Gryningspyromanen Ulf Borgström, här med advokaten Matts Johnson, vill bli frikänd, men polis och åklagare anser sig ha starka bevis för att det var han som anlade brand på vinden till ett hyreshus i Ystad i vintras. Straffet i tingsrätten blev åtta års fängelse för grov mordbrand. Bilden är från den 8/6 2011. Foto: Stig-Åke Jönsson//TT/Arkiv

Gryningspyromanen gripen igen – i Västmanland

Köping Gryningspyromanen Ulf Borgström har gripits och anhållits i Västmanland, skriver VLT.
Han misstänks för försök till grov mordbrand, enligt uppgifter till tidningen, efter en händelse i Köping.

– Åklagare har anhållit en person för försök till mordbrand, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Den så kallade gryningspyromanen gäckade polisen i tiotals år och misstänks ligga bakom ett 80-tal bränder.

Borgström dömdes till mordbrand vid två tillfällen – 2006 och 2011 – och frigavs i april 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland.

I ett tiotal år satte Ulf Borgström skräck i sin omgivning runt om i Skåne.

– Om han hade förvaltat sina kunskaper bättre hade han kunnat bli vad som helst, för han är intelligent, säger Dan Granvik, tidigare kriminalpolis, som lärde känna Ulf Borgström under de tre åren han samlade bevis mot honom.
– Han är en enstöring med varierat humör och med ett aggressivt beteende, framför allt när något går emot honom, säger Dan Granvik tidigare till Skånska Dagbladet.

Ulf Borgström misstänkts ligga bakom ett hundratal bränder, bland annat kyrkor, kulturbyggnader och andra sevärdheter för uppskattningsvis 500 miljoner kronor.

I en intervju med reportern Evelina Olsson på Skånska Dagbladet 2008 berättar Ulf Borgström om sitt missnöje med samhället:

– Senast i dag blev jag hotad av en polisman på öppen gata som sa att han skulle ta kål på mig. Jag är trött på det, jag är trött på alla hot och all skit jag får ta dagligen från Ystadsborna. Jag vill att de ska veta att jag aldrig krökt ett hårstrå på någon och att jag aldrig kommer att göra det. Jag är rädd för vad den här situationen kan göra med mig. Ju mer utsatt du är desto mer tänjer du på din moral, till slut tappar du den, säger han.

Den så kallade gryningspyromanen erkänner själv att han har problem och försöker ständigt söka hjälp för att kunna ordna upp sitt liv:

– Jag är trött. Jag söker hjälp som jag vet att jag har rätt till men nekas. Jag går till psyket och försöker få något lugnande och avvisas. Jag har svårt att sova. Jag har svårt att greppa hela situationen, det har pågått så länge. Det har gjorts två sinnesundersökningar på mig. Det är inget fel på mig. Min intelligensnivå är över den normala, mina betyg så höga att jag kan komma in på vilken utbildning som helst. Det är många tankar som snurrar i mitt huvud, om jag nu är så smart varför kan jag inte ordna upp mig liv? brukar jag tänka.

Du har blivit dömd för försök till mordbrand, åtalad för att ha anlagt en brand i en kyrka och misstänkt för många fler bränder, tycker du att det är konstigt att polisen fokuserar på dig?

– I det fall där jag blev dömd till försök till mordbrand vid Mora Tingsrätt hävdade man att de attrapper som lagts ut skulle brinna. Jag hävdade motsatsen och attrapperna testades av SKL och det visade sig att de inte kunde brinna. Detta står i domen. Ändå blev jag dömd, säger han.

I april 2011 dömdes Borgström till åtta års fängelse för att ha anlagt en brand i ett hyreshus på Bollhusgatan natten mellan den 1 och 2 december 2010. Han har tidigare bara dömts för försök till mordbrand trots att polisen satte in stora resurser för att knyta honom till olika bränder.

– Jag tror inte på någon förbättring, hatet mot samhället har han kvar, han har uttryckt hat mot kriminalvården som han anser har behandlat honom illa. förklarar Dan Granvik, tidigare kriminalpolis.

Läs mer:

×