Anders Ek blev 77 år gammal. Foto: Privat

Handlingskraftig och skarpsynt

Anders Ek, Lund, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta samt döttrarna Malin och Sara med familjer.
Vår vän och kamrat, har lämnat oss. Vi minns honom med värme. Anders var till sin natur entusiastisk och engagerande, skarpsynt och handlingskraftig. Han hade ett stort hjärta och delade med sig av det till alla han mötte.
Vi minns honom också som en driftig ledare, som genom åren kom att möta många olika administrativa uppgifter inom sjukvården.
Med sina rötter i trakten runt Åtvidaberg var han ända sedan uppväxtåren jägare med ett uttalat intresse för natur och miljö.
Litteratur, konst och humanism intresserade Anders mycket och det märktes inte minst i det vackra hem Anders delade med hustrun Birgitta och numera utflugna döttrar med familjer – och hundar.
Anders var också socialdemokrat. Som sådan visade han ett stort engagemang för socialdemokratins värdegrunder – för människor och samhällsutveckling.
I unga år var han med i Lunds kommunfullmäktige och kommunstyrelse (1977 till 1985), de tre första åren som ersättare. Med sin orädda rättframhet och åsikter grundade i 1968 års studentrörelse kunde det ibland vara så att Anders retade gallfeber på en och annan företrädare för tidens etablissemang.
I mitten av 90-talet återvände han till lundapolitiken, med början i kommundelsnämnd. Han avslutade i styrelsen för det kommunala parkeringsbolaget, där han var mycket uppskattad.
I det interna partiarbetet var Anders med sitt breda kontaktnät alltid en tillgång och till stor glädje för oss. När det skulle anordnas debatter vid både små och större manifestationer, till exempel som när Göran Persson som statsminister besökte Lund i augusti 2006; så var Anders en av dem som såg till att det blev riktigt bra.
Under flera år bidrog Anders energiskt i arbetet med att sköta vår expedition och mötte där människor, diskuterade politik och deltog i de dagliga bestyren. Vi är många som blivit glada och känt oss styrkta av hans humor och kloka ord. Ibland oväntat, men alltid när vi som mest behövde det.
Vi har uppskattat hans varma och entusiastiska iver att vilja bidra till det goda med ett patos för det som är ljust och rättvist.
Djupt saknad är han av oss socialdemokrater i Lund.

×