Inför hemmapubliken i den nya arenan i Lund slog dubbelparet Emma Karlsson och Johanna Magnusson till. 19-åringarna vann damdubbeln i Swedish Open i badminton efter en finalrysare. Foto: Eric Blinding

Skånsk succé i Swedish Open

BADMINTON Inför hemmapubliken i den nya arenan i Lund slog dubbelparet Emma Karlsson och Johanna Magnusson till. 19-åringarna vann damdubbeln i Swedish Open i badminton efter en finalrysare.

Det har bjudits på högklassig badminton hela helgen i Lund. För Emma Karlsson och Johanna Magnusson blev tävlingen en dundersuccé. Duon från Malmöklubben BMK Aura gick hela vägen och vann sin första stora seniortitel.
I finalen betvingade skånskorna det nederländska paret Debora Jille och Imke van der Aaar med setsiffrorna 18-21, 21-11, 21-19 i en svängig och underhållande tillställning.
Efteråt visste jublet inga gränser:
– Det känns helt fantastiskt, det som vi gör går inte att beskriva, säger Emma Karlsson i en intervju på badmintonförbundets hemsida.
– Det här förväntade vi oss inte före tävlingen, fortsätter Emma, och får medhåll av sin dubbelpartner.

Redan i lördags visade dubbelparet att de hade något stort på gång. De vann semifinalen med utklassningssiffror, 21-14, 21-16, mot ett skotskt par. Framförallt hittade de en vägvinnande taktik att ta med sig till finalen.
– Vi ville flytta runt på motståndarna, och spela varierat, förklarar Johanna Magnusson.
De hade mött finalparet tidigare i olika internationella tävlingar, och vunnit alla gånger, utom en. I Sparbanken arena gick det till slut vägen efter en gastkramande dramatik.
– Vi fick en bra start, men så började vi tänka för mycket på att det går bra nu, och slarvade lite och stressade varandra, tycker Johanna.
– Men så pratade vi igenom i pausen inför andra setet vad vi skulle göra, och då gick det mycket bättre.

Framförallt lyckades hemmaparet ha nerverna i styr i slutet av finalen:
– Det var ett jämnt sista set, men vi höll huvudet kallt i de sista bollarna, tycker Emma Karlsson.
Båda två hyllade och tackade för stödet som de har fått av publiken hela helgen:
– Man vet att man inte har någon press på sig, men känner ändå att man vill vinna för alla som har kommit hit och ser oss spela, menar de.
För segern belönades talangerna med 600 dollar vardera i förstapris, och senare under söndagen firade de triumfen med sina familjer.
Det här betyder förstås mycket inför framtiden:
– Man får den där extra energin för att fortsätta satsa och träna, förklarar Johanna Magnusson.
Självförtroendet får förstås också en rejäl skjuts:
– Vi har visat vi hör hemma på den här nivån, menar Emma Karlsson.

Det får de närmast visa om två veckor när det stundar SM för seniorer i Täby. För att bli ännu bättre framöver förklarar de att de måste träna upp säkerheten i de flesta spelsituationer, både offensivt och defensivt.
Förbundskapten Anders Kristensson fanns på plats i Lund, och han var imponerad av Auraduons framfart:
– Otroligt kul med Emma och Johannas framgångar. De har spelat bra badminton en längre tid, och egentligen tycker jag att de spelat ännu bättre badminton på andra håll.
– Men det är jättekul när de lyckas här på hemmaplan. Det är lite mer press på dem, men det ger också mycket mer uppmärksamhet. Det är unga tjejer så det är riktigt imponerande, säger Anders Kristiansen.

×