På det som blir innergård för nya bostadshuset på Lövgatan finns ännu minnen från tiden för Perrong 23. Men graffitin blir nog inte kvar. Fr.v. Jonas Johansson Skanskas produktionschef, Henrik Andersson förvaltare och Stephan Persson vd Hässlehem. Foto: Stefan Sandström
Innergården ska både rymma några parkeringsplatser och grönytor. Foto: Stefan Sandström.
Arbetet med att lägga klinkers i de 19 lägenheterna har påbörjats.´Foto: Stefan Sandström.
Balkongerna på baksidan av huset är inglasade och har utsikt över tingsbacken. Foto: Stefan Sandström
Stephan Persson, vd för Hässlehem hoppas på någon form av lägenhetsvisning under maj eller juni. Foto: Stefan Sandström.
Jonas Johansson är platschef för bygget på Lövgatan. Foto: Stefan Sandström
De fyra fyrarumslägenheterna har alla två badrum och är på 110 kvadratmeter. Alla är redan tingade av blivande hyresgäster. Foto: Stefan Sandström
Det danska fasadteglet påminner om fasaden på huset som tidigare låg på platsen. Foto: Stefan Sandström

19 nya lägenheter kryper fram

Hässleholm Kommande månadsskifte tas byggställningarna ner. Då kommer huset att visa sitt ansikte utåt, sin röda tegelfasad. I maj månad ska allt vara på plats i de 19 lägenheterna. 1 juli flyttar de första hyresgästerna in.

Det handlar om Hässlehems bygge på Lövgatan, där tidigare musikföreningen Perrong 23 huserade i ett litet rött tegelhus. Det enda som påminner om det huset är det nya hyreshusets danska röda tegel, Vulcano heter det.
Just nu pågår det mesta av byggarbetet innanför väggarna. Rör och kablar har dragits. Väggar är på plats. Betonggolven håller så sakta på att täckas av klinkers. Men ännu återstår mycket innan det går att se att det handlar om nya lägenheter.
– Fyra fyror, åtta treor och sju tvåor, förklarar Skanskas platschef Jonas Johansson som tar emot tidningen för en första titt i huset.

Det är fördelningen mellan lägenheterna. Från minsta tvåan på 50 kvadrat till de två fyrarumslägenheterna på vardera 110 kvadrat.
Vi tar bygghissen upp till fjärde våning till en av de fyra fyrorna. Båda är genomgående i huset och har alltså utsikt åt både Nytorget och tingsbacken. Två badrum, varav ett större med snedtak och takfönster och inglasad balkong mot tingshuset.

Alla lägenheterna har antingen en inglasad balkong eller, för dem som bor i markplanet, en uteplats mot tingsbacken. Baksidans fasad blir i en grå ton.
Någon inredning har ännu inte kommit på plats. Först ska klinkergolven i hall, kök och badrum läggas och parkettgolven komma på plats. Varje lägenhet får egen tvätt och torktumlare och ett fullt utrustat kök.
– Tretton av lägenheterna är redan tingade, berättar Stephan Persson, vd på Hässlehem och säger att man förhoppningsvis ska kunna ha någon form av lägenhetsvisning under maj eller juni.
Kvar av lägenheterna finns trerummare där hyran ligger på strax över 10 000 i månaden.

Under rundvandringen påpekar Stephan att husen är väldigt tysta. Det enda som hörs under besöket är hantverkarna. Något trafikbrus från exempelvis Viaduktsgatan är svårt att urskilja.
Huset är naturligtvis försedd med hiss. Har två entréer i gatuplanet till de båda trapphusen, men också en grind till infarten till baksidan av huset där några p-platser ska rymmas. Annars blir det gräs- och stenytor på innergården som vetter mot tingshuset.
Det ska också byggas en tegelmur mot Viaduktsgatan som ska skydda mot insyn och buller. Den gamla graffitimålade tegelfasaden på grannhuset ska få en uppfräschning. Intill ligger ingången till sopsorteringslokalen dit de boende kan ta sig från baksidan.
– Lite speciellt blir de stora glaspartierna som ger ljus åt de båda trapphusen, inflikar Jonas Johansson när vi tackar för besöket och hoppas få komma tillbaka när lägenheterna är inredda.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

  • Ja (60%, 252 Röster)
  • Nej (40%, 166 Röster)

Antal röster: 418

Loading ... Loading ...