Höör

MS-sjuk krävs på 13 miljoner

MS-sjuke Michael Jackbrise i Sätofta kan öppna altandörren, men har sedan en meter ner till gräset, som han inte längre kan nå utan sina personliga assistenter. ARKIV
Höör
Höör Försäkringskassan drar in Michael Jackbrises åtta assistenter om dygnet.

När Skånskan pratar med Michael Jackbrise känner han inte till polisanmälan, men säger att tillvaron blivit mycket tuff sedan de personliga assistenterna drogs in vid nyåret.

– Det är helsjukt. Nu sitter jag helt ensam efter att ha haft assistans i 15 år dygnet runt på grund av min progressiva MS, säger Michael Jackbrise.

[contentcards url="http://www.skd.se/2017/11/09/natasha-har-blivit-av-med-sin-personliga-assistent/" one_line="true"]

Den 6 december bestämde Försäkringskassan att han inte skulle ha någon assistans alls.

– En förtroendeläkare på Försäkringskassan som jag aldrig träffat tog beslutet. Jag har sedan länge kontakt med en överläkare och MS-sköterskan i Lund, men deras ord är tydligen inget värda, säger Michael Jackbrise.

Han får hjälp av Höörs hemtjänst, men i korta perioder och de har ofta bråttom iväg.

– Det är kalabalik. De kommer fem-tio minuter på morgonen och sätter på kaffe. Sedan sitter jag här själv fram till lunchen då de gör samma sak.

Den enda mat han får är färdiglagad mat som mikrougnsvärms.

– Jag klarar inte det och har inte ätit ordentlig mat sedan julafton, trots att mat är oerhört viktigt för sjukdomen. Jag blir nu sämre och sämre för varje dag. Men det var kanske det de ville, funderar Michael Jackbrise.

Saker som assistenterna gjort tidigare får han nu förgäves försöka klara själv. Han kan inte ens ta mediciner.

– Jag kan prata men kan inte gå och är väldigt spastisk i händerna. Jag kan sköta toalettbesök men inte laga mat och inte ta saker i kylskåpet.

Han har ringt Höörs kommun och försökt säga att det inte fungerar. Svaret har blivit att de ska utreda saken och att det ska ta nästan fyra månader.

– Jag har sagt att det är så jobbigt att det är bättre att de skickar hem en likkista till mig. Det är här och nu jag behöver hjälp, säger Michael Jackbrise.

[contentcards url="http://www.skd.se/2017/04/28/8-arig-flicka-vagras-stod-for-assistans-vid-maltider/" one_line="true"]

Han ser ett cyniskt spel där Försäkringskassan vill vältra över ansvar och kostnader på Höörs kommun.

– Det handlar så klart bara om pengar. Försäkringskassan vill slippa betala.

Enligt polisanmälan, som gjordes i förra veckan, anklagar Försäkringskassan Michael Jackbrise för att ha lämnat missvisande och vilseledande uppgifter i syfte att tillskansa sig assistansersättning sedan juni 2009.

Försäkringskassan anser att han inte varit berättigad till hjälpen, och kräver att han betalar tillbaka beloppen han fått ut med ränta som löper från respektive utbetalnningstillfälle.

Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan i Stockholm, vill inte lämna några kommentarer i ärendet med motiveringen att en polisanmälan har gjorts och att det pågår en förundersökning.

– När det sedan avgörs kan man yttra sig mer. I dagsläget kan vi inte säga något, säger Makan Afshinnejad.

Summan på 13 miljoner kronor låter väldigt hög?

– Det är ganska mycket självklart. Men jag kan inte säga mer om det.

Michael Jackbrise tror själv att polisanmälan om fusket bottnar i uppgifter från en kvinna som han hamnat i en tvist med om ett antal saker och som har samma handläggare på försäkringskassan.

– Jag har inte sett anmälan. Jag kan inte hämta någon post, men jag har alla läkarintyg och adl-intyg sedan jättelänge. Jag har inget att dölja, säger han.

– Hon säger inget gott om mig och är en av dem som anmält mig. Hon påstår att jag kan gå och har gått i trädgården. Det är helt fel. Jag vore överlycklig om det var sant, men jag har inte kunnat det på många år, säger Michael Jackbrise.

Han vill inte tänka på vad som skulle hända om Försäkringskassan vinner gehör med sitt krav.

Michael Jackbrise är jurist och har varit vd för flera bolag innan han blev sjuk. Tack vare försäkringar och annat har han fortfarande en god inkomst men det förslår inte långt när han behöver hjälp hela tiden.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Höör

Störningar i tågtrafiken

Höör
Höör trafik Efter ett växelfel i Höör har det under morgonen varit störningar i tågtrafiken mellan Malmö och Hässleholm.

En del inställda avgångar och förseningar har förekommit under måndagsmorgonen.

- Det har varit ett växelfel i Höör som först bedömdes vara lite allvarligare men som vi nu får signaler om kanske inte är så allvarligt, säger Magnus Andersson vid Skånetrafikens presstjänst vid 07-tiden på måndagsmorgonen.

Vad innebär det för morgontrafiken?

- Eventuellt kommer vi behöva glesa turerna lite men jag är inte säker på att det behöver bli så för det verkar som att det flyter på lite bättre än först befarat, säger Magnus Andersson.

För mer information uppmanas resenärer att kolla på Skånetrafikens hemsida eller i deras app.

Höör

Lämnar Skånes djurpark för Tivoli

Efter knappt fem på posten som vd för Skånes djurpark lämnar Kasper Schumacher uppdraget och blir istället en av toppcheferna på Tivoli i Köpenhamn. Arkivbild
Höör
Höör Kasper Schumacher slutar som vd i mars.

Under tisdagen offentliggjordes att Kasper Schumacher gör sin sista dag som vd på Skånes djurpark den 20 mars. Det var i oktober 2015 som Schumacher anställdes som vd med uppdraget att realisera norske ägarens Lundgruppens storslagna planer för parken.

I en intervju med tidningen i december samma år pratade Kasper Schumacher om målsättningen att årligen locka 300 000 besökare inom en femårsperiod.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Startar kollektiv med ekotänk

I somras grävde Hanna Jönsson och My Kjellberg en brunn till dricksvattnet.
Höör
Höör Jularp För mer än två år sedan började idén om att starta ett ekokollektiv där människor tillsammans ska skapa och jobba tillsammans.Ett projekt som nu kan komma att bli verklig.

PREMIUM

Tillsammans har vännerna Hanna Jönsson och My Kjellberg börjat skapa en ekoby i miniformat. Tanken är att det ska finnas flyttbara enheter och ett stort gemensamt hus på den stora marken där upp till tio personer ska bo tillsammans.

– Jag tycker det är väldigt fint att kunna dela allt vi kommer att odla på gården tillsammans med andra. Det är skönt att kunna turas om inte behöva göra allt jobb själv på gården, säger My Kjellberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Nu sänds Antikrundan från Bosjökloster

Ett drygt tusental besökare från när och fjärran hade infunnit sig på slottsgården för att få sina föremål värderade av Antikrundans experter.Foto: Teodor Dimblad
Höör
Höör Bosjökloster Det blev en stor folkfest när SVT:s långkörare Antikrundan besökte Bosjökloster 1 september förra året.

Nu ska programmet sändas i tv vilket sker den 9 januari klockan 20.

Dessutom blir det ett program till från Bosjökloster som sänds den 20 februari. Konst, silver, leksaker och allmoge, allt får antikexperterna värdera i vackra Bosjökloster. En mycket ovanlig tennljusstake förbryllar experterna. Och ett par rariteter till stolar som målats om, vad kan de vara värda, skriver SVT i ett pressmeddelande.

[contentcards url="https://www.skd.se/2019/09/02/fullt-os-pa-bosjokloster/" one_line="true"]

– Kön ser otrolig ut. Jag har redan varit ute och rekat lite och det här ser ut att kunna bli riktigt bra. Trots att det är 31:e året, så tittar man ut över kön och det är mer besökare än någonsin. Det är helt fantastiskt, sade välkände antikexperten Knut Knutsson till tidningens utsände på Bosjökloster vid inspelningen.

Höör

Träd blockerar väg 13

Höör
Höör Ett träd har fallit över väg 13 som är avstängd i norrgående körriktning.

Enligt SOS ligger trädet på vägen i höjd med Ludvigsborg.

I södergående körriktning ska trafiken kunna köra normalt.

Höör

Trotsar konkurrens och öppnar nytt gym

David Skinner i mitten flankeras av fastighetsägarna Bengt Andersson och Martin Persson. Målet är att öppna Hälsoprofilens gym i mars nästa år. Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Lokalen på Transportvägen har stått tom sedan gymmet In2shape gick i konkurs för drygt ett år sedan. Nu är ett nytt gym på väg att öppna. Bakom satsningen står personlige tränaren David Skinner från Hässleholm.– Höör blir vår största satsning, säger han.

Höörsbon Vian Delsoz drev tidigare gym i lokalen med namnet In2shape. Gymmet drabbades av en brand i lokalerna sommaren 2016 där en 37-årig man senare dömdes till fängelse för mordbrand. Gymmet höll sedan stängt under en längre tid men kunde senare öppna.

Den 6 augusti förra året lämnade Vian Delsoz bolag Gym och Hälsa i Höör AB in en konkursansökan till tingsrätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Lastbil genom mitträcket på E22 – hamnade i diket

Höör
Höör En utlandsregistrerad lastbil körde rakt genom mitträcket på E22 vid Höör och hamnade i diket på motsatt sida.Nu misstänks chauffören för grovt rattfylleri.

Enligt Skånepolisen inträffade olyckan vid 16.30-tiden i Fogdarp mitt i rusningstrafiken.

- Det kunde slutat mycket illa om han fått mötande trafik, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på Skånepolisens ledningscentral.

- Det kommer bilar med 20-40 meters intervall så det hela kunde resulterat i en otäck olycka.

Den polskregistrerade lastbilen ska ha krockat med mitträcket som gav vika. Därefter har lastbilen kanat rakt över vägen i södergående riktning.

När poliserna kom fram stod lastbilen med alla fyra hjulen i diket.

Efter olyckan greps chauffören.

Han misstänks nu för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning eftersom han saknade körkort.

- Det var nog ganska snabbt avklarat att han kunde misstänkas vara rattfull.

Olyckan orsakade stopp i trafiken från Langstorp till trafikplats Norrehe i norrgående körriktning.

Vid 19.30-tiden meddelade Trafikverket att norrgående körbana spärras av under bärgningsarbetet.

Trafikanter uppmanas att välja annan väg om möjligt på grund av snabbt växande kö.

Vägen beräknas kunna öppna igen tidigast klockan 23.

Höör

Åkte utomlands – då stals drömbilen

Corvetten som stals från Mattias Carlssons bostad när han åkt på semester till Mallorca. Foto: Privat
Höör
Höör Resan till Mallorca fick en mardrömsstart för Mattias Carlsson från Höör när föräldrarna ringde och berättade vad som hänt.

Mattias reste i lördags tillsammans med sin flickvän och hennes föräldrar.

– Vi åkte vid fyra på morgonen. På kvällen samma dag gjorde någon inbrott i mitt hus. De bröt upp dörren och rensade huset på tillhörigheter, bland annat mina datorer, berättar Mattias Carlsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL