Salongen är redo att ta emot alla jubilarer. Medborgarhuset i Osby är ritat av Hans Westman, arkitekt från Lund. FOTO: JÖRGEN AHLSTRÖM/ARKIV

Livesändningar är framtidens melodi

Osby Konceptet med en kombination av teatersalong, konferenslokaler och restaurang har visat sig varit lyckat genom årens lopp. Och mer finns att utveckla.

När Medborgarhuset byggdes fanns det en grogrund för kultur i lilla Osby. Trots att invånarantalet bara låg kring dryga 7000 invånare i dåvarande Osby kommun och Osby köping fanns det tre internatskolor som gjorde att planerna på ett medborgarhus fick fart.

Att det kom att kallas medborgarhus beror på en politiskt strid. Valet stod mellan medborgarhus och folkets hus och den hårda striden mynnade ut i att förslaget om medborgarhus vann, men medborgarhuset har sedan dess varit med i folketshusföreningen.

Nästa stötesten var att bestämma var huset skulle ligga. Grottebacken och Eksäter var på förslag med det blev alltså mitt i byn som bygget satte igång. Kostnaden var beräknad till 1,2 miljoner kronor men slutade på 2,2 miljoner.
Medborgarhuset satte direkt spår i det skånska kulturlivet. Bara Helsingborg och Malmö hade större teaterscener. Tanken från början var en kulturell bredd och kvalitet och under årens lopp har musik, operett, klassisk teater, dans och revy stått på programmet.
– Det var många som reste hit med tåget från Malmö för att se våra föreställningar, säger Anna Werner Pettersson, som ingår i jubileumskommittén.
Naturligtvis borde en så fin teater ha en revy och på 60-talet frodades de lokala skämten. Stora ensembler medverkade i IOGT och Osby scensällskaps lokalrevyer under 1960-talet.
– Men nu har vi Osbyrevyn, som tagit upp traditionen, och det är vi mycket stolta över, säger Hans-Gösta Hansson, ordförande i Riksteatern Osby.

Borgen har också blivit berömt för sitt utbud av film och den tekniska kompetensen. Idag finns på Borgen den modernaste filmanläggning och projektor man kan tänka sig. Lars
Pettersson, som varit maskinist i 35 år, tror att framtidens melodi stavas livesändningar.

Det har förekommit på Borgen i flera år redan men troligen kommer denna verksamhet att utvecklas, bli bredare och omfatta revy, musik och idrott. De operor som sänds direkt från Metropolitan i New York sänds på åtta språk, varav svenska är ett.
– När det gäller fotboll och stora idrottsevenemang vill gärna folk dricka öl också, och det kanske kan bli verklighet även här, säger Lars Pettersson.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×