MS-sjuke Michael Jackbrise i Sätofta kan öppna altandörren, men har sedan en meter ner till gräset, som han inte längre kan nå utan sina personliga assistenter. ARKIV

MS-sjuk krävs på 13 miljoner

HÖÖR Från att ha haft sju-åtta personliga assistenter hemma hos sig varje dygn har Försäkringskassan nu dragit in all hjälp till MS-sjuke Michael Jackbrise i Sätofta.
Dessutom har Försäkringskassan polisanmält honom och kräver tillbaka 13 miljoner kronor för allt stöd han fått sedan 2009.

När Skånskan pratar med Michael Jackbrise känner han inte till polisanmälan, men säger att tillvaron blivit mycket tuff sedan de personliga assistenterna drogs in vid nyåret.
– Det är helsjukt. Nu sitter jag helt ensam efter att ha haft assistans i 15 år dygnet runt på grund av min progressiva MS, säger Michael Jackbrise.

Den 6 december bestämde Försäkringskassan att han inte skulle ha någon assistans alls.
– En förtroendeläkare på Försäkringskassan som jag aldrig träffat tog beslutet. Jag har sedan länge kontakt med en överläkare och MS-sköterskan i Lund, men deras ord är tydligen inget värda, säger Michael Jackbrise.
Han får hjälp av Höörs hemtjänst, men i korta perioder och de har ofta bråttom iväg.
– Det är kalabalik. De kommer fem-tio minuter på morgonen och sätter på kaffe. Sedan sitter jag här själv fram till lunchen då de gör samma sak.

Den enda mat han får är färdiglagad mat som mikrougnsvärms.
– Jag klarar inte det och har inte ätit ordentlig mat sedan julafton, trots att mat är oerhört viktigt för sjukdomen. Jag blir nu sämre och sämre för varje dag. Men det var kanske det de ville, funderar Michael Jackbrise.
Saker som assistenterna gjort tidigare får han nu förgäves försöka klara själv. Han kan inte ens ta mediciner.
– Jag kan prata men kan inte gå och är väldigt spastisk i händerna. Jag kan sköta toalettbesök men inte laga mat och inte ta saker i kylskåpet.
Han har ringt Höörs kommun och försökt säga att det inte fungerar. Svaret har blivit att de ska utreda saken och att det ska ta nästan fyra månader.
– Jag har sagt att det är så jobbigt att det är bättre att de skickar hem en likkista till mig. Det är här och nu jag behöver hjälp, säger Michael Jackbrise.

Han ser ett cyniskt spel där Försäkringskassan vill vältra över ansvar och kostnader på Höörs kommun.
– Det handlar så klart bara om pengar. Försäkringskassan vill slippa betala.
Enligt polisanmälan, som gjordes i förra veckan, anklagar Försäkringskassan Michael Jackbrise för att ha lämnat missvisande och vilseledande uppgifter i syfte att tillskansa sig assistansersättning sedan juni 2009.
Försäkringskassan anser att han inte varit berättigad till hjälpen, och kräver att han betalar tillbaka beloppen han fått ut med ränta som löper från respektive utbetalnningstillfälle.

Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan i Stockholm, vill inte lämna några kommentarer i ärendet med motiveringen att en polisanmälan har gjorts och att det pågår en förundersökning.

– När det sedan avgörs kan man yttra sig mer. I dagsläget kan vi inte säga något, säger Makan Afshinnejad.

Summan på 13 miljoner kronor låter väldigt hög?
– Det är ganska mycket självklart. Men jag kan inte säga mer om det.

Michael Jackbrise tror själv att polisanmälan om fusket bottnar i uppgifter från en kvinna som han hamnat i en tvist med om ett antal saker och som har samma handläggare på försäkringskassan.

– Jag har inte sett anmälan. Jag kan inte hämta någon post, men jag har alla läkarintyg och adl-intyg sedan jättelänge. Jag har inget att dölja, säger han.
– Hon säger inget gott om mig och är en av dem som anmält mig. Hon påstår att jag kan gå och har gått i trädgården. Det är helt fel. Jag vore överlycklig om det var sant, men jag har inte kunnat det på många år, säger Michael Jackbrise.

Han vill inte tänka på vad som skulle hända om Försäkringskassan vinner gehör med sitt krav.
Michael Jackbrise är jurist och har varit vd för flera bolag innan han blev sjuk. Tack vare försäkringar och annat har han fortfarande en god inkomst men det förslår inte långt när han behöver hjälp hela tiden.

Läs mer: