Problemet med Oprah i Vita huset

Oprah Winfrey är en av världens mest inflytelserika personer. Hon är också en lysande skådespelare och talare, som hon gav exempel på under Golden Globe-galan i veckan. Det är därför inte konstigt att det mumlas om att hon kan tänkas kandidera som president.
Oprah har den afroamerikanska väljargruppen i fickan redan. Hon har också ett ess i rockärmen: trots att hon är liberal och afroamerikan är hon populär hos vita kvinnor i medelklassen, som ofta är republikaner. Till och med konservativa kvinnor är relativt vänligt inställda till Oprah. Hon skulle också kunna öka en möjlig väljarbas genom att välja rätt medkandidat. Joe Biden är sannolikt hjärtligt trött på att spela andrafiol, men en Winfrey/Biden-kombination mycket intressant. Oprah har blivit multimiljardär eftersom hon är en god strateg och kan känna av vad allmänheten vill ha. Förmodligen skulle hon faktiskt kunna vinna ett presidentval, särskilt med tanke på Donald Trumps framgångar som anti-etablissemangskandidat.
Men det finns ett problem med en kandidatur från Oprah Winfrey, utöver hennes brist på politisk erfarenhet: hennes inställning till vetenskap. Oprah har låtit mängder av kvacksalvare och underhållningsprofiler marknadsföra ”hälsotips” som i värsta fall är hälsofarliga och i bästa fall är en dyr bluff i sin pratshow. Det är allvarligt eftersom Oprah är så framgångsrik. Säger hon att det är nyttigt att äta grus kommer ett visst antal personer oundvikligen att äta grus och betala dyrt för det.
Förhoppningsvis kommer Oprah att använda sin inspirerande personlighet och sina många goda idéer för att stödja en politikers kandidatur till Vita huset, som till exempel senator Kamala Harris, eller kanske Cory Booker. Om hon kandiderar själv måste hon få många kritiska frågor om sin hållning till pseudovetenskap. En president som inte tror på den vetenskapliga metoden är ett reellt, globalt problem, som Donald Trump redan har visat.

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar