Ingvar Nilsson, Linnea Gustafsson, Eva Tufvesson, Sven Koch och Mikael Gustafsson, ser till att Naturfestivalen i Sibbhult fungerar till belåtenhet för alla som kommer. Foto: Maja Ögren Andersson
Bo och Marie Morensius, på Naturfestival i Sibbhult
Ny utställare för i år var en fotoresearrangör.

Jubilerande festival drog överfullt hus

SIBBHULT Dagens program, när Göinge Naturskyddsförening bjöd till Naturfestival, drog igång klockan 9.45.
Redan en halvtimme innan började folk strömma in. När dörrarna till första föreläsningen slog igen såg det ut som om årets upplaga slog rekord.

– Oj då, sa festivalgeneralen och naturfotografen Mikael Gustafsson när han blickade ut över parkeringen vid Folkets hus i Sibbhult.
– Hur ska alla få plats? Vi kanske måste köra med dubbla föreställningar?

Förra årets upplaga lockade 120 personer. Den siffran hade redan överskridits när föreläsningen ”Storkens återkomst – för dig som tror på storken” med Sven Persson, tog sin början. Och då räknade Mikael och hans kollegor i arrangörsstaben med att ännu fler skulle komma under dagen.
Inte mindre än sex föreläsningar stod på programmet plus en gedigen fotoutställning med en rad andra omkringarrangemang.
Nytt för i år var att en fotoresearrangör fanns på plats och en utställare med kameror och tillbehör som också sponsrat priser till den utlysta fototävlingen.
Och bidragen till fototävlingen blev många.
– Kanske för att det i år är fina priser från fotoresearrangören och också från kamerautställaren, trodde Mikael Gustafsson som hade hela familjen på plats som medarbetare.

Folk kom från hela Skåne, Blekinge och delar av Småland. Idén till arrangemanget kom från början från Älmhults naturskyddsförening som hade en liknande satsning. De första åren var Göingefolket på olika platser.
– Den fjärde gången var vi i Sibbhults Folkets hus och det visade sig att lokalerna är perfekta för oss. Så här stannade vi.
– Visserligen är inte kommunikationerna lika bra som till exempel till Hässleholm och Osby, men folk hittar hit ändå, konstaterar Mikael.

Enkelhet och mycket ideellt arbete är konceptet för naturfestivalen.
– Det ska inte kosta en massa pengar, men ändå ha kvalitet med bra föreläsare, fortsätter Mikael Gustafsson.
Under dagens samlades det in pengar till Naturskyddsföreningens projekt ”Rädda skogen”, för att gå till inköp av skyddsvärda skogar.

Bland dagens föreläsningar nämner han astrofotografen Jörgen Tannerstedts föreläsning ”Att se motiven på himlen” som ett av dragplåstren.
Tannerstedt delar med sig av sina bilder med bland annat norrsken, vintergatan och stjärnspår som betecknas som helt magiska. Och naturligtvis berättar han också om själva tekniken bakom bilderna.

Två entusiastiska besökare var Bo och Marie Morenius från Hässleholm.
De delar ett brinnande fotointresse och reser inte bara Sverige runt utan även utomlands och fotograferar.
Island och Norge är två av favoritplatserna.
Island lovordas samstämmigt.
– Vi hyr bil och kör runt i det otroligt vackra landskapet, något vi verkligen rekommenderar. Där finns så många motiv att verkligen njuta av.
– En sådan här dag ger inspiration och nya tankar, konstaterar de.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

  • NEJ (65%, 253 Röster)
  • JA (35%, 135 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×