Tiina Hälvä är hälsoexpert och kokboksförfattare från Finland men bor i Finja. Foto: Daniel Larsson
Pink smoothie. Foto: Tiina Lindström Hälvä
Foto: Tiina Lindström Hälvä
Hälsans skafferi kom nyligen ut i Sverige.

Närodlat och ekologiskt för Finjas egen ”Mat-Tiina”

– Jag älskar Skåne.
Orden kommer från Tiina Lindström Hälvä som sedan snart två år slagit sig ner tillsammans med sin familj i Finja utanför Hässleholm. Där odlar hon, skapar hälsoböcker, föreläser och coachar inom hälsa.

Från huvudstaden Helsingfors till lilla Finja. Resan kan tyckas vara både lång och krokig. Men Tiina Lindström Hälvä har gjort betydligt snårigare resor än den till landsbygden i norra Skåne.
Emellanåt har livets väg varit både gropig och fylld med hinder. Men Tiina tror att hennes inre styrka gjort att hon trots allt kunnat navigera i tillvaron.
– Jag har alltid varit arbetsnarkoman, berättar Tiina och tittar ut över en trädgård som just nu ligger i vintervila.
Hon har jobbat som försäljningschef och marknadschef med många timmar i bilen och hon har hälsocoachat över 10 000 kvinnor i Finland. Dessutom har hon gett ut fyra hälsoböcker, föreläst om hälsa och har nu även blivit en hängiven odlare.

Lugnet i det stora gula huset i Finja fungerar som en varm famn att vila i.
Tiina beskriver sig både ensamvarg och social.
– Jag tycker om att vara ute och föreläsa bland folk men tycker även om att vara ensam.
Det var Tiinas nuvarande man som upptäckte att huset med snickarglädje i Finja var till salu. Tiina bar på drömmen att få börja om, helst långt ifrån Helsingfors storstadspuls.
Men det var inte helt problemfritt. Gamla hus kan ha sina gömda problem och det har kostat både möda och pengar att få det i ordning.

Hon lämnade en kaotisk tid i Finland bakom sig. 2010 försvann hennes dåvarande man och hennes barns pappa.
Ovissheten tärde. Ingen visste vad som hänt. Först fem år senare hittades han. Han hade kört över kanten med sin bil intill en båtramp och drunknat. Misstag från polisen gjorde att man inte hittade honom förrän man gjorde en annan sökning 2015.
– Min son blev även mycket sjuk i samband med den här händelsen, berättar Tiina.
De dramatiska åren syns dock inte utanpå henne. I stället verkar hon ljust så frisk, fräsch och hälsosam som det budskap hon förmedlar.

Tiina har 17 års erfarenhet av så kallad alkalisk matlagning som balanserar pH-värdet i kroppen. Hon förklarar att alkalisk mat höjer energinivån, stärker immunförsvaret och ger bättre sömn och lugnare mage. Blodsockerbalansen hålls på en jämnare nivå.
Tiinas matråd handlar också om färggranna grönsaker, att äta efter säsong och att äta så mycket ekologiskt och närodlat som möjligt.
Den senaste boken som snart kommer att ligga på de finska bokhandelsdiskarna kommer att handla om just odling. Förhoppningsvis blir det även en svensk version.
Mycket av innehållet kommer från hennes egen trädgård och fotona har hon tagit själv.
I Hälsans skafferi som kom ut på svenska förra året har hon också stått för mycket av bildmaterialet.
– Kvinnor är nog mer visuella av sig, säger Tiina. Jag tycker om att fotografera och är rätt pedantisk när det gäller bilder.

Faktum är att hela miljön hos Tiina är visuell. Elden flammar i spisen och på bordet står en paj gjord på sötpotatis och aubergine tillsammans med en grönsallad med fetaost.
Att äta så att kroppen mår bra är viktigt för Tiina. Det blir mycket grönt, men hon är inte fanatiskt och äter även kött även om hon undviker rött kött.
– Vi äter oss ofta sjuka, påpekar hon. Äter vi hälsosam mat så balanserar sig kroppen gärna själv. Trots att tekniken gjort att vi kan bota allt fler sjukdomar verkar vi inte ha blivit friskare.
Hon tycker också att det är viktigt att de äldre som byggt upp landet får bra och näringsriktig mat.
Sin egen mormors recept från krigstiden i Finland har hon tagit hand om.
– På den tiden var ju all mat ekologisk, konstaterar Tiina.

Då behärskade man även kunskapen att ta vara på det som naturen erbjuder, något som Tiina tycker blir allt viktigare i en oroligare värld.
Men det är också viktigt att ge tillbaka till jorden. Tiina använder kompost som jordförbättring och hon berättar att hon till och med kör äggskal i en blender för att dessa ska gå tillbaka och ge marken kalk.
Inom någon månad är det dags att börja odla. Att då bo i Skåne tycker Tiina är perfekt. Våren kommer tidigare, odlingsförutsättningarna bättre och människorna är trevliga. Med andra ord är det inte svårt för Finjas egen Mat-Tiina att älska Skåne.

×