På jakt efter hjältar att se upp till

Ung Kultur

”Min 7-åring har haft sin första bokslukarupplevelse på jullovet. Hon ÄLSKADE ”Handbok för superhjältar” och nu söker jag något nytt för henne att läsa.”
Efterlysningen kom häromdagen på Twitter och det är inte den första person jag sett som nämnt Elias och Agnes Våhlunds böcker om superhjälten Lisa som ett startskott för ett barns läsning. Någonting i kombinationen av form (serieinspirerat och med mangalika illustrationer) och tema (kraften att stå upp mot mobbare) träffar uppenbarligen mitt i prick. I nyligen utkomna del två, Röda masken (Rabén & Sjögren, 2017), har Lisa börjat vänja sig vid hjälterollen och gissa om hon får användning av sina studier i animaliska när en stor gorilla hotar att slå Lisas mobbare sönder och samman. För även om mobbarna vanligtvis har övertaget är ju gorillan starkare än dem – och en superhjälte måste alltid stå på de svagas sida.

Mina tips till twittraren, som jagade spänning för en sjuåring, blev serien om Megakillen av Martin Olczak (Rabén & Sjögren) och böckerna om Tam av Jo Salmson (Bonnier Carlsen). Även om hon inte har något mysterium att lösa skulle Märta i boken Fislandet (Cecilia Forss och Anna Ileby, Rabén & Sjögren) också kunna gälla som hjälte.
Märta har ett ovanligt intresse: pruttar! När grannarna, under olyckliga omständigheter, får reda på detta skäms Märtas familj så mycket att de får henne att skämmas och lova sig att aldrig mer prutta. Inte bra, så klart, men det visar sig att Märtas intresse också har gett henne förmågan att besöka fislandet och där förstår hon både hur viktigt det är att släppa väder då och då och att stå upp för den man är. Ett klassiskt tema, men i ett originellt utförande som bjuder på skratt och diskussioner om vad som är pinsamt och inte.

Många är vi väl som fyller på underskottet av kvinnliga förebilder och hjältar genom att läsa Godnattsagor för rebelltjejer (den måste väl ha varit årets julklappsbok?) av Elena Favilli och Francesca Cavallo (Max Ström). Det är något väldigt mäktigt med uppslag efter uppslag av uppfinningsrikedom, styrka, mod och intelligens – inte minst med alla dessa fantastiska illustratörer som bidragit till bilderna av dessa historiens starka tjejer.
Texterna är korta och ibland lite torra, perspektivet lite väl amerikanskt, men funkar bra som startskott för den som vill söka mer information. Och för den som vill hitta fler svenska kvinnliga förebilder finns ju faktiskt en bok som nästan kan misstänkas ha inspirerat Favilli och Cavallo: Feminismens ABC av Lisa Mattisson och Moa Hoff (Leopard förlag 2016) – också den med coola bilder och korta sammanfattande texter, dock riktade till vuxen läsare.

Denna vecka, som förmörkats av nyheten om de tragiska händelserna i Bjärred, vill jag också nämna bilderboken Där norrskenet dansar av Jenny Sjödin (Olika förlag).
På ett vackert och finstämt sätt behandlar den här underbara boken det tunga ämnet döden utan att egentligen nämna den. Kanske kan den skänka tröst till det barn som grubblar, eller ge trygghet till den som känner sig liten och ledsen.