Kristina Digman bygger just nu sin utställning på Hässleholms kulturhus. foto: felix Alnemark
Kristina Digman har skrivit och illustrerat flera barnböcker. foto: felix Alnemark

Känn dig liten i Kristina Digmans bildvärld

Hässleholm

En maskrosstjälk står lutad mot väggen upp mot taket och ska snart få sitt utblommade huvud monterat.
En jättelik slända vilar i luften ovanför våra huvuden och Kristina Digman ger en jättelik snigel sina ansiktsdrag med pensel och färg.
– Jag är överväldigad. Det går jättebra och är väldigt roligt, säger konstnären själv om samarbetet med Hässleholms Kulturhus.

En del av utställningen har tidigare visats på Teckningsmuséet i Laholm och i Gagnef. Men i Hässleholm växer utställningen med nya djur, byggnader och rekvisita. Precis som i Digmans böcker om Flora ska besökaren känna sig liten i jämförelse med växter och djur.
–När jag var barn brukade jag fantisera att jag var så här liten. Då kunde man flytta in i en stubbe, säger Kristina Digman och måttar mellan händerna.
Naturen går som en röd tråd genom Kristina Digmans böcker och hon vill gärna inspirera till att använda naturens byggstenar till pyssel.
– Jag vill att man ska lära sig uppskatta skönheten och glädjen i det och förmedla hänförelsen man kan få av djur och växter. Allting behöver inte vara så sensationellt som tivoli och Legoland. Utan det kan vara lite stillsamt, som att titta på något väldigt länge, säger Kristina Digman.

Personal på Hässleholms kulturförvaltning har fått tolka hennes illustrationer när de snickrat och byggt rekvisita till utställningen – under överseende av huvudpersonen själv. Flera olika rum skapas i utställningshallen.
–Det ska vara som att gå in i olika värdar. Det är svårt att visualisera. Det har varit fantastiskt att bygga med djur, natur och ljus. Det är väldigt smickrande, säger Kristina Digman.
Det var Catharina Hjalmarsson, kulturutvecklare på kommunen som såg utställningen i Laholm och väckte idén att ta den till Hässleholm.
– Jag tyckte den var fantastisk och sedan reste vi sju stycken från kommunen till Laholm och sedan var vi alla överens, säger hon.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×