Camilla Gustafsson är producent för musikalen Matilda som får premiär på Malmö Opera våren 2019. Foto: Joakim Raboff

Malmö Opera söker barn till musikalen Matilda

Våren 2019 blir det Sverigepremiär för musikalen Matilda på Malmö Opera. Nu startar operan, i samarbete med Malmö Kulturskola, en Matildaskola för att hitta barnen till musikalens barnroller.
– När vi gjorde Billy Elliott och jobbade med Billyskolan fick vi vatten på vår kvarn, det går att göra musikal med mycket barn, säger Camilla Gustafsson som är producent för Matilda.

Matilda – the musical är baserad på den brittiska författaren Roald Dahls bok Matilda från 1988. Boken handlar om femåriga Matilda som är supersmart och dessutom har övernaturliga krafter som hon får använda för att ta itu med en oförstående vuxenvärld, både hemma och i skolan.
Musikalen är gjord av Tim Minchin och Dennis Kelly och hade urpremiär 2010. Just nu spelas den i Londons West End.

När Malmö Opera nu sätter upp Matilda, med premiär 15 mars 2019, blir det Sverigepremiär. Dirigenten Joakim Hallin som just nu arbetar med musikalen Pippin, premiär på Malmö Opera 27 januari, är musikaliskt ansvarig också för Matilda.
– Regissör och casting till vuxenrollerna är också i princip klar men det presenterar vi senare i vår, säger Matildas producent Camilla Gustafsson
– Vi får också göra vårt eget koncept visuellt vad gäller Matilda, avslöjar hon. Det jag sett hittills av skisser känns jättekul och lekfullt.

Matilda innehåller många barnroller och totalt kommer det att behövas mellan 20 och 27 barn i åldrarna 8 till 13 år som kan alternera i rollerna.
– Det finns tre stora barnroller, Matilda så klart och Bruce och Lavender, och där tänker jag att vi måste ha tre lag av barn, säger Camilla Gustafsson. Och sedan vad gäller resten av barnen kanske vi behöver två eller tre lag så totalt 21 eller 27 barn. Helst 27.

När Malmö Opera satte upp Billy Elliot våren 2016 startade man en Billy-skola i Stockholm som utbildade barnen och inför Matilda blir det samma sak, men denna gång på hemmaplan i Malmö.
– När vi gjorde Billy Elliot fick vi vatten på vår kvarn, det går att göra en musikal med mycket barn, säger Camilla Gustafsson. Och med erfarenheten av Billyskolan så sätter vi igång ett år innan premiären med en Matilda-skola här i Malmö. Vi har slagit ihop oss med Malmö Kulturskola som hjälper oss att utbilda barnen, Det känns jättefint, de har verkligen tagit det här projektet under sina vingar och det blir undervisning både här på operan och på kulturskolan.

Söndagen 4 februari är det öppen audition för alla barn mellan 8 och 13 år som är duktiga på att sjunga, dansa och agera och intresserade av att så småningom kanske medverka i Matilda. Då är det fokus på sång och den som söker ska förbereda en sång på svenska och ha med sig noter.
– När vi valde de medverkande i Billy Elliot var visserligen både sång och teater viktigt men då var det dansen som skulle beröra, säger Camilla Gustafsson. I Matilda är sången grunden så därför börjar vi där. Sedan skulle vi vilja att barnen som är på scenen i Matilda speglar hela Malmös befolkning.

De barn som klarar sångprovet går sedan vidare till ytterligare audition där det gäller dans och teater och ytterligare sångprov, 10 och 11 februari.
– Vi tar in cirka 60 barn som klarat alla proven till Matildaskolan. Vi tänker stort och brett i början och ger alla samma utbildning. Först i maj/juni tar vi ut de som fortsätter skolan till hösten och också kommer att vara med i produktionen som börjar repetera januari 2019.