Tullens hundförare Zozik Muedin och statsminister Stefan Löfven besök på Tullverket i Lernacken i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

100 nya myndighetsjobb till Kristianstad

Trafikverket i Kristianstad utökas med mellan 80 och 100 årsarbetskrafter och Kronofogdemyndigheten får cirka 15 nya årsarbetskrafter. Det är resultatet av den utlokalisering av myndigheter från Stockholm som nu görs.

I dag höll statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff på Tullverket i Malmö med anledning av att regeringen på torsdag ska fatta beslut om att utlokalisera hela eller delar av myndigeheter från Stockholm.

– Nu är det slut på Stockholmsfixeringen. Det ska även gälla statliga myndigheter, säger Stefan Löfven.

I Kristianstad har politikerna länge utfört lobbyverksamhet för att få några av alla de myndighetsjobb som varit aktuella, och sedan Rekryteringsmyndigheten flyttades för inte så länge sedan intensifierades arbetet.

– Vi har lobbat länge och tycker det är rimligt att staten tänker på nordöstra Skåne vid myndighetsetableringar, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Resultatet av lobbyarbetet blev 80 till 100 årsarbetskrafter på Trafikverket och cirka 15 på Kronofogdemyndigheten.

–Vi har från Kristianstads kommun bedrivit ett intensivt lobbyarbete för ökad myndighetsnärvaro. Kommunstyrelsens presidium har flera gånger uppvaktat regeringsföreträdare genom brev och möten för att påtala det rimliga i att staten även ser till nordöstra Skåne vid myndighetslokaliseringar. Det här blev ett mycket bra besked som stärker Kristianstad som regionalt centrum, säger Pierre Månsson.

– Det känns bra att vi har ordentlig fart på bostadsbyggandet just nu. Det underlättar för dem som söker sig hit och vi ska göra så mycket vi kan för att underlätta etableringen här, säger kommunalrådet Anders Tell (S).

I Malmö blir det bland annat 80 nya tjänster på Tullverket, och 30 av dessa ska ha flyttats senast den 31 januari 2019. Även myndigheten för tillgängliga medier flyttas från Stockholm till Malmö, och här handlar det om cirka 100 årsarbetskrafter som berörs.

Bland andra myndigheters som flyttas från Stockholm är Inspektionen för socalförsäkring (Göteborg), Arbetsmiljöverket (Mölndal) och Swedac (Borås).

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×