Eftertraktade stockar väntar på lastning vid järnvägen i Hässleholm. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
TIMMER
Blötan är rekordsvår. Nu krävs frost för att stockarna ska komma ur skogen.
Hos Bröderna Carlströms i Hemmeströ är det ännu full fart. – Jag har under mina 50 år i yrket aldrig sett så blöta marker, säger Lasse Carlström. FOTO: HELEN FINGALSSON

Sågverken väntar på frost i markerna

BJÄRNUM/HÄSTVEDA Rejäl frost i markerna. Det är det som behövs för att sågverken ska få råvara.

Det myckna regnandet sedan i somras har skapat en situation med genomblöta marker.
Det hotar sätta käppar i hjulen för sågverken framöver, om läget inte ändrar sig. Det som behövs är frost, så att maskinerna kan arbeta i skogen.

Lasse Carlström på Bröderna Carlström Trävaru AB i Hemmeströ utanför Bjärnum har aldrig varit med om något liknande.
– Jag har aldrig varit med om att det någonsin varit så blött i markerna under mina 50 år i branschen. Det har regnat otroligt mycket sedan i juni. Det hade behövt fortsätta med frost som för ett par dagar sedan, förklarar Lasse Carlström.

Problemet med blötan i skogen är att det inte går att frakta ut (skota) det avverkade timret till vägarna, så att timmerbilarna kan hämta.
Själva avverkningen är däremot inget större bekymmer, blötan till trots.

Hur klarar ni er?
– Vi har så vi klarar oss ännu, vi har haft en del avverkningar på högre marker vilket har underlättat, berättar Lasse Carlström, vars sågverk, med 13 anställda, hämtar timmer från en omkrets på cirka fem mil.
Vida i Hästveda har samma syn på problematiken. Det är frost som behövs, eller torka, vilket inte ligger särskilt nära till hands.

– Vi kunde ta ett ryck under par dagar när det frös, men det fortsatte tyvärr inte, konstaterar Rikard Andersson som är VD på Vida med 55 anställda i Hästveda.
Även Vida har råvara till sin produktion.
I alla fall ännu så länge.
– Vi har ganska små lager, så fortsätter vädret utan frost kan det bli problem. Vi har avverkningar som ligger kvar i skogen vilket är tråkigt, berättar Rikard Andersson.
Vida avverkar både på egna marker och köper in. Företaget har ett upptagningsområde inom en radie på tio, tolv mil från Hästveda.

 

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×