är att ”Åsa Nisse i kronans kläder” visas klockan 14 den 4 mars. Den filmen är från 1958. Säkert är också att filmen Alpha, som har Sverigepremiär på fredagen visas i Osby på söndagen klockan 20. Lars Pettersson hoppas också att den svenska filmen Tårtgeneralen med bland andra Helena Bergström och Mikael Persbrandt kan visas klockan 17, men några frågetecken återstår att räta ut.

Att hitta en barnfilm från 1958 visade sig svårt, men det blir familjeföreställningen klockan 11 då stora som små kan bänka sig.
All personal och alla som tjänstgör under den här första helgen i mars är klädda tidstypiskt i 50-tals kläder. Förhoppningsvis, om vädret inte blir för kallt, kommer fältbageriet från Hässleholm stå på torget och erbjuda nybakade wienerbröd och kokkaffe. På så sätt är det tänkt att understryka filmtitlarna Åsa Nisse i kronans kläder och Tårtgeneralen.

– Alla i Osby med omnejd ska känna sig välkomna, säger Jessica Persson, det finns all anledning att fira dessa fantastiska lokaler och allt det vi har att samlas kring. Det här ska bli riktigt roligt!

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar