Foto. Johan Nilsson / TT
Stefan Sintéus, polismästare Malmö, Carina Persson, regionpolischef Syd, och Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef för Malmö söder, under polisen pressträff med anledning av gårdagens explosion utanför Polishuset i Malmö. Foto. Johan Nilsson /
Foto: Mats Klingen

Polisen: ”Ett angrepp mot hela samhället”

Malmö Polisen är övertygade om att onsdagskvällens attentat mot polisstationen på Rosengård är en reaktion mot polisens arbete mot de kriminella.
Man misstänker att sprängningen har att göra med en specifik utredning.

Det var en välbesökt presskonferens som försenades sedan ett brandlarm utlöst bara någon minut innan regionpolismästare Carina Persson, Malmös polismästare Stefan Sintéus och  polisområdeschef Erik Jansåker skulle ta plats i Rättscentrums pressrum.

De tre slog direkt fast att sprängningen troligen är en reaktions mot polisen och polisens arbete mot de kriminella i Malmö.
– Vi är förbannade. Det här är inte bara ett angrepp mot polisen, utan hela samhället, säger regionpolismästare Carina Persson.

Två personer, båda 22 år gamla, kunde gripas redan under natten och anhölls senare.
De beskrivs som multikriminella och väl kända av polisen i olika sammanhang. Båda finns med på polisens listan över de 200 mest kriminella personerna i Malmö.
Polisen vill inte går in på hur de så snabbt kunde gripa de två misstänkta gärningsmännen.

Stefan Sintéus  menar att onsdagskvällens attentat är ett svar mot polisens arbete mot kriminella i Malmö. Han ser ett samband med en pågående utredning men vill inte gå in på vilken.
– Det här som hände på Rosengård visar att att vi har tryck på de kriminella. Tyvärr får vi förvänta oss sådana här angrepp från de kriminella – de gillar helt enkelt inte att vi har fortsatt hårt tryck på dem, säger han.

Enligt Stefan Sintéus har någon kastat in ett explosivt föremål över staketet vid polishuset och som sedan detonerat vid fasaden.
Flera polisbilar har skadats och vissa går inte att köra, främst på grund av att fönster krossats. Själva fastigheten har fått mindre skador.

Polisen vet ännu inte exakt vad som detonerat.
– Det vi såg i natt var något som var kraftigare än en fyrverkeripjäs men inte så kraftig som en handgranat, säger Stefan Sintéus.
Han säger att explosionen varit direkt livsfarlig om människor drabbats. Ingen person skadades dock i onsdagskvällens attack.

Under natten har polisen haft bevakning av andra p0lisstationer i Malmö, men kommer inte att vidta några extra åtgärder. Man bekräftar att det fanns polispersonal i byggnaden när detonationen inträffade.

Enligt Erik Jansåker har poliserna på Rosengård reagerat med ilska. Samtidigt är man beslutsamma att fortsätta jobba och har inga planer på att vika ner sig.
– Vi kommer att fortsätta verksamheten som vanligt.

Efter gårdarskvällens sprängning är polisen angelägna om att komma i kontakt med personer som sett eller hört något som kan ha med händelsen att göra.
– Av det som framkommit så här långt så kan vi konstatera att det i nära anslutning till sprängningen rört sig ett antal personer i området kring polisstationen och Von Lingens väg, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Den planerade presskonferensen fick en skakig start. En minut innan den skulle börja under torsdagsförmiddagen gick ett larm på Rättscentrum och hela byggnaden fick istället utrymmas.
Enligt polisen var orsaken någon form av rökutveckling i polishusets kök.

Läs mer:

×