En rallyskräll och ett bowlingunder

Krönika

Han kom från ingenstans och körde hem ett SM-guld – på första försöket. Anders Åberg bjöd på årets skräll i rally-Sverige.
Rallysporten vimlar av klasser och det kan vara svårt för den oinvigde att hänga med i svängarna och värdera prestationer och titlar. Vad är ett SM-guld i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen värt, liksom?
För att få perspektiv på Anders Åbergs bedrift:
o Senast en skåning lyckades vinna SM-guld var 2012.
o Det är bara en skåning som faktiskt har nått hela vägen tidigare. HLMK:s Jonas Olsson vann 2012, vilket visar hur oerhört svårt det traditionellt sett har varit för skåningar att hävda sig i en SM-serie som delvis avgörs på vintervägar.
Med detta i åtanke är Anders Åberg en synnerligen värdig vinnare av den individuella Norra Skåne-pokalen.

Kartläsaren och svågern Björn Johnsson har givetvis stor del i SM-succén. Det räcker om man kliver in i Åbergs rallyshop på Bäckhagsvägen, där staplar med dubbade vinterdäck just nu reser sig från golv till tak, för att få en känsla av duons dynamik – en skönt ”rå” jargong där co-drivern Johnsson effektivt plockar ner sin chaufför på betonggolvet med några väl valda kommentarer. Det är uppenbart att de trivs ihop de där två.

Anders Åberg satte punkt i Linköping.
SM-guldbilen är uthyrd och den 36-årige Önnestadsbon (som avslöjar att han gärna flyttar till Hässleholm om frun bara ger klartecken) fokuserar på företaget under 2018. Men vi ska inte räkna bort honom fullständigt från rallyscenen. Starten i Rally Sweden i fjol gav mersmak och med erfarenheterna från Värmland i bagaget finns suget att återvända upp för att göra ett nytt försök, nästa gång med optimerade förutsättningar i VM-rallyt. Det ser vi fram emot!
Även om inte Åberg själv rattar en bil i år förstår jag om HLMK:s ordförande C G Wilke gnuggar händerna av belåtenhet över att ha en så driven person i klubben. Entreprenören Åberg bubblar av idéer, är uppskattad speaker i Snapphanerallyt och brinner för att hjälpa yngre kollegor fram genom en snårig bransch där ekonomiska muskler är en förutsättning för att lyckas.

BK 59:an – vilka ord beskriver bäst detta bowlingunder? Hässleholmsklubben strikade hem andra raka Norra Skåne-pokalen tack vare sin spets och sin bredd.
Klubbens tre musketörer Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Filippa Persson är fixstjärnorna. Bakom dem hittar vi ett helt koppel högklassiga bowlare där flera nosar på Sverigeeliten. Det är också anledningen till att 59:an var snubblande nära att ta sig in i bowlingens finrum – elitserien.

1998 instiftade dåvarande sportchefen Tomas Gustavsson Norra Skåne-pokalerna – som vi alltså delar ut för 20:e gången. Vi lyfter på hatten och säger stort grattis till våra jubileumspokalvinnare!

×