Ingrid Viberg sorterar och prismärker en stor mängd föremål.
Lena Reinholdsson har hand om kläderna.
Bert Magnusson efterlyser fler händer som kan hjälpa till i butiken.

Här får gamla prylar nytt liv

Hässleholm Fattigmånaden januari har tagit ett stadigt grepp om många svenskar. När behovet av diverse prylar uppstår och börsen skramlar tom är second hand, loppis och vintage ett alternativ.

Trots att butiken Inlämna som drivs i HIF:S regi på Österås i Hässleholm inte är öppen är det full aktivitet bland hyllorna. Det är prismärkning, sortering och putsning.

Intresset har ökat år från år när det gäller second hand. Trots att januari brukar kallas för en riktig fattigmånad är det inte den tid som utmärker sig i butiken.
Det är snarare sommarmånaderna juni, juli och augusti tillsammans med tiden innan jul som sticker ut.
– Det säljs en hel del kläder, skivor, böcker och småprylar, berättar Bert Magnusson som är en av eldsjälarna som jobbar för HIF. Många kommer också hit för att göra kompletteringar till det man redan har, Ett exempel är glas och porslin.
Barnkläder kan man också få för en billig peng. Den som ska inreda ett hem kan göra det trots att nivån på kontot inte är så hög.
– Så gott som dagligen åker någon till återvinningen i Vankiva för att hämta prylar, tillägger Bert Magnusson. Där finns en hörna där personer kan placera saker som kan vara till nytta för andra. Men vi märker att allt fler lämnar direkt till oss och det är bra. Här går det att lämna i princip när som helst.

Lena Reinholdsson jobbar på klädavdelningen och ser till att det som hängs upp är både helt och rent. I lokalerna finns möjlighet att tvätta kläderna om de inte känns helt fräscha. Men hit kommer också kläder som är så gott som oanvända.

Men det är inte bara kläder som ska vara hela och rena. Ingrid Viberg och Mona Stahre håller som bäst på att sortera och putsa prydnadsföremål. Det finns även personer som kollar och rensar datorer, testar vispar samt undersöker dammsugare och andra elartiklar.

Det är många ideella krafter som kommer och går, men man tar gärna emot fler händer som kan rycka in.
– Vi ser gärna att människor som kan tänka sig att stå i kassan hör av sig, säger Bert Magnusson som intygar att jobbet är kryddat med mycket kul sällskap och gratis kaffe.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar