Matt Ross ledde Vittsjös premiärträning på konstgräset på Österås. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Thomas Mårtensson höll ett vakande öga från sidlinjen. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Två grader och isande Skånevinter på Österås när Vittsjötjejerna drog igång. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Bara 93 dagar till premiären

Skånevinter, två grader i luften och en svag isande dimma över konstgräset på Österås.
Med 93 dagar kvar till den Damallsvenska starten drog Vittsjös allsvenska damlag igång träningen under torsdagskvällen.

– Men vi tjuvstartade med ett inomhuspass i Osby redan i onsdags, menade Vittsjötränaren Thomas Mårtensson som hade coachsällskap av nye australiensaren Matt Ross, närmast från tyska Frankfurt.
En tjuvstart som kanske inte var helt ologiskt eftersom Vittsjölaget den här säsongen ökar träningsmängden ganska rejält.
– Det blir nio träningspass i veckan, inklusive tre dubbla, vilket inte är helt enkelt eftersom vi har tjejer som dels jobbar och dels studerar, förklarade Mårtensson som i och för sig inte tycker att den större träningsmängden är sensationell.
– Nej, vi behöver komma upp i mängd och generellt tränade lagen faktiskt mer för 10 eller 15 år sedan. Så det här är logiskt.

Helst hade Mårtensson sett att samtliga tjejer i truppen hade kunnat vara helproffs men fortfarande är nästan hälften av spelarna beroende av jobb eller studier.
– Två miljoner kronor till i budget och vi hade haft alla som fotbollsspelare och dessutom kunnat göra en satsning mot Champions League, drömde Thomas Mårtensson.
– Idag har vi exempelvis Niklas Blomqvist här som idrottsterapeut och fystränare ett par gånger per vecka men tänk om vi istället kunde haft honom hos oss alla pass under veckan.

14 av 17 i Vittsjötruppen fanns på plats även om Alexandra Benediktsson fortfarande fick ta det lugnt efter sviterna av sin hjärnskakning.
Detta medan Michelle De Jongh och Ebba Hed ansluter idag fredag. Även Osinachi Ohale är snart på plats.

17 spelare i truppen redan den 11 januari är en positiv nyhet för Mårtensson och Vittsjö.
– Det ser riktigt bra ut även om min önskan är att vi skall kunna få in två spelare ytterligare i truppen inom en snar framtid, sa Vittsjötränaren.
Meningen är också att Vittsjö – som sagt upp samarbetsavtalet med Halmia främst på grund av det geografiska avståndet – skall ha en närmare kontakt med IFK Osby och FC Hessleholm.
– Men på ett annat plan och inte som med Halmia där vi kunde låna spelare till de allsvenska matcherna och tvärt om, förklarade Vittsjötränaren.

– Utan istället genom att tre lovande tjejer från dessa klubbar får träna en gång eller mer med oss varje vecka.
Spelarna det gäller är Lovisa Nordh-Axelsson, 18, och Filippa Saistam, 16 från IFK Osby samt Nilla Fors, 16, från FC Hessleholm.
– Vi har tittat på tjejernas kvalitet när vi plockat ut just dessa, försäkrade Thomas Mårtensson.