En parkeringsbot under en vindrutetorkare på en bil i Stockholm. Under 2017 höjde Stockholm stad avgiften till minst 750 kronor för den som parkerar fel. I Hässleholm kan det kosta 1 000 kronor som mest.Foto: Janerik Henriksson/TT

Böter på 1,6 miljoner för felparkerarna

Hässleholm
1,6 miljoner. Så mycket begärde kommunen in för felparkeringar under 2017. Det är 700 000 mindre än under 2016.

– Jag tror att minskningen beror på att det funnits färre p-platser i centrum under ombyggnationen, men också att folk har blivit bättre på att betala.
Det säger Stefan Alvedal, chef för gatu- och trafikavdelningen på kommunen.

Att det varit färre p-platser i centrum har, enligt Stefan, gjort att folk parkerat på andra platser längre från centrum, där det kan vara gratis. Dessutom konstaterar han att parkeringsgaraget på Norra station var fullbelagt nästan dagligen, fram till branden för några veckor sedan.
– Det kan också bero på att allt fler använder sig av sms-betalning av parkeringsavgifter i centrum, tillägger han och berättar att antalet sms-betalningar fördubblats under det gångna året.
Att betala via sms på sin mobiltelefon gör att folk inte behöver uppsöka en automat, vilket kan underlätta för många.
Men han kan tänka sig ytterligare en anledning till den stora skillnaden mellan 2016 och 2017, 2 206 400 kronor i begärda parkeringsböter 2016 mot 1 590 800 kronor under förra året.
– Vår parkeringsvärd har haft mycket arbete med fordonsflytt under förra året, fordon som övergetts efter brand eller annat, och då inte hunnit med parkeringsövervakningen i samma utsträckning, säger Stefan.

I hela landet har summan begärda parkeringsböter i kommunerna ökat.
– Det har skett en ökning om man tittar på utfärdade belopp. Det sammanlagda beloppet i Sverige har ökat med 60 miljoner mellan 2016 och 2017, från 906 miljoner till 960 miljoner, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt har inte antalet utfärdade felparkeringsavgifter ökat nämnvärt, så en förklaring skulle kunna vara att kommunerna har höjt beloppen för felparkeringsavgifterna, enligt Mikael Andersson.
– Stockholm har sedan förra året valt att utfärda felparkeringsavgifter på beloppet 1 200 kronor, vilket är högst i landet. Sådana saker ger genomslag, och kanske i synnerhet när det gäller Stockholm, eftersom överlägset flest felparkeringsavgifter utfärdas där, säger han.
Bötesbeloppen i Hässleholms kommun varierar. 400, 600 eller 1 000 kronor kan man få i bötesbelopp, beroende på överträdelse.

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar