Tommy Axelsson, Marcus Jeppsson, Percy Eriksson och Ann Ahlbin presenterade stolt det nya kommunpartiet ”Mitt Göinge” som hoppas få flera fullmäktigeplatser i kommunvalet 2018. Foto: Maja Ögren Andersson
– Loggan som ska representera Östra Göinges kraft har vi filat på, säger Ann Ahlbin. to: Maja Ögren Andersson

”Vi är inte ett nytt missnöjesparti”

ÖSTRA GÖINGE Det har varit hemlighetsmakeri runt det nya partiet som bildats i Östra Göinge. På fredagen avslöjades både namnet, ”Mitt Göinge” och något av partiets vision.

– Vi är absolut inte något missnöjesparti eller enfrågeparti, sa Ann Ahlbin, före detta socialdemokrat och en av de tunga namnen i det nyfödda partiet.
Och några hard feelings mot tidigare partikollegan Anders Bengtsson, som hon har stått tillsammans med på barrikaderna, finns inte.
– Nej då, vi är hur goda vänner som helst. Vi till och ger varandra en liten kram när vi ses.

”Mitt Göinge” är namnet på det kommunala partiet vars logga pryds av ett träd med kraftiga rötter och blad i gröna nyanser.
Kvartetten som presenterade partiet är samtliga fyra erfarna politiker; Ann Ahlbin och Marcus Jeppsson, före detta socialdemokrater, och Tommy Axelsson med Percy Eriksson, båda före detta Liberaler.
Samtliga fyra har varit borta från den aktiva politiken ett tag men kavlar nu upp ärmarna och säger sig vara väldigt inspirerade.
På frågan hur idén till det nya partiet växte fram från början säger Ann Ahlbin att det var ett naturligt steg på samarbete som redan hade förts mellan de fyra partirepresentanterna under en längre tid.
– Percy Eriksson och jag har haft en god relation i politiken sedan tidigare och det här var en naturlig utveckling, fortsätter Ann Ahlbin och Percy Eriksson nickar instämmande.
Även Marcus Jeppsson och Tommy Axelsson menar att partiets bildande bara är en fortsättning på ett gott samarbete bakåt i tiden.

Ledorden blir, kvalitet och samarbete för utveckling och tillväxt.
– Ja, det är grunden för vår politik. Kvalitet till exempel genom mätbara mått. Vi är inte intresserade av att ha debatt om privat eller offentligt, utan debatten ska handla om kvalitet.

De framhåller också vikten av samarbete mellan verksamheter, till exempel mellan kommuner, men också i politiken.
– Det går bra för Östra Göinge och det är vi glada för. Den utvecklingen ska fortsätta med bland annat Göingemodellen, en av grunderna för att det går så bra och vi ser gärna en uppdatering under kommande mandatperiod.
Att peka finger och se fel hos andra är något som det nya partiet betackar sig för.
– Vi vill jobba för att Östra Göinge ska bli ännu bättre. De som inte vill rösta på etablerade partier i koalition med varandra får nu ett alternativ menar Jeppsson.
Att missnöje eller bitterhet skulle ligga bakom bildandet av partiet förnekas bestämt.

– Sådana rykten har vi hört, men det stämmer inte alls, säger Ann Ahlbin.
Partiet återkommer med lista till kommunfullmäktige och ett partiprogram.
De har ett 20-tal medlemmar, med fler på ingång.
Ordförande i styrelsen är Percy Eriksson. Andra ledamöter i styrelsen, förutom de tre som presenterade det nya partiet, är Monica Svensson och Annika Qvarnström.

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×